Terug

Volg Hart van Nederland

Transgenders in Nederland slaan alarm

Transgenders in Nederland slaan alarm

nieuws

31 mei 2018, 10:23

Organisaties die opkomen voor de belangen van transgenders hebben schoon genoeg van de wachtlijsten voor behandelingen van deze mensen, die zich niet thuisvoelen bij het geslacht dat hun bij de geboorte is toegedicht. Ze willen snelle en doortastende maatregelen van minister Bruno Bruins van Medische Zorg, zorgverzekeraars en het VUmc, het medische centrum in Amsterdam. ''Wanneer je in Nederland transgenderzorg nodig hebt is behandeling verder weg dan ooit. Het VUmc Genderteam heeft mensen op de wachtlijst laten weten geen inschatting meer te kunnen geven over wanneer hun behandeling start. Dit is het onvermijdelijke besluit nadat in een half jaar tijd de wachtlijst opliep van 52 naar 111 weken", zeggen Transvisie, Transgender Netwerk Nederland en COC Nederland.

Zelfmoordcijfers

Wachtenden kregen deze week een brief over nog langere wachttijden. De organisaties maken zich grote zorgen over het welzijn van de mensen op de wachtlijst van het VUmc. Ze ''sluiten niet uit dat dit de pogingen tot zelfmoord onder deze groep zal doen toenemen". Het zelfmoordcijfer onder transgenders ligt al jaren een stuk hoger dan de rest van de Nederlanders. zo'n 21 % procent van de transgenders heeft al een keer een zelfmoordpoging ondernomen. 69% heeft het wel eens overwogen.

Tiamo

Iemand die ook op zo'n wachtlijst staat is de 11-jarige Tiamo, geboren als Cheyenna. Tiamo zou dolgraag zich thuis willen voelen in zijn eigen lichaam maar door die enorme wachtlijsten wordt het er niet makkelijker op. Karin, de moeder van Tiamo: ''Als transgender kun je in Nederland alleen terecht in Amsterdam en Groningen, maar de wachtlijsten zijn veel te lang. Het duurt ruim een jaar voor je terecht kunt voor een eerste gesprek.'' Aldus de bezorgde moeder. ''In Nederland zijn de wachtlijsten veel te lang, het duurt ruim een jaar voor je terecht kunt voor een eerste gesprek.'' - Karin, moeder van Tiamo Als kinderen die transgender zijn het zeker weten dat zij de behandeling door willen zetten krijgen zij te maken met puberteitsremmers om de hormonen in het lichaam aan te passen op de voorkeur van de persoon. ''Voor kinderen die transgender zijn, is het belangrijk om puberteitsremmers te krijgen voor ze in de puberteit raken. Voor mijn zoon zou het verschrikkelijk zijn als hij borsten zou krijgen, welke operatief verwijderd zouden moeten worden. Mede omdat hij autistisch is, zou hij dat niet begrijpen, want hij is gewoon een jongen. Wat de menstruatie met hem zou doen kun je dan wel raden. Alleen Amsterdam mag deze remmers voorschrijven, maar door de wachttijd zijn veel kinderen te laat, met alle psychische en lichamelijke gevolgen van dien.'' Vertelt Karin verder.

Patiëntenstop

Door de enorme toestroom van patiënten en doorverwijzingen kan het VU mc de patiënten niet meer aan en stuurt naar mensen op de wachtlijst een brief dat er een soort patiëntenstop is. Voorheen konden Nederlanders ook nog uitwijken naar het Belgische Gent. Maar sinds kort geldt daar een opname-stop voor Nederlandse transgenders. Karin: ''Transgenders hebben al veel te verduren, het leven van een transgender is zwaar, zelfs als ze steun krijgen van hun omgeving. De wachttijden zijn echt belachelijk. Er moet iets gebeuren waardoor er meer ruimte komt om deze mensen te helpen''

Nieuw centrum

De drie organisaties vinden dat niet getalmd moet worden over het oprichten van nog een centrum, het derde na de centra in Amsterdam en Groningen. Bij met name Transvisie komen ook klachten binnen naar aanleiding van een failliet verklaarde kliniek in Schoonhoven, waarvan de patiënten nog lang niet allemaal elders onderdak kunnen, soms terwijl hun behandeling al was begonnen. Bij het VUmc kunnen jaarlijks negenhonderd mensen worden geholpen, maar op de wachtlijst staan volgens Lisa van Ginneken, voorzitter van Transvisie, nu duizend mensen. In Groningen worden jaarlijks circa 150 mensen geholpen.

Tips

Patiëntenorganisatie Transvisie heeft op haar website tips en adviezen voor mensen die momenteel op de wachtlijst staan. Klik hier voor meer informatie.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.