Politiek
18 juli 2018, 14:31
Suriname is volgens minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken een mislukte staat (''failed state") en dat heeft ''ernstig te maken met de etnische opdeling". Dat zei de bewindsman vorige week dinsdag tijdens een besloten bijeenkomst met Nederlanders die werkzaam zijn bij internationale organisaties. Het onderzoeksprogramma Zembla van BNNVARA heeft beelden van de gebeurtenis toegespeeld gekregen. Blok stelt in een reactie tegenover Zembla dat hij voorbeelden heeft gebruikt ''die in het publieke debat ongelukkig kunnen overkomen". Hij wilde een ''open uitwisseling" stimuleren en zijn inbreng was er deels op gericht om ''te prikkelen". Tijdens de bijeenkomst ging het onder meer over xenofobie en angst voor migranten. Blok zegt geen land te kennen met een multiculturele of multi-etnische samenleving waar mensen vreedzaam samenleven. Volgens hem loopt een gemeenschap ''vrij snel tegen de grenzen aan" als het gaat om migratie. Hij sprak via een videoverbinding met de circa tachtig aanwezigen.
Blok verwacht verder niet dat er nog binnen de Europese Unie afspraken kunnen worden gemaakt ''dat ieder land evenveel vluchtelingen gaat accepteren". Herverdeling van asielzoekers splitst de EU-lidstaten. Vooral Oost-Europese landen als Hongarije, Tsjechië en Polen verzetten zich hier fel tegen. Zelfs als Oost-Europa wel akkoord gaat, zullen migranten daar "geen leven hebben", aldus de minister. In Warschau of Praag lopen volgens hem helemaal geen gekleurde mensen. ,,Die mensen zijn binnen een week weg. Worden letterlijk waarschijnlijk in elkaar geslagen.''
VluchtelingenWerk Nederland roept minister-president Mark Rutte op om afstand te nemen van de uitspraken van minister Stef Blok. ''Blok ondermijnt inspanningen van het kabinet om in Europa gezamenlijke afspraken te maken over een goede opvang van vluchtelingen'', reageert de organisatie. ''Over xenofobie mag je als bewindspersoon nooit pragmatisch zijn. Minister Blok legt zich hier niet alleen bij neer maar wakkert dit met een nogal incoherent verhaal juist aan. Onder meer door de zorgen van mensen die overlast in hun wijk ervaren in die context te trekken'', vervolgt de organisatie.
VluchtelingenWerk benadrukt dat er voor mensen in gevaar altijd een plek moet zijn in onze samenleving. ''Dit is een klap in het gezicht van onze 13.000 vrijwilligers die belangeloos de handen uit de mouwen steken voor de integratie van vluchtelingen in Nederland. Zij laten daarmee zien dat er zowel draagvlak als daadkracht is in onze samenleving voor hun bescherming.'' De organisatie nodigt Blok uit om als vrijwilliger bij VluchtelingenWerk zijn ''ongelijk te komen ondervinden''.
Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, is verbijsterd. ''Dit zijn hele onheilspellende opmerkingen van uitgerekend de minister die de verantwoordelijkheid heeft om grote internationale problemen van onze tijd op een menswaardige manier op te lossen. In plaats daarvan kiest de minister van Buitenlandse Zaken ervoor om de polarisatie te voeden met spookbeelden over mensen die in wanhoop op onze deuren kloppen op zoek naar hulp en bescherming.'' Ook volgens haar druisen de uitspraken van Blok in tegen de rechten van mensen op de vlucht voor oorlog en geweld. ''Dit is een minister onwaardig. Dit staat haaks op alles waar Stichting Vluchteling en - belangrijker nog - het grootste gedeelte van de Nederlanders voor staat.''
Coalitiepartner D66 wil uitleg van Blok over zijn "onbegrijpelijke" opmerkingen over de 'mislukte staat' Suriname en de multiculturele samenleving. De grootste regeringspartij VVD vindt de uitspraken "lomp". "De taak van de minister van Buitenlandse Zaken is om diplomatieke betrekkingen te onderhouden. D66 verwacht daarom snel heldere, inhoudelijke uitleg van de minister over zijn onbegrijpelijke uitspraken en zijn pessimisme aangaande de verdeling van vluchtelingen in Europa en de multiculturele samenleving", laat Kees Verhoeven (D66) weten.
Han ten Broeke van de VVD is kritisch over de woorden van zijn partijgenoot Blok. "De uitspraken van minister Blok, weliswaar gedaan in een besloten setting, zijn lomp. Niemand zal beweren dat Suriname een modelstaat is of dat migranten in Oost-Europese landen altijd vriendelijk worden bejegend, maar de minister had deze punten ook kunnen maken met een minder lompe woordkeus.” Sadet Karabulut (SP) vindt dat Blok zijn woorden moet terugnemen. "Deze reactie past een minister van Buitenlandse Zaken die verantwoordelijk is voor bevordering van de internationale rechtsorde niet. "Buitengewoon onprofessioneel om als een olifant door de porseleinkast te gaan", zegt Lilianne Ploumen (PvdA) over de uitspraken van de minister. Zij wil weten of het kabinet zijn zienswijze deelt. Ploumen heeft net als de PVV inmiddels Kamervragen gesteld. De PVV vindt dat de minister helemaal gelijk heeft en vraagt het kabinet het beleid aan te passen aan Bloks uitspraken. ANP/Redactie
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.