Politiek
13 mei 2019, 22:41
Er komt steeds meer verzet tegen het leenstelsel. Studenten moeten erbij werken en starten hun carrière met een studieschuld van minimaal 15.000 euro. Jongeren zien daarom vaker af om verder te studeren. Het geld wat vrijkomt door het leenstelsel zou terug worden gepompt in het verbeteren van het onderwijs. Studente Lilit Zeltsburg is bijna klaar met haar Midden-Oosten studie maar kan daarna moeilijk een baan vinden in haar vakgebied. Ze zou het liefst verder onderzoek doen bij een universiteit maar daar is geen geld voor. ''Een vaste baan krijgen met mijn diploma is erg moeilijk, freelancen is ook lastig ''Ik werk af en toe als de studie het toelaat'', vertelt Lilit. ''Ik heb een relatief kleine studieschuld maar toch voel je altijd die druk. Studeren voelt echt als iets heel duurs.'' Lilit woont nu nog op de campus maar moet over een jaar haar huidige woning uit. ''Als werkende moet ik dan gewoon weer op kamers in plaats van een fatsoenlijke woning kunnen betalen, het is niet te doen.'' Ze ziet haar toekomst somber in.
Lilit is niet de enige die vindt dat het anders moet. Ook GroenLinks-voorman Jesse Klaver vindt dat het systeem op de schop moet. Dat is op zijn minst vreemd te noemen omdat zijn partij in 2015 nog voor het nieuwe stelsel stemde. Dit schrijft Klaver in een brief aan de leden van de partij. Vijf jaar geleden besloot het toenmalige kabinet de basisbeurs af te schaffen. In de plaats kwam een leenstelsel, met steun van GroenLinks. GL-Kamerlid Zihni Özdil, die in de Kamer voor de partij het woord voert over hoger onderwijs, gooide afgelopen weekend de knuppel in het hoenderhok. In een interview met dagblad Trouw sprak hij zich uit voor afschaffing van het leenstelsel.
Klaver vindt dat de stelselwijziging niet zo heeft uitgepakt als de bedoeling was. ''Het is duidelijk dat het kabinet de beloftes over kwaliteit en toegankelijkheid die gedaan zijn aan studenten niet waarmaakt. Het is duidelijk dat er problemen zijn met de doorstroming, leenangst en toename van stress. Het is duidelijk is dat dit stelsel niet goed werkt.'' Hoe het stelsel moet worden aangepast, laat Klaver in het midden. Hij zegt er volgende maand dieper op in te willen gaan.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.