Weerbericht
18 dec 2019, 11:00
Bouwers en boeren voeren al de hele dag actie op de snelwegen in Nederland. Een groep actievoerders met tractoren heeft woensdagmiddag overlast en vertraging veroorzaakt op de A2 bij Ouderkerk aan de Amstel. De politie heeft daar ongeveer veertig bekeuringen uitgeschreven. Vanaf 18.00 uur loopt het aantal files en de lengte daarvan terug. Volgens Rijkswaterstaat staat er rond 18.30 uur nog zo'n 70 kilometer file op de Nederlandse snelwegen. Volgens de ANWB staat er op de snel en N-wegen nog zo'n 136 kilometer file. https://twitter.com/RWSverkeersinfo/status/1207351873646288896
Protesterende boeren hebben kort spookgereden op de A12 ter hoogte van de Gelderse plaats Oud-Dijk. Samen met Rijkswaterstaat maakte de politie ruimte voor de actievoerders om te keren. Die verlieten daarna bij de eerste afslag de snelweg. De politie heeft geen boetes uitgedeeld. De prioriteit lag bij het beëindigen van de gevaarlijke situatie. In een tweet wijst Rijkswaterstaat op de gevaarlijke situaties die door het spookrijden kunnen ontstaan. https://twitter.com/RWSverkeersinfo/status/1207323514044321792
Verder haalde de politie samen met de Mobiele Eenheid ongeveer twintig tractoren van de A27/A28 bij Bavel (Noord-Brabant). De bestuurders van de voertuigen zijn bekeurd voor het rijden op de snelweg. Eerder woensdag deelde de politie bekeuringen uit voor het rijden met trekkers op onder meer de snelweg bij de Wijkertunnel in Noord-Holland en bij het Brabantse Rosmalen. Inmiddels loopt de protestactie op verschillende plekken in Nederland ten einde. Zo vertrekken honderden boeren en bouwers uit Arnhem. Ook in Hilversum druipen actievoerders af.
Omdat ze geen zendtijd van de NOS kregen, hebben demonstrerende boeren woensdag een verklaring afgelegd buiten het omroepgebouw op het Mediapark in Hilversum. Ze zeggen dat ze worden weggezet "als milieuvervuilers, subsidieprofiteurs, overbodig en nutteloos, dit terwijl we eerlijke, hardwerkende, belastingbetalende Nederlanders zijn". Ze willen "meer respect en minder regels". Na de verklaring keerden de eerste betogers terug naar huis. De demonstranten hadden eerder zendtijd geëist. Een van de boeren zei tegen Gelauff: "Wij willen live op tv, hiervoor zijn we naar het Mediapark gekomen. Als dat lukt, dan is ons doel bereikt. Dan zijn we ook zo weg". De hoofdredacteur van NOS Nieuws, Marcel Gelauff, legde uit dat de redactie zelf gaat over wat ze uitzendt en niet de boeren. "Wij hebben de afgelopen tijd in talloze onderwerpen aandacht besteed aan dit onderwerp. Maar daarbij zenden wij ook de meningen uit van mensen die hier anders naar kijken dan jullie." Het gesprek werd later verplaatst naar binnen, in het NPO-pand. Daarbij waren ook bestuursvoorzitter van de NPO Shula Rijxman en NOS-directeur Gerard Timmer.
PVV-leider Geert Wilders trakteerde demonstrerende boeren en bouwers in Den Haag op oliebollen. De ongeveer vijftig activisten die met tractoren naar het Malieveld waren gereden, kregen rond het middaguur bezoek van Wilders die de boeren en bouwers toesprak op de Koekamp. De politicus noemde de demonstranten "de helden van Nederland." "Niet de veestapel maar de D66-stapel moet worden gehalveerd", sprak Wilders. "We hebben geen stikstofprobleem maar een politiek probleem." https://twitter.com/geertwilderspvv/status/1207260369099591681 Burgemeester Pieter Broertjes riep op niet naar Hilversum te komen in verband met de vele boeren die daar het Mediapark hebben omsingeld. Er is veel politie aanwezig. De weg van de A1 richting het Mediapark is geblokkeerd door tractoren. Politiebusjes staan overdwars op een rotonde bij het park. Op het terrein staan een paar losse tractoren. Demonstranten luisteren daar naar boerenmuziek en naar radioreportages over hun eigen protest.
De politie heeft bij Akersloot (Noord-Holland) een deel van de A9 afgesloten. Ze wil voorkomen dat boeren de Wijkertunnel intrekken en zo een verkeerschaos veroorzaken. De trekkers kunnen via een afslag de snelweg verlaten. Als ze dat niet doen, krijgen ze een bekeuring, zegt de politie. Al drie boeren hebben een boete gekregen in Noord-Holland. En in Brabant zijn er 21 op de bon geslingerd, meldt de politie.
Het is erg druk op de snelwegen, maar ook op de provinciale wegen. Meerdere politie-eenheden in Brabant en Zeeland melden dat het erop lijkt dat boeren zich "blijven bewegen" door de provincie. De politie adviseert goed na te denken of je wel de weg op moet. De actuele verkeersinformatie van de ANWB vind je hier. Ook roept de politie op alle weggebruikers, dus ook boeren op trekkers, om hulpdiensten ruim baan te geven. "Dit is her en der niet helemaal goed gegaan", zegt een politiewoordvoerster. "We willen iedereen vragen om hulpdiensten met zwaailichten te laten passeren." Rijkswaterstaat adviseert automobilisten hun snelheid aan te passen "mocht je ze tegenkomen".
Verslaggever Irene Jansen meldde woensdagochtend dat in Wilp, bij Apeldoorn, veel boeren en bouwers zich verzamelden. De 41-jarige veehouder Willeam Schoonhoven is ook aanwezig. "Wij hebben een pikant doel uitgekozen, maar wel binnen de lijntjes. Hier verzamelen zo'n 150 trekkers en dan gaan we over de A1 richting het westen rijden."
In Berkel en Rodenrijs was het rond 's ochtends nog heel rustig. Er waren een stuk of vijftien bouwers, vertelt verslaggever Sam Hagens. "Er zijn meer agenten dan actievoerders", laat Sam weten. De politie heeft wel een waterkanon op de locatie neergezet. In de buurt is een Sligro en de rechter heeft verboden om distributiecentra te blokkeren, dit waren de boeren eerder van plan. (Tekst gaat verder onder video)
Organisatie stichting Bouw in Verzet heeft van te voren bekend gemaakt waar de actievoerders zich verzamelen: Alkmaar, Berkel en Rodenrijs, Tilburg, Helmond, Born, Wilp en Assen. Woensdagochtend wordt langzaam duidelijk waar de actievoerders heentrekken. Een aantal van de actievoerders gaan naar Den Haag om daar "al toeterend in een stoet door de stad te rijden", aldus een woordvoerder van Bouw in Verzet. Op de A1 wordt langzaam van oost naar west gereden, de eerste trekkers zijn bij Deventer gesignaleerd. Vanuit het noorden komen berichten dat bij Vlagtwedde trekkers klaarstaan om naar de Eemhaven op te trekken. Volgens verslaggever Sam Hagens gaan de actievoerders vanuit Berkel en Rodenrijs naar het Ministerie van Infrastructuur toe.
Vanuit Duitsland zijn afgelopen nacht boeren richting Nederland getrokken. Ze willen hun collega's steunen. Volgens een van de boeren is het in Duitsland lang niet zo slecht als in Nederland. De buren leven mee met hun collega's en daarom steunen ze de acties. [gallery link="file" ids="1187590,1187570,1187556,1187547,1187530,1187519,1187516" orderby="rand"]
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.