Terug

Volg Hart van Nederland

Agenten radeloos na dodelijk ongeval: 'Het verdriet laat je niet los'

Agenten radeloos na dodelijk ongeval: 'Het verdriet laat je niet los'

112

18 apr 2019, 12:25

Het aantal verkeersdoden is vorig jaar fors gestegen met bijna elf procent. In 2018 kwamen 678 mensen om in het verkeer, 65 meer dan in 2017. Agent Reinier Schultink van Opsporing Team Verkeer Midden-Nederland maakte een dodelijk ongeval waarbij een kind om het leven kwam van dichtbij mee. In een openhartig blog blikt hij terug op deze dramatische gebeurtenis. "Een verkeersdode blijft je altijd bij." Een gezin met jonge kinderen is op weg naar huis; ze hebben net boodschappen gedaan. Wanneer ze bij een kruising linksaf slaan, rijdt er beschonken automobilist met hoge snelheid vol op de gezinsauto in. Agenten vinden ter plaatse twee zwaargewonde kinderen. "De aangeslagen collega’s voelen zich machteloos", schrijft de agent. "Hoe kunnen ze de kinderen helpen die ze in hun armen houden? Het is wachten op de ambulance; seconden lijken uren te duren."

Enorm verdriet

Agent Reinier maakt deel uit van het Tactisch Verkeersteam, dat ongelukken onderzoekt. "Wij houden contact met slachtoffers en verdachten; van begin tot einde. Wij komen vaak iets later bij het ongeluk aan en kunnen meer afstand bewaren. Maar dat betekent niet dat het je niet raakt", aldus de agent die het ongeval beschrijft als "drama ten top". "Eén van de kinderen redde het niet en overleed later in het ziekenhuis. De ouders overleefden het ongeluk. Hun verdriet is enorm." Lees ook: Grootste stijging van het aantal verkeersdoden in 30 jaar tijd Het afgelopen jaar waren er in Midden-Nederland 55 aanrijdingen met dodelijke afloop. En dat doet ook iets met de dienders die ter plekke hulp verlenen en onderzoek doen. "Zeker de agenten die als eersten bij een ongeval komen. Dat is heftig", vertelt Reinier. "Je kunt zeggen dat het je vak is om hiermee om te gaan, maar je bent onder het uniform ook mens. Een dode in het verkeer en het verdriet wat dit veroorzaakt, laat je niet los."

Schelden, toeteren en filmen

Onbegrijpelijk vindt de agent de reacties van andere weggebruikers, als hulpdiensten bezig zijn met het verlenen van eerste hulp en de verdere afhandeling van een ongeluk. Regelmatig wordt er gescholden en getoeterd door mensen die zeggen haast te hebben. "Of mensen halen hun smartphone tevoorschijn om alles te filmen", hekelt Reinier. "Mensen beseffen vaak niet wat dit doet met de slachtoffers en nabestaanden. Daarbij worden hulpverleners erdoor gehinderd in hun werk. Gebruik dus je verstand en gun mensen de tijd en ruimte die ze nodig hebben om te helpen." Beeld: Koen Laureij

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2025 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.