nieuws
18 mei 2019, 22:11
Wat als je na 40 jaar gedwongen wordt te vertrekken uit je eigen wijk. Het overkomt Henk en Lies Woldendorp uit de Rotterdamse Tweebosbuurt. Honderden woningen moeten daar plaatsmaken voor dure nieuwbouw. Het echtpaar weigert pertinent te vertrekken. Woningcorporatie Vestia sleept ze daarom voor de rechter. Het echtpaar Woldendorp zijn niet de enige die woningcorporatie dwarsliggen. De meeste bewoners leven al hun hele leven in de wijk en zijn al op leeftijd, net als Henk en Lies peinzen zij er niet over om ergens anders te gaan wonen. Het gaat om huizen in de Tweebosbuurt in de Afrikaanderwijk. Sommigen wonen er al meer dan 40 jaar. De strijd tussen Vestia en de bewoners van de Rotterdamse Tweebosbuurt verplaatst zich naar de rechtszaal. 21 bewoners zijn gedagvaard omdat ze weigeren hun woning te verlaten. De 62-jarige bewoner Henk Woldendor is woedend: ''Dit doe je gewoon niet, ik woon hier graag.''
Woningcorporatie Vestia wou alleen een schriftelijk reactie geven naar aanleiding van de dagvaarding, die is hieronder is zijn geheel te lezen: 1. Waarom ontvangen de bewoners een dagvaarding? Na het besluit van Vestia en de gemeenteraad deze woningen te slopen, hebben al de bewoners de mogelijkheid gehad voor een persoonlijk gesprek. In dit gesprek inventariseerden we hun woonwensen, legden we het proces uit en waarom zij een huuropzeggingsformulier ontvangen. We hebben de huuropzeggingen zoveel mogelijk in persoonlijke gesprekken met de bewoners afgestemd. Als bewoners niet uit zichzelf de huur opzeggen, dan is een dagvaarding helaas een juridisch noodzakelijke stap die we moeten zetten. Onze advocaat stuurt een dagvaarding naar de huurders die de huuropzegging niet hebben ondertekend. Dagvaardingen zijn nu naar een deel van deze huurders gestuurd, maar uiteindelijk gaat er een dagvaarding naar iedereen die niet tekent. 2. Hoeveel bewoners zijn er tot nu toe gedagvaard en worden er mogelijk nog gedagvaard? We kunnen hier geen concrete aantallen over vermelden, omdat we nog steeds met bewoners in gesprek zijn en huuropzeggingen ontvangen. Ook meerdere bewoners die al een dagvaarding ontvingen, tekenden ondertussen de huuropzegging. Het aantal fluctueert dus. 3. Wat is de huidige status van het project? Er zijn meer dan 150 huishoudens verhuisd. De meesten vonden zelf een woning met hun urgentie. Andere bewoners hebben we via directe bemiddeling een passende woning aangeboden. Dit betekent dat we leeggekomen woningen in omliggende buurten niet meer aanbieden op Woonnet Rijnmond, maar direct aan deze bewoners aanbieden. We blijven alle bewoners, óók zij die een dagvaarding kregen, helpen bij het vinden van een andere woning.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.