Politiek
2 jan 2019, 20:39
Er zouden geen vergunningen zijn voor de vreugdevuren op het strand van Scheveningen. Dat heeft burgemeester Pauline Krikke gezegd in een interview met Hart van Nederland. ''Er zouden wel afspraken zijn maar er is nooit een vergunning voor uitgegeven.'' ''Ik voel mij verantwoordelijk voor het evenement en wat er is gebeurd,'' gaat Krikke verder. ''Bij de evaluatie van het ongeval zal ook de rol van de gemeente en daarbij ook mijn rol worden bekeken.'' ''Er zijn sinds het begin van de traditie, 25 jaar geleden, stevige afspraken gemaakt die gelden bij het bouwen en ontsteken van de vreugdevuren. Elk jaar wordt het evenement ook geëvalueerd en worden de regels en afspraken steviger gemaakt.'' Zo werd het duidelijk in de evaluatie van 2018 dat de vreugdevuren niet hoger mochten worden dan de afgesproken 35 meter. De evaluatie van dit jaar moet uitwijzen waarom het grootste vreugdevuur op Scheveningen 48 meter hoog was in plaats van de afgesproken 35 meter.
Een dag later kunnen veel inwoners het nog steeds niet helemaal geloven. Het ging goed mis toen de brandstapel op het strand, die hoger werd dan gedacht, werd aangestoken. Door de krachtige zuidwestenwind waaide een vonkenregen over de straten, met alle gevolgen van dien. Overal braken er er verschillende brandjes uit. Fietsen en auto's raakten beschadigd nadat de vonkenregen neerdaalde op de stad. Inwoners met schade aan hun woningen en/of voertuigen weten niet bij wie ze dit moet verhalen. Bericht gaat verder onder de video: De gemeente Den Haag wees eerder via Twitter al op de mogelijkheid kosteloos de gemeente aansprakelijk te stellen in het geval dat de verzekering de brandschade niet dekt en er sprake was van ''een gevaarlijke situatie.'' De schade moet duidelijk worden beschreven en moeten er foto’s worden meegestuurd. Of de gemeente de schade daadwerkelijk vergoedt hangt af van ''wetgeving en jurisprudentie.'' Lees ook: Slecht nieuws inwoners Scheveningen met schade na vreugdevuren
Eerder op de dag werd het bekend dat het vreugdevuur door mocht gaan omdat de gemeente vreesde dat er anders rellen zouden uitbreken. Voor de jaarwisseling is er contact geweest tussen de bouwers en de gemeente. De bouwers gaven toen toe dat de brandstapel hoger was dan toegestaan. De gemeente besloot de vreugdevuren niet af te gelasten, mede om relletjes en brandstichting rond oud en nieuw te voorkomen. Volgens burgemeester Krikke is daar geen sprake van: ''Ik laat me bij het maken van plannen en het nemen van besluiten nooit leiden door dreigende taal van wie dan ook'', zegt Krikke. ''Ik raak niet onder de indruk van stevig taalgebruik en neem de besluiten die nodig zijn. Dreigende taal of eventuele dreiging van of met ongeregeldheden zijn daarbij op geen enkele manier van invloed. Die suggestie werp ik verre van me.'' Lees ook: Bouwers vreugdevuur Scheveningen nog in shock: ‘Dit nooit meer!’ Het lijkt erop dat de angst voor ongeregeldheden in Scheveningen en Duindorp heeft meegespeeld, zegt ook gemeenteraadslid Daniëlle Koster (CDA) in het NOS Radio 1 Journaal. "Aan de andere kant zeg ik: het kan niet zo zijn dat je als gemeente en als politie niet meer de baas bent in je eigen stad." Bericht gaat verder onder de video: De bouwers van het vreugdevuur geven woensdagavond een persconferentie in het pand de Nieuwe Vonk in Scheveningen. Zij gaan een toelichting gegeven wat er vanuit hun perspectief fout ging bij het vreugdevuur tijdens oud & nieuw. Bewoners die hierbij schade hebben opgelopen zullen hier ook aanwezig bij zijn.
Het metershoge vreugdevuur dat elke jaarwisseling wordt opgebouwd en afgebrand op het Noorderstrand bij Scheveningen, is erkend nationaal erfgoed. Het vuur staat sinds 2014 op de zogeheten Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Den Haag besloot in 1990 de vele vuren in de wijken te verplaatsen naar het strand en terug te brengen naar twee vreugdevuren. In de loop der jaren kwam er steeds meer publiek op af en werden de brandstapels hoger. In 2014 besloot de gemeente te komen tot ondertekende, schriftelijke afspraken met de organiserende partijen over onder meer de massa en hoogte van de stapels. Bij Scheveningen zijn elke jaarwisseling twee vreugdevuren. Scheveningen-dorp bouwt een stapel op het Noorderstrand, ten noorden van de haven, de buurt Duindorp doet dat op ‘hun’ Zuiderstrand. De twee willen elk jaar 'de hoogste' hebben. Daarbij komt een rivaliteit kijken die soms voor problemen kan zorgen.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.