Terug

Volg Hart van Nederland

Burgemeester Vlieland: 'Opruimen van strand door burger is lief'

nieuws

2 jan 2019, 16:13

Fleecedekens, kuipstoeltjes, lattenbodems en gloeilampen, dat is wat er woensdag is aangespoeld op Vlieland. Bewoners van het Waddeneiland zijn druk bezig met opruimen. Bij het strand hebben mensen al bultjes van de spullen gemaakt. Een deel daarvan gaat mee naar huis, als souvenir, maar dat vindt de gemeente niet erg. ''Het is alleen maar heel lief'', zegt burgemeester Tineke Schokker van Vlieland. ''Wij zijn eigenlijk blij dat we de troep kwijt zijn. Verwerken kost meer dan het spul waard is. Bovendien valt het met onze twee agenten toch niet te bewaken, het spul ligt over het hele strand'', zegt burgemeester Schokker.

'Buren krijgen de leuke containers'

De spullen komen uit containers die van de MSC Zoe, een van de grootste containerschepen ter wereld, waren gevallen. In totaal zijn er 270 containers overboord geslagen. Van die 270 spoelden er drie containers aan op Vlieland. Vier anderen wisten hun weg te vinden naar de stranden van Terschelling. Op het buureiland vonden mensen onder meer speelgoed, auto-onderdelen en flatscreen-tv's. De gemeente Terschelling heeft gezegd dat die spullen waardeloos zijn geworden en daarom mogen worden meegenomen. Schokker: ''Zij hebben de leuke containers. Maar we gunnen het onze buren hoor.'' Lees ook: Vrachtschip verliest veel grotere lading dan gedacht Schokker denkt dat Vlieland nog wel een paar dagen bezig is met opruimen. ''We hebben een oproep gedaan voor vrijwilligers, iedereen helpt mee. Mensen komen met trekkers en grote karren. Dit hebben we wel vaker gehad. De kosten declareren we bij de reder, zo werkt dat'', aldus Schokker.

Verwerking

Een van de drie gestrande containers is naar een gemeentewerf op Vlieland gebracht. De tweede container, vol fleecedekens, wordt leegeschept. De losse spullen op het strand komen uit de derde container, die volgens Schokker al in stukken is afgevoerd. De spullen die niet door jutters worden meegenomen, gaan waarschijnlijk als afval naar het vasteland, om daar te worden verwerkt. ANP/Redactie

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.