Terug

Volg Hart van Nederland

Dit is wat je kunt doen als je slachtoffer van seksueel misbruik bent

Dit is wat je kunt doen als je slachtoffer van seksueel misbruik bent

nieuws

25 nov 2019, 22:17

Mensen die seksueel geweld hebben meegemaakt moeten hulp zoeken. Dat is de inzet van de nieuwe campagne "Wat kan mij helpen" van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Een vijfde van de vrouwen en zes procent van de mannen heeft wel een seksueel misbruik meegemaakt. Als het jou overkomt, dan kan je verschillende dingen doen.

Chatten of bellen

Seksueel misbruik is een serieus delict. Begin met het vertellen van het verhaal. Dat is niet gek, eerder dapper. Er zijn verschillende manieren waarop je het verhaal kan vertellen, maar wacht niet te lang. Hoe eerder, hoe beter.* Dit is een onlineforum van Slachtofferhulp Nederland om anoniem hulp te vragen of te praten over seksueel misbruik. Slachtofferhulp is ook te bereiken op het telefoonnummer: 0900-0101 .

  • Het Centrum Seksueel Geweld (CSG) is dag en nacht te bereiken via het gratis nummer 0800 – 0188. Ook met CSG kan je (anoniem) chatten.

  • Contact met de politie? Bel: 0900 8844 en vraag naar de zedenpolitie in de buurt. Je kan ook binnenlopen bij een politiebureau.

  • Andere opties om te bellen zijn de Luisterlijn (0900-0767) en de Kindertelefoon voor kinderen en jongeren (0800 – 0432). Zij hebben ook een chatfunctie.

Volg deze tips

Het Centrum Seksueel Geweld (CSG) geeft de volgende tips zodat een hulporganisatie zo goed mogelijk kan helpen:

  • Niet douchen/ jezelf wassen;

  • Poets niet je tanden;

  • Probeer niet te eten of te drinken;

  • Doe je kleding niet in de was;

  • Ga niet naar het toilet.

Seksueel misbruik langer geleden

Hulpverleners stellen dat slachtoffers het beste snel hun verhaal kunnen delen. Maar soms duurt het even tot het slachtoffer zover is. Het advies is om ook na langere tijd nog hulp te zoeken. Dit kan onder meer problemen met een nieuwe seksuele relatie of andere psychische problemen voorkomen.

Campagne 'Wat kan mij helpen'

Slachtoffers schromen volgens minister Sander Dekker van Rechtsbescherming vaak om hulp te zoeken. Volgens het ministerie durven slachtoffers van seksueel geweld daar vaak niet over te praten. Ze zijn bang niet geloofd te worden, vragen zich af of ze het er zelf naar hebben gemaakt of begrijpen niet waarom hun lichaam "bevroor". Met de campagne ‘Wat kan mij helpen’ wil het Ministerie van Justitie en Veiligheid mensen die tegen hun wil seks met een bekende hebben gehad, motiveren zo snel mogelijk professionele hulp te zoeken. De campagne is onder meer zichtbaar op billboards, in uitgaansgelegenheden, op scholen en online. Dekker zegt te hopen dat de actie "vrouwen én mannen die slachtoffer zijn van seksueel geweld ertoe aanzet om de stap naar hulp te zetten".

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.