112
24 okt 2019, 19:29
Het maakt drugsproducenten kennelijk niet meer uit waar ze hun afval dumpen. De brutaliteit laat zich ook zien op plekken waar kinderen les krijgen of opgevangen worden. Donderdag werden bij een school in Woensdrecht en een kinderopvang in Arnhem vaten met vermoedelijk drugsafval gevonden. Wat wordt eraan gedaan en waar eindigt het? Bij de politie West-Brabant kwam donderdag een melding binnen over een vreemde vrachtwagen in de Dorpsstraat in Woensdrecht. "De vrachtwagen viel op omdat het geen kenteken had," zegt een woordvoerder van de politie tegen Hart van Nederland. "Het vermoeden is dat het om drugsafval gaat." Lees ook: Voertuig met drugsafval gevonden vlakbij basisschool Woensdrecht De vaten stonden in een vrachtwagen die direct naast een basisschool stond geparkeerd. De politie heeft de omgeving afgezet. Op dit moment wordt gewacht op een bedrijf die de vaten uit de vrachtwagen weghaalt en op een veilige locatie kan onderzoeken. Volgens metingen van de brandweer is er geen gevaar voor de omgeving. Toch is de politie niet te spreken over de actie. "Het is brutaal om het zo in de straat te zetten, en ook gewoon gevaarlijk. Met twintig van die vaten naast een school, wat er ook in zit, dat is gewoon niet prettig."
Dat is anders in Arnhem. Daar werden vanmorgen vroeg vaten gevonden waar ook vermoedelijk drugsafval in zat. Een van de vaten lekte honderden liters chemische vloeistof. Lees ook: Vaten drugsafval gedumpt bij kinderopvang: 'Ik ben gechoqueerd' De vaten stonden op het parkeerterrein van nota bene de Veiligheidsregio Gelderland-Midden. Vorige week werd op precies dezelfde plek ook al drugsafval gedumpt. Naast dit terrein staat een kinderopvang. “De politie gaf aan dat het onveilig op het terrein was,” vertelt Kelly Spreen van de Montessori Kinderopvang. De opvanglocatie Noord Waterberg is daarop gesloten. “We hebben ouders gevraagd hun kind zo snel mogelijk op te halen. Kinderen voor wie dat niet mogelijk is zijn ondergebracht bij onze twee andere locaties.”
Het ministerie van Justitie en Veiligheid probeert met steeds meer mankracht de drugscriminaliteit aan te pakken. In oktober 2018 noemde Justitieminister Grapperhaus het dumpen van drugsafval in woonwijken al "schandalig, maar ook gevaarlijk". Het probleem is dus niet nieuw en de minister beloofde 100 miljoen euro voor extra mankracht en materieel voor de bestrijding van dit soort dumpingen. Lees ook: Grapperhaus wil dumping drugsafval tegengaan met nog meer geld en mankracht Naar aanleiding van de moord op advocaat Derk Wiersum kwam minister Grapperhaus vorige week met de contouren van de aanpak om georganiseerde ondermijnende criminaliteit te bestrijden. Het opzetten van een landelijke anti-drugseenheid, dat hij in september al aankondigde, is hier onderdeel van.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.