nieuws
29 apr 2019, 23:10
Er komt grootschalig onderzoek naar het nut om via een app vroegtijdig psychische problemen bij jongeren op te sporen. Jeugdhulpverleners kunnen mogelijk aan hun telefoongebruik zien hoe jongeren zich voelen. Onderzoeker Levi van Dam: "De app is een verademing ten opzichte van huidige vragenlijsten, die vaak ingewikkeld zijn. Er wordt alleen gevraagd: hoe gaat het met je? En dan klik je een emoji aan. Het resultaat is verbluffend."
In een kleinschalige pilot gebruikten 32 jongeren met psychische problemen drie maanden lang de G-Moji app. Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) verzamelden samen met de Amerikaanse universiteiten MIT en Harvard alle data. Hoe vaak belden de jongeren? Hoeveel bewogen ze? Elke dag verstuurden de deelnemers een emoticon voor hoe ze zich voelden. Van Dam: "Het zou ideaal zijn als zorgverleners in de toekomst naar behoefte van de cliënten hun agenda kunnen indelen. Dus als hun app aangeeft dat iemand al dagen a-typisch gedrag vertoont, dat ze dan meteen een afspraak inplannen."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.