Politiek
4 dec 2019, 11:43
De ouders die in de Tweede Kamer bij het debat over de kinderopvangtoeslagenaffaire zijn, konden woensdagochtend hun emoties maar moeilijk bedwingen. Een man werd gevraagd de publieke tribune te verlaten nadat hij te emotioneel had gereageerd op Kamervoorzitter Khadija Arib. "Mijn hele leven is naar de klote", riep hij. De toeslagenaffaire gaat over duizenden gezinnen die in de problemen zijn gekomen door toedoen van de Belastingdienst. Van hen werd onterecht kindertoeslag ingehouden of teruggevraagd omdat er vermoedens waren van fraude. In het debat van vandaag geeft staatssecretaris Snel uitleg aan de Tweede Kamer. Op de tribune zitten meer dan honderd gedupeerde ouders. Zij applaudisseerden na de inbreng van SP-Kamerlid Renske Leijten, die zich vanaf het begin heeftt vastgebeten in de kwestie. Toen de Kamervoorzitter Arib zei dat dit eigenlijk niet de bedoeling is, riep een man terug vanaf de tribune. "Het raakt ons wel hé?!", zei hij. Toen de man de tribune verliet, barstten een paar andere ouders in huilen uit.
De man in kwestie, Roger, zei na zijn vertrek uit de zaal dat hij het vreemd vond dat hij niet mocht reageren. "We praten hier over mijn leven, dat langzaam kapot is gegaan door deze affaire", vertelt hij aan Hart van Nederland. "Het heeft me zelfs mijn huwelijk gekost." Tekst gaat verder onder de video. Roger moest een bedrag van tussen de 75.000 en 100.000 euro terugbetalen aan de Belastingdienst. Zijn auto's zijn in beslag genomen en zijn ex-vrouw zit inmiddels in de schuldsanering. Hoewel zijn zaak al van ongeveer tien jaar geleden is, doet de affaire hem nog steeds veel pijn. "Maar vandaag is het heel belangrijk voor mij om te zien dat ik niet de enige ben."
Voor het debat overhandigden een klein groepje ouders ook al een petitie aan de staatssecretaris en andere politici. Ook dat moment was erg emotioneel, zegt verslaggever Esther Monsma, die daar bij aanwezig was. In de petitie vragen de ouders om een parlementaire enquête. Bij zo'n enquête komt er een speciale commissie die getuigen ondervraagt om de waarheid naar boven te halen. Het is een erg zwaar middel dat in de afgelopen 30 jaar maar 10 keer is ingezet. Het is dus nog niet gezegd dat zo'n parlementaire enquête er ook echt komt. Eerst is er vandaag een stevig debat met de staatssecretaris. Hoewel Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA) en Renske Leijten (SP) hem veel kwalijk nemen in deze affaire, verwachten ze niet dat hij ook moet aftreden. Het gaat hen er vooral om dat de ouders gecompenseerd worden en het geld krijgen waar ze recht op hebben. Staatssecretaris Snel zei vanochtend zelf ook dat hij een pittig debat verwacht. Op de vraag of hij verwacht dat hij kan aanblijven als staatssecretaris wilde hij nog niet antwoorden.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.