Terug

Volg Hart van Nederland

Zo bescherm je jouw hond of kat tegen al dat knalvuurwerk

Zo bescherm je jouw hond of kat tegen al dat knalvuurwerk

Dieren

30 dec 2019, 18:50

Mensen met huisdieren weten het maar al te goed: de jaarwisseling is niet voor iedereen één groot feest. Het vele knalvuurwerk rondom Oud & Nieuw bezorgt veel dieren stress en angst. Met deze tips van dierenarts Suzanne Alting kun je jouw konijn, kat of hond beschermen tegen vuurwerk. "Voor de allerbeste voorbereiding ben je eigenlijk al te laat", zegt Alting. Ze geeft voor dierenkliniek DierenDokters in Utrecht regelmatig advies over huisdieren en vuurwerk. Sommige hondenscholen beginnen al in februari met vuurwerktrainingen en gedragstherapie. Dat alles om de dieren zo goed mogelijk voor te bereiden op de jaarwisseling. En dat is nodig, volgens Alting. "Als dieren schrikken van vuurwerk, kunnen ze in paniek wegrennen. Met alle gevolgen van dien: soms raken ze de weg kwijt of lopen ze onder een auto of krijgen ze verwonding door vuurwerk. Bange dieren bibberen van angst. Van de schrik kunnen ze ook hun poep en plas laten lopen." Lees ook: Elk jaar schakelt vuurwerk vijf kostbare hulphonden uit Angst voor vuurwerk kan bij dieren zelfs tot een bredere angst voor geluid leiden. Ze worden dan bang voor onweer, omvallende prullenbakken en soortgelijke knallen. Iets wat je absoluut niet wil, verzekert Alting.

Kat of hond beschermen tegen vuurwerk: wat kan ik doen?

Zaak dus om je dier een zo fijn mogelijke jaarwisseling te bezorgen. Gelukkig is er een hoop dat je nog kunt doen, één dag voordat het vuurwerkspektakel losbarst. We zetten de belangrijkste tips voor je op een rijtje.

  • Een goede planning is alles. Laat je hond of kat binnen rond 00.00 uur en plan de plasrondes ruim voor en ruim na de jaarwisseling. Katten kunnen uiteraard ook in een kattenbak plassen.

  • Houd je hond buiten aan de lijn. Niet alleen na middernacht op 1 januari wordt er geknald, ook nu al wordt veel vuurwerk afgestoken. Wil je je hond beschermen tegen vuurwerk, houdt 'm dan aan de lijn zodat hij niet kan wegrennen. "Ook al is je hond nu nog niet bang voor vuurwerk, dat kan hij wel worden als er een rotje voor zijn neus ontploft. Als hij in paniek wegrent, is het maar de vraag of hij de weg naar huis nog weet", aldus dierenarts Alting.

  • Zorg voor actie overdag. Maak een flinke wandeling in het bos of ga lekker rennen op de hei, waar geen knallen zijn. Dan is je huisdier 's avonds lekker moe.

  • Bezigheidstherapie. Laat je hond of kat tijdens de jaarwisseling een ingewikkelde voerpuzzel doen of een grote kluif eten. Hoe langer de focus daarop ligt, hoe minder je dier bezig is met het vuurwerk.

  • Sluit je huis hermetisch af. Doe je ramen dicht, barricadeer het kattenluik (tegen ontsnappingspogingen) en sluit de gordijnen. Dieren reageren namelijk niet alleen op geluid, maar ook op de lichtflitsen van vuurwerk.

  • Zet een lekkere playlist op. Zorg dat in huis andere geluiden te horen zijn dan vuurwerkgeluiden, bijvoorbeeld muziek. "Pas trouwens op met de aftelprogramma's op televisie. Daar is na 00.00 uur vaak ook vuurwerk te horen", tipt Alting.

Geef je huisdier niet té veel aandacht

  • Knuffelen helpt, maar niet altijd. Natuurlijk mag je je kat lekker aaien om hem te steunen, maar overdrijf niet. Steunen en geruststellen mag. De hele tijd je kat bij je roepen versterkt mogelijk het angstgedrag.

  • Laat je hond, kat of konijn niet in de steek. De meest logische tip, maar niet minder belangrijk. Houd rekening met je huisdier en laat hem niet alleen thuis terwijl jij het nieuwe jaar inluidt op een hip feest.

Lees ook: Ervaart u overlast door vuurwerk? Hart van Nederland heeft een meldpunt, klik hier!

Medicijnen

Je kunt ook je hond beschermen tegen vuurwerk met medicijnen. Sommige mensen geven hun huisdieren kalmerende pilletjes tegen de stress. Daarmee moet je oppassen, waarschuwt Suzanne Alting. "Bepaalde narcosetabletten zijn bijvoorbeeld niet diervriendelijk. Daarmee wordt je hond of kat juist gevoeliger voor geluiden. Hij kan dat alleen niet meer uiten." Er zijn wel andere medicijnen die je vandaag of morgen nog bij de dierenarts zou kunnen halen. "Als je medicijnen van de dierenarts krijgt, kun je er vanuit gaan dat die wél diervriendelijk zijn en volgens de regelgeving worden voorgeschreven", verzekert Alting. En alvast een tip van de dierenarts voor volgend jaar: Wil je een zorgeloze jaarwisseling voor Max, Fikkie of Felix? Zet alvast in je agenda dat je maanden van te voren begint met het treffen van maatregelen. Foto: Pixabay

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.