Terug

Volg Hart van Nederland

Kickboksen, hoe werkt het eigenlijk? Een handleiding voor de clash tussen Badr Hari en Rico Verhoeven

Kickboksen, hoe werkt het eigenlijk? Een handleiding voor de clash tussen Badr Hari en Rico Verhoeven

Sport

21 dec 2019, 18:38

In Arnhem strijden Badr Hari en Rico Verhoeven zaterdagavond om de wereldtitel. Maar hoe werkt kickboksen eigenlijk? Dit zijn de meeste belangrijke regels rond de titelstrijd. Het gevecht tussen Badr en Rico valt onder Glory Kickboxing. Deze organisatie heeft een lange lijst met regels voor de manier waarop de ring ingericht moet zijn. De ring voor het gevecht tussen Badr en Rico mag maximaal zes bij zes meter zijn. De vechters moeten korte broeken dragen die niet over de knie vallen en geen zakken hebben. Ook mogen ze geen teksten op hun lichaam schrijven. Volg de wedstrijd live via Kijk.nl Badr en Rico moeten verplicht een tok dragen. Ook een bitje voor hun tanden is verplicht.

De wedstrijd

Omdat beide Nederlanders om de wereldtitel strijden duurt de clash maximaal vijf keer drie minuten. Tussen iedere ronde is een minuut rust. Badr en Rico kunnen in hun eigen hoek op adem komen, daarnaast krijgen ze verzorging en nieuwe aanwijzingen van hun coach. Bij het kickboksen kunnen de strijders gebruik maken van verschillende technieken: met armen en vuisten of knieën stoten of met de benen trappen. Het stoten is verdeeld in verschillende onderdelen: directe stoten, hoekstoten, op stoten en kniestoten. Lees ook: Dit kan je verwachten van de strijd tussen Badr Hari en Rico Verhoeven Met trappen kan een low kick op de benen gegeven worden. Een middle kick is op de torso van de tegenstander gericht. Een front kick is een trap rechtuit. Een high kick is een trap op het hoofd van de tegenstander. Een goede strijder maakt een snelle combinatie van verschillende technieken.

Wat is verboden?

Een kickbokser mag de tegenstander niet achter op het hoofd slaan. Ook het kruis en de knieën zijn verboden gebied. Bijten is uit den boze, net als het gebruik van ellebogen. De scheidsrechter grijpt ook in als de tegenstander van achteren wordt aangevallen of als wordt nagetrapt richting een vechter op de grond. Ook het gebruik van verboden middelen, doping, is verboden.

Hoe win je een wedstrijd?

Een kickbokser kan op verschillende manieren de wedstrijd winnen. De belangrijkste manier is een knock out: als de tegenstander niet binnen 10 seconden zelfstandig door kan met de wedstrijd, is het voorbij. De scheidsrechter telt af en beslist of de wedstrijd is afgelopen. Lees ook: Een unieke rondleiding in en rond de ring waar Badr en Rico elkaar treffen Bij een technische knock out beslist de scheidsrechter, coach of vechter zelf dat hij niet verder kan, ook dan is het direct afgelopen. Dit kan het geval zijn als een van de deelnemers geblesseerd raakt. Dit was het geval bij de vorige strijd tussen Badr en Rico. Badr Hari gaf in 2016 op met een blessure aan zijn arm. Aanvankelijk leek het om een breuk te gaan, later werd gemeld dat hij een spierscheuring had. Tenslotte kan een kickbokser ook winnen op punten. De jury deelt de punten uit en let hierbij onder meer op de schade die een kickbokser de tegenstander toebrengt. Ook wordt gekeken naar het aantal keren dat de tegenstander op een zuivere manier geraakt wordt. De jury houdt ook rekening met de manier waarop een vechter de ring beheerst. Per ronde worden per jurylid maximaal tien punten per deelnemer uitgedeeld. Aan het eind van de vijf ronden worden de punten opgeteld en een winnaar aangewezen. Lees ook: Koe Sijtje weet trouwens al wie er gaat winnen... wil jij het weten? Klik hier De regels van Glory Kickboxing zijn in detail online te lezen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.