Terug

Volg Hart van Nederland

Listeria-besmetting: NVWA voerde extra controles uit en OM onderzoekt strafbare feiten

Listeria-besmetting: NVWA voerde extra controles uit en OM onderzoekt strafbare feiten

nieuws

4 okt 2019, 21:14

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de afgelopen maanden al extra's controles uitgevoerd bij vleesverwerker Offerman in Aalsmeer. Omdat drie mensen zijn overleden door listeriabacterie doet het Openbaar Ministerie onderzoek naar het bedrijf. "Op 31 juli kwam bij ons het signaal van het RIVM binnen dat ziektegevallen in het verleden wellicht toe te schrijven zijn aan de listeria-stam bij dit bedrijf", aldus een NVWA-woordvoerster. "Dat was voor ons aanleiding om de situatie bij Offerman te bekijken. De inspecteurs zagen meteen verbeterpunten, vooral op het gebied van hygiëne, zoals het schoonmaken van de productiehal en in het bijzonder de productielijnen."

Listeria-bacterie

De vleeswarenproducent uit Aalsmeer was dus al langer in beeld bij de NVWA. In augustus en september zijn inspecteurs geregeld langs geweest en werden monsters genomen. "Tot woensdag was er geen sprake van overschrijdingen van de listeria-norm. Toen kwam de bevestiging van de link met de listeria-stam." Lees ook: Doden door besmet vlees: dit moet je weten over de listeria-bacterie Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) is blij dat de besmetting op die manier aan het licht is gekomen. Eerder op vrijdag zei hij al blij te zijn dat de NVWA snel besloot de besmette vleeswaren terug te laten roepen.

Strafbare feiten

Het Openbaar Ministerie (OM) bekijkt of vleeswarenfabrikant Offerman mogelijk strafbare feiten heeft gepleegd, waardoor de listeria-bacterie in zijn producten terecht kon komen. Als dat zo is, zou er eventueel een strafrechtelijk onderzoek kunnen komen, aldus een woordvoerster vrijdag. Volgens de woordvoerster is het bij zulke incidenten gebruikelijk dat het OM "meekijkt" met de onderzoeken naar de besmetting. Drie mensen overleden na het eten van de besmette vleeswaren, een vrouw kreeg een miskraam en zeventien mensen werden ziek. Lees ook: Drie doden en één miskraam na eten besmet stuk vlees Als het tot een strafzaak tegen het bedrijf komt, kunnen slachtoffers en nabestaanden zich melden bij het OM, zegt hoogleraar strafrecht Henny Sackers van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Als bewezen wordt dat het bedrijf verwijtbaar heeft gehandeld, kan de economische strafrechter een forse boete opleggen. De rechter wijst slachtoffers dan ook een schadevergoeding toe.

Letselschadeprocedure

Nabestaanden en slachtoffers kunnen volgens letselschade-expert Yme Drost ook een letselschadeprocedure beginnen. Er is volgens hem sprake van risico-aansprakelijkheid. "Het enkele feit dat een bedrijf voedsel op de markt heeft gebracht dat de gezondheid van mensen in gevaar brengt, is daarvoor voldoende", zegt hij. Volgens Drost moet de vleeswarenfabrikant zowel materiële als immateriële schade vergoeden. Sinds dit jaar bestaat bovendien de affectieschade: een vergoeding voor het feit dat je een dierbare moet missen. De vergoeding ligt tussen de 15.000 en 20.000 euro. Lees ook: Jumbo roept groot deel vleeswaren terug vanwege mogelijke bacterie Sackers waarschuwt dat een letselschadeprocedure veel langer kan duren dan een strafzaak. "En de bewijslast ligt dan bij de slachtoffers, terwijl dat in een strafzaak voor het OM is."

Fabriek per direct gesloten

Offerman sloot zijn fabriek in Aalsmeer op donderdag 'per direct' na de aanwijzing van een bacteriebesmetting. Het snijden en verpakken van vleeswaren in die fabriek mag pas worden hervat als alle productielocaties grondig zijn schoongemaakt en heringericht én zijn goedgekeurd door de NVWA, zo heeft die instantie het bedrijf laten weten. ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.