Terug

Volg Hart van Nederland

Poepbacteriën zijn dol op eurobiljetten: 'Moet ik met handschoenen gaan lopen?'

Politiek

13 sep 2019, 15:02

Het is goed mogelijk dat er op het geld in je portemonnee poepbacteriën zitten. Darmbacterie E.coli voelt zich namelijk erg thuis op eurobiljetten. Durven we nog wel in onze beurs te grijpen? Hart van Nederland vraagt het aan ministers in Den Haag. Uit onderzoek van de Nijmeegse hoogleraar Andreas Voss, zijn zoon Timothy en een Turkse collega blijkt dat de darmbacterie E.coli tot wel zes uur kan overleven op eurobiljetten. Niet echt een prettig idee als je weer eens contant afrekent bij de kassa. Onze ministers lopen in ieder geval weinig kans om op deze manier ziek te worden door de poepbacterie. De bewindslieden hebben namelijk bijna allemaal geen portemonnee op zak.

'Niet echt verrassend'

Alleen Menno Snel draagt nog contant geld bij zich, wat natuurlijk niet verrassend is voor de staatssecretaris die over financiën gaat. Dat geldbiljetten niet bepaald hygiënisch zijn, gelooft hij wel. "Dat is toch niet echt een verrassing?" Bruno Bruins heeft een houder waar alleen zijn bankpassen in zitten. Weet de minister van Medische Zorg meer dan wij? Over het onderzoek naar vies geld heeft hij in ieder geval nog niet gehoord. "Is dat zo?" Hij kan zich er wel iets bij voorstellen. "Als dat van hand tot hand gaat, zitten er steeds bacteriën op natuurlijk." De staatssecretaris voor milieuzaken is al van contant geld afgestapt, al propt Stientje van Veldhoven 'weleens een briefje tussen de pasjes'. En poepbacteriën op ons briefgeld? "Nog meer reden om digitaal te gaan!"

'Contant geld is leuk'

Premier Mark Rutte vraagt zich af hoe we dit probleem gaan oplossen. "Moet ik met handschoenen gaan lopen?" Het afschaffen van munten en biljetten ziet hij niet zitten. "Contant geld is ook wel leuk. Geld tellen, dat vinden VVD'ers leuk." Het nieuws over biljetten vol bacteriën heeft ook minister Ferd Grapperhaus van Veiligheid en Justitie bereikt. Uit het Nederlandse geldonderzoek blijkt ook dat je met name Roemeense biljetten liever niet in je handen wilt hebben. "Als je in Roemenië komt en daar met contant geld afrekent, moet je zorgen dat je een flesje ontsmettingsmiddel bij je hebt. Dan ben je ook weer gered," grapt Grapperhaus. Tot slot heeft minister Arie Slob van Onderwijs nog een wijze les. "Ik weet dat bacteriën op allerlei manieren verspreid worden. Overigens is deze microfoon hier ook niet helemaal van onbesproken gedrag. Ik hou dan ook maar gepaste afstand."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.