nieuws
24 nov 2019, 22:30
Twintig procent van de meisjes in Nederland komt in aanraking met seksueel geweld. Bij de GGD-instellingen ontbreekt de kennis over wat ze met deze groep slachtoffers aan moet. Het seksueel geweld zorgt bij meisjes vaak voor een posttraumatische stress-stoornis (PTSS). De aandoening wordt in veel gevallen niet herkend of er wordt verkeerd gediagnosticeerd. De GGD zit hierdoor met het handen in het haar.
Stephanie (16) is één van de slachtoffers van seksueel geweld, waarbij PTSS niet werd herkend. "Ik heb in heel veel verschillende plekken gezeten. En al die plekken hebben niks kunnen doen. Ze stuurden me van het kastje naar de muur, ze konden me niet aan. Ik was een te heftige casus." Ze heeft loodzware jaren achter de rug met enorme depressies. Geen enkele behandeling slaat aan. Ze snijdt zichzelf en komt daardoor vaak in de isoleercel terecht. "Daar heb ik negen tot tien maanden in gezeten, dag en nacht. Ik brak van binnen en van buiten."
Onderzoek en behandeling van lector aan de Hogeschool Leiden, Peer van de Helm, heeft hier verandering in gebracht. "We zien niet dat deze meisjes PTSS hebben", zegt Van de Helm. "En daarvoor niet behandeld worden. Dat betekent dat ze iedere nacht vier of vijf nachtmerries hebben waarin het weer opnieuw gebeurt. En dat zijn sloopkogels en dan gaan ze van stuk." Dit probleem speelt bij 300 tot 400 meisjes in Nederland. "En de gevolgen, als ze niet behandeld worden, is dat ongeveer 10 procent binnen vier jaar komt te overlijden." Stephanie krijgt inmiddels de goede traumabehandeling en woont weer thuis. "Ik heb nu weer een toekomstplan voor me. En ik heb dat jaren geleden niet meer gedacht."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.