Terug

Volg Hart van Nederland

MS-patiënten strijden in Den Haag voor vergoeding 'wonderpil'

Politiek

15 jan 2019, 14:43

Tientallen MS-patiënten zijn dinsdag onder aanvoering van de MS Vereniging naar Den Haag getrokken om een petitie te overhandigen. Ze willen dat Minister Bruins zich hard maakt om het medicijn Fampyra weer vergoed te krijgen. Voor de petitie werden 41.000 handtekeningen opgehaald. Volgens de MS Vereniging gebruiken zo'n 2000 Nederlandse MS patiënten dit middel met goed gevolg. Het zou de kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren en sommige patiënten kunnen er zelfs weer door lopen. In veel andere Europese landen wordt het medicijn vergoed en de Nederlandse Vereniging voor Neurologen onderschrijft een positief effect van het middel bij 40% van de gebruikers. Zorginstituut Nederland, die de vergoeding van medicatie beoordeeld, vindt de werking echter niet voldoende aangetoond. Daarop werd de pil op 1 april 2018 uit de basisverzekering geschrapt. Er volgde een periode waarop de fabrikant van het medicijn het middel gratis versterkte. Maar per 1 januari 2019 moeten patiënten toch echt zelf gaan betalen. De kosten komen neer op 127,90 euro per vier weken. Een woordvoerder van Zorginstituut Nederland laat weten dat er altijd nieuw bewijs ingediend kan worden op basis waarvan ze hun standpunt kunnen wijzigen. "Echter is er voor ons de laatste acht maanden niets veranderd."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.