Terug

Volg Hart van Nederland

Nederland is klaar met de zomer- en wintertijddiscussie

Politiek

26 okt 2019, 20:01

Bijna heel Nederland heeft het wel gehad met het eindeloze gebakkelei over de zomer- en wintertijd. 84 procent van de Nederlanders zegt helemaal klaar te zijn met de discussie. Dit blijkt uit onderzoek van Wat Vindt Nederland onder bijna 3000 Nederlanders. Van zaterdag- op zondagnacht gaat de klok weer een uur achteruit en begint de wintertijd. Maar de laatste jaren steekt de discussie steeds vaker de kop op of we dit nog wel moeten blijven doen. De invoering van de zomertijd komt nog uit de tijd van oliecrises. Het werd ingevoerd om energie te besparen. Als het langer licht is, hoeven de lampen natuurlijk niet aan.

Achterhaald

Maar dat idee is allang achterhaald. Dus de roep om de klok niet langer te verzetten klinkt ieder jaar luider. De meeste mensen zijn klaar met deze discussie. Maar 11 procent is het niet eens met die stelling. En 6 procent weet het niet. Lees ook: Piet Paulusma's wintervoorspelling: veel overlast door sneeuw, soms ijzel en storm En welke tijd heeft dan de voorkeur? 28 procent van de Nederlanders ziet het liefst een permanente wintertijd. Maar 38 procent zou het liefst voor altijd zomertijd hebben. Maar 26 procent van de respondenten wil het liefst het huidige systeem behouden.

Wat Vindt Nederland? is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.