Terug

Volg Hart van Nederland

'Gemeente Den Haag wist van overtredingen vreugdevuur Scheveningen'

112

3 okt 2019, 10:09

Het vliegvuur in Scheveningen afgelopen jaarwisseling is ontstaan doordat bij de vuurstapel diesel is gebruikt, wat niet mag. Ook was het vreugdevuur meer dan 45 meter hoog, terwijl 35 meter was toegestaan. Door de hoogte, de omvang en vorm van de stapel en de vaten diesel zijn de houten pallets heel snel ontbrand, zo concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), in zijn onderzoek naar het uit de hand gelopen vreugdevuur. De felle brand veroorzaakte een thermiek en turbulentie, waardoor grote en kleine stukken hout van de stapel loskwamen. Door de stevige westenwind die nacht, werden de snippers over Scheveningen verspreid. Lees ook: Alle afspraken met bouwers vreugdevuur openbaar

'Op de hoogte van overtreden afspraken'

Daarnaast stelt de OVV in zijn donderdag bekendgemaakte onderzoek naar het uit de hand gelopen vreugdevuur dat de gemeente Den Haag op de hoogte was van het feit dat de bouwers de gemaakte afspraken overtraden. De gemeente heeft hier, zo concludeert de OVV, niet tegen opgetreden. Volgens de onderzoeksraad wilde ze hiermee rellen elders in de stad voorkomen. Met de bouwers van de vreugdevuren, inwoners van beide dorpen, waren onderling afspraken gemaakt. Die werden in 2016 vastgelegd in een convenant met de gemeente. Dat convenant is niet aangepast, toen bleek dat een jaar eerder ook al een vliegvuur was ontstaan. De gemeente liet dat niet nader onderzoeken, aldus de OVV. Lees ook: 'Verboden brandversnellers gebruikt bij ontspoord vreugdevuur Scheveningen' De bouwers hebben volgens de OVV in de loop der jaren weinig verantwoordelijkheid getoond. Afspraken werden niet gerespecteerd, omdat ze zich er niet aan verbonden voelden. Ook de vereiste maximale hoogte van 35 meter vonden ze slecht te rijmen met het wedstrijdelement tussen beide vuurstapels. Ze gingen ervan uit dat de gemeente gezien hun ervaringen toch wel meebewoog. Van de diesel was de gemeente formeel niet op de hoogte, maar het was een publiek geheim dat bij beide vuurstapels al jaren brandversnellende middelen werden gebruikt, stelt de OVV. Volgens de Onderzoeksraad had de gemeente kunnen besluiten de stapels deels te laten afbouwen of de vaten diesel te verwijderen. Ook had de gemeente ervoor kunnen kiezen de stapels niet in brand te laten steken, ook om de veiligheidsrisico's te beperken.

Vreugdevuur

Het vreugdevuur zorgde afgelopen jaar voor forse schade aan straten, huizen en auto's als gevolg van de enorme vonkenregen die van een van de twee vuurstapels op het strand af kwam. De brandweer kon door flink te blussen meer schade voorkomen. De OVV pleit ervoor dat de vreugdevuren anders worden aangepakt en dat er voortaan verplicht een vergunning voor moet komen.

Strafrechtelijke vervolging

Het Openbaar Ministerie laat desgevraagd aan Hart van Nederland weten het rapport nader te bestuderen. En kijkt daarna of strafrechtelijke vervolging op zijn plaats is. ANP/Redactie

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.