Terug

Volg Hart van Nederland

Roep om meer rechercheurs en douaniers in strijd tegen drugs, maar heeft het nut?

Politiek

14 mrt 2019, 20:19

"Als er niet snel extra rechercheurs en douaniers bij komen om drugscriminaliteit aan te pakken, loopt het echt uit de hand", dat zegt voorzitter van de Nederlandse Politie Bond Jan Struis. Hij uit zijn zorgen nadat ook de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb dat vanmorgen deed in de Telegraaf. Vorig jaar zei advocaat-generaal en bijzonder hoogleraar Joep Simmelink juist nog dat dergelijke maatregelen niet veel zin hebben: "Al tientallen jaren legt de bestrijding van de drugshandel een groot beslag op de capaciteit van politie, justitie en het gevangeniswezen. De kosten van die inzet zijn hoog, de baten van die inspanningen zijn niet aanwijsbaar", schreef hij.

Drugscriminelen

Dat klinkt moedeloos en dat kan fruitimporteur Andries van den Bogert beamen. Met zijn bedrijf in Hedel importeert hij bananen. Die komen via de haven van Rotterdam. Naast bananen, ook een populaire plek voor de doorvoer van drugs. Al drie keer kreeg Van den Bogert te maken met drugscriminelen. "De eerste keer vonden wij zo’n 12 kilo cocaïne in onze pallets vol bananen", zegt hij. "De tweede keer, in maart 2018, stond er ineens een wagen op ons terrein, met daarin 4 mannen. Het zag er verdacht uit, dus de politie kwam erbij en die hebben uiteindelijk die wagen klem kunnen rijden. Wat bleek? Ze hadden allemaal doorgeladen vuurwapens op zak", vertelt Van den Bogert. Lees ook: ‘Politierapport over xtc in Nederland bevat onrealistische cijfers’ Een paar maanden later is het weer raak. "Twee medewerkers van het bedrijf maakten een aantal pallets open, en vonden een flinke hoeveelheid cocaïne. We kregen te horen dat het in totaal een straatwaarde had van zo’n 5 miljoen", vertelt de ondernemer.

"Ongekend veel"

"We doen in Nederland ongekend veel cocaïnevangsten en de problemen lopen volledig over de schoenen bij de politie", zegt Jan Struis van de Nederlandse Politie Bond. Vanuit de politiek klinkt naast de vraag om meer geld en mensen, juist óók het voorstel om sommige drugs te decriminaliseren. GroenLinks wil dat de productie van xtc onder regie komt van de overheid, en daarmee uit het criminele circuit wordt gehaald. Dat zei Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg in een interview met de Volkskrant. In diezelfde krant pleitte de Bredase burgemeester Paul Depla (PvdA) voor het opheffen van het verbod op xtc-gebruik. Lees ook: Politiek zet in op legaliseren xtc: “Het is minder schadelijk dan alcohol” "Wereldwijd zou legalisering van alle drugs honderden miljarden opleveren, de georganiseerde misdaad deels buitenspel zetten en terroristische organisaties zoals de FARC en de Taliban van hun inkomsten beroven", schrijft het Tijdschrift voor de Politie.

Samenwerking

Zover is het nog lang niet. Tot die tijd verloopt de samenwerking met de politie volgens Andries van den Bogert goed. "Zodra er iets aan de hand is, staan ze meteen op de stoep om ons te beveiligen en te helpen. Er moet in de haven al veel meer gebeuren om te voorkomen dat wij hier met drugs in onze goederen zitten."Hij is vooral bezorgd om zijn veiligheid en dat van zijn personeel. "Het is een geldkwestie, ik hoop echt dat hier meer geld voor vrij wordt gemaakt." Als je drugs wil gebruiken, kijk dan op de website van Unity. Daar vind je informatie en tips hoe je het beste en zo veilig mogelijk met middelengebruik om kunt gaan.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.