Terug

Volg Hart van Nederland

Dit verdient een leraar in het basisonderwijs

Dit verdient een leraar in het basisonderwijs

Politiek

6 nov 2019, 09:23

Leraren over het hele land staken woensdag om te pleiten voor meer salaris en minder werkdruk. Hoe hoog is die werkdruk en wat verdienen leraren precies? Een overzicht van de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de denktank OESO. Een gemiddelde basisschoolleraar met een fulltime baan, verdiende in 2017 bruto 47.870 euro, volgens de OESO. Dat is een kwart minder dan het loon van een gemiddelde werknemer met een hbo- of wo-diploma in Nederland. Het salaris van docenten op een middelbare school is 60.297 euro, 10 procent lager dan het inkomen van een gemiddelde hoogopgeleide. De meeste docenten zullen deze bedragen niet op hun loonstrookje zien, omdat zij vaak parttime werken. Zo zijn twee op de drie basisschoolleraren parttimers, aldus het CBS. Dit gaat wel gepaard met bovengemiddeld veel overwerk.

Bevroren salaris

Vanaf crisisjaar 2010 werd het salaris van leraren bevroren. Hierdoor werd de afstand tot andere cao’s snel groter. In 2016 werd het verschil dat in de tussentijd was ontstaan opgeheven door een loonsverhoging. Maar daarmee werd de loonkloof met andere hoogopgeleiden dus niet volledig gedicht. Lees: Onderwijsstaking in heel het land, duizenden scholen dicht De veelgehoorde klacht over een te hoge werkdruk is ook terug te zien in de statistieken. Een kwart van de docenten kampt met meerdere burn-outklachten, blijkt uit een enquête van het CBS en TNO uit 2018. Een van die klachten, zich meerdere keren per maand leeg voelen na het werken, komt zelfs bij vier op de tien docenten voor. Zes op de tien docenten heeft vaak of zelfs altijd veel werk te doen, geven zij desgevraagd aan.

Grote klassen en veel uren

In 2017 publiceerde OESO een vergelijking tussen Europese landen op het gebied van aantal leerlingen per klas en het aantal lesuren. In het Nederlandse basisonderwijs heeft een gemiddelde klas 23 leerlingen. Het Europese gemiddelde is 20 per klas. Luxemburg heeft met gemiddeld vijftien leerlingen de kleinste klassen. Nederland scoort ook hoog op het aantal lesuren dat leraren echt voor de klas staan. In het basisonderwijs is dat 930 uur, terwijl het gemiddelde in de OESO-landen nog geen 800 uur is. In het voorgezet onderwijs staan Nederlandse docenten 750 uur voor de klas, het gemiddelde in Europa ligt 100 uur lager. Redactie/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.