Politiek
31 jan 2019, 20:30
Een aantal werklozen die tijdens een verplichte tewerkstelling in aanraking is gekomen met de kankerverwekkende stof Chroom-6, zegt ook aan andere schadelijke stoffen te zijn blootgesteld. Dat het onderzoek zich alleen heeft gericht op de schadelijke gevolgen van Chroom-6, maakt hen boos. "We weten asbest. We weten diverse andere stoffen, oplosmiddelen in de verf, mogelijk lood. Niks is daarvan bewezen. Niks is onderzocht," vertelt slachtoffer Remco op 't Hoog. Zijn kiezen brokkelden op onverklaarbare wijze af. Hoogstwaarschijnlijk als gevolg van blootstelling aan de giftige stoffen. "De onderste steen is niet boven."
Remco is niet de enige met gezondheidsproblemen. Ook Fons Tannenbaum heeft een waslijst aan klachten. "Mijn lever en mijn nieren zijn verslechterd en ik heb een afwijking in mijn rechterlong," vertelt hij. "Ik ben een hartpatiënt geworden, dus ben chronisch ziek. Ik moet elke dag pillen slikken." Daarnaast zit Fons vaak aan een inhalator. "Ik word 's nachts wakker en dan krijg ik geen adem." Hij maakt zich grote zorgen over zijn gezondheid. "Vooral omdat ik binnenkort vader word, wie weet wat die kleine er van mee krijgt."
Toch is een aantal van de gedupeerden wel blij met de resultaten van het onderzoek. "Na tweeënhalf jaar waarin je met alle partijen om tafel bent geweest. Continu zeiden ze: nee, is niet waar, nee, we wachten op het onderzoek. En eindelijk krijg je gelijk," zegt ... "Dat is een heel fijn gevoel." Lees ook: ‘Gemeente Tilburg en NS geven falen toe in chroom-6 kwestie’ Donderdag gaven de gemeente Tilburg en de Nederlandse Spoorwegen (NS) toe veel fout te hebben gedaan en veel steken te hebben laten vallen toen ze ruim achthonderd mensen op een NS-werkplaats in Tilburg lieten werken. Het was de conclusie van het onderzoek dat het RIVM uitvoerde naar het verband tussen de blootstelling aan chroom-6 en de ziekteverschijnselen.
Aan de slachtoffers is door de gemeente Tilburg een financiële schadevergoeding beloofd. De hoogte van die vergoeding wordt volgende week bekend, maar voor Fons maakt het geen verschil. "Al komen ze met 10, 20, 30 duizend euro. Laat ze het in hun reet steken. Je gaat niet met mensenlevens spelen. Dat doe je niet.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.