Weerbericht
8 nov 2019, 06:04
Steeds vaker komen wandelaars, fietsers of mensen in een gehandicaptenvoertuig op de snelweg terecht. In 2014 noteerde Rijkswaterstaat nog zo'n 1.400 gevallen, vorig jaar waren dit er meer dan drieduizend. Dat blijkt uit cijfers die LocalFocus heeft opgevraagd bij de organisatie. Deze zogeheten 'snelweglopers' komen om heel uiteenlopende redenen op de rijbaan terecht. Volgens Rijkswaterstaat gaat het vaak om automobilisten met pech of een lege tank. De organisatie denkt dat toenemende verkeersdrukte mogelijk ook een rol speelt. Daarnaast zijn gevallen bekend van verwarde personen die op de snelweg lopen, en toeristen die door hun routeplanner met de fiets de de snelweg op zijn gestuurd.
LocalFocus heeft het aantal incidenten met snelweglopers – over een periode van vijf jaar – per kilometer snelwegtraject berekend. Een snelwegtraject is een route tussen twee knooppunten. Dit viel op in de regionale cijfers:
Van de wegen waar de meeste snelweglopers worden gezien, liggen er opvallend veel in Noord-Brabant. Op delen van de A58 tussen Tilburg en Roosendaal en de A50 tussen Oss en Eindhoven noteerde Rijkswaterstaat relatief veel incidenten per kilometer snelweg. Dit geldt ook voor de A16 en A27 rondom Breda.
De A2 tussen Limburg (ter hoogte van afrit Nederweert) en Noord-Brabant (afrit Valkenswaard) springt er landelijk het meest uit. Op dit traject van zo'n 24 kilometer werd in vijf jaar tijd driehonderd keer een snelwegloper gespot. Dat zijn er ruim 12 per kilometer of gemiddeld een per week.
Ook op snelwegen in de buurt van de vier grootste steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht was het relatief vaak raak. Onder meer de Ring A10 (Amsterdam), A20 bij Maassluis, A16 door Rotterdam en A12 ten zuiden van Utrecht vallen op.
Exacte cijfers over het aantal ongelukken met snelweglopers worden niet bijgehouden, maar in de media zijn tientallen berichten te vinden over ongelukken met voetgangers op de snelweg. Soms ook met een dodelijke afloop. Theo Koppers, operationeel expert bij het verkeersteam van de politie Oost-Brabant: 'Als je op de snelweg loopt heb je te maken met voertuigen die 120 kilometer per uur rijden. Je reactiesnelheid is daarvoor niet toereikend.' Het is verboden om op de snelweg of vluchtstrook te lopen. Voetgangers kunnen een boete van 110 euro verwachten. Voor fietsers en bestuurders van gehandicaptenvoertuigen kost een prent 150 euro. Rijkswaterstaat om altijd 112 te bellen als je iemand op de snelweg ziet lopen of fietsen. Beeld: Rijkswaterstaat
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.