Terug

Volg Hart van Nederland

De verzekering oplichten? Dit zijn de populairste trucs

De verzekering oplichten? Dit zijn de populairste trucs

nieuws

23 okt 2019, 10:52

Verzekeraars sporen steeds meer fraude op. Vorig jaar is 12.879 keer verzekeringsfraude vastgesteld, tegenover 11.540 in 2017. Het is het vierde jaar op rij dat verzekeraars meer fraudes aantonen. Dat meldt de NOS op basis van cijfers van het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV).

Verzekeringsfraude vaak niet opgespoord

De fraude is soms eenvoudig te achterhalen, zegt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars. "Zo werden na een scooterongeluk door een vrouw nieuwe schoenen geclaimd, terwijl er een rekening voor mannenschoenen met een heel andere maat werd ingediend." Maar vaak lukt het de verzekeringsbedrijven ook niet om de fraude op te sporen. Het Verbond van Verzekeraars denkt dat slechts het topje van de ijsberg zichtbaar is.

Dit zijn de trucs

Het meest wordt er gefraudeerd met autoverzekeringen, inboedelverzekeringen en aansprakelijkheidsverzekeringen. De fraudeurs geven bijvoorbeeld een verloren laptop op als gestolen of zetten een aanrijding in scène. "Er wordt ingebroken in een huis en mensen geven nog even een extra mobiele telefoon op als gestolen", aldus de woordvoerder. "Het is vaak klein, opportunistisch gedrag", constateert hij. Ook met reisverzekeringen wordt regelmatig gefraudeerd. "Mensen zijn hun koffer kwijt en zeggen tegen de verzekering dat er veel meer in de koffer zat dan er daadwerkelijk in zat."

Rouwkaart van internet geplukt

Soms is de fraude wel heel duidelijk. Het CBV geeft een voorbeeld: iemand claimt geld voor het annuleren van zijn vakantie vanwege het overlijden van zijn schoonmoeder op 12 december. Als bewijs stuurt hij de rouwkaart op. Daarop staat als datum van overlijden niet 12, maar 11 december. De rouwkaart blijkt van internet geplukt en te zijn vervalst. Verzekeraars zijn veel tijd kwijt aan het onderzoeken van fraudezaken. Ook eenvoudige frauduleuze claims veroorzaken schade, waarvan welwillende consumenten uiteindelijk de dupe zijn. Premiebetalers betalen namelijk mee aan elke claim, dus ook de valse. Omgerekend kost dat iedereen tientallen euro's premie per jaar.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.