Politiek
18 nov 2019, 13:19
Het hoogste niveau van de Belastingdienst was op de hoogte van het onterecht stopzetten van de kinderopvangtoeslag. Dit blijkt uit vrijgegeven documenten na een WOB-onderzoek van RTL Nieuws en Trouw. Vorige week werd duidelijk dat de Belastingdienst te streng heeft opgetreden in de kinderopvangtoeslagaffaire. Een fraudeteam bij de Belastingdienst zette in 2014 de kinderopvangtoeslag van honderden ouders onterecht stop en ging ver in het terugvorderen van de toeslagen. De hoogste rang zou hier, blijkt nu, ook van op de hoogte zijn geweest. Lees ook: Belastingsdienst zat fout met kinderopvangtoeslag, gedupeerde gezinnen krijgen compensatie
Joe ten Cate moest duizenden euro's aan kindertoeslag terugbetalen, zonder dat hij weet waarom. Hij is geschokt door de berichtgeving over de top van de Belastingdienst. ''Zij hebben willens en wetens mensen laten lijden. Veel van de dingen die hier gezegd worden zijn gewoon racistisch," reageert Ten Cate vol ongeloof. "Als ik dit allemaal hoor dan begrijp dat de staatssecretaris heeft gezegd dat hij ruimhartig wil compenseren. We hadden al geen vertrouwen in de Belastingdienst, maar dat hebben we nu helemaal niet meer. Die Snel die moet gewoon vertrekken." Voor gedupeerden is dit allemaal nog erger dan een gevangenisstraf, voegt Ten Cate toe. "Op dit moment zijn er nog steeds mensen die eigenlijk kindertoeslag zouden moeten krijgen, maar dat niet krijgen omdat ze mogelijk fraude hebben gepleegd terwijl dat niet is bewezen. Waarom moeten zij wachten totdat de Belastingdienst de zaken op orde heeft?”
Het niet verkrijgen van toeslagen had enorme gevolgen voor het leven van Chermaine Leysner. Zij zat niet bij de 300 ouders die al een compensatie horen te krijgen, omdat haar zaak uit 2011 komt. Jarenlang kreeg ze tijdens haar studie geen toeslagen en daarom moest ze noodgedwongen haar hbo-opleiding afbreken. ''Het is verschrikkelijk om de berichten van vannacht te lezen. Enorme teleurstelling dat al die mensen dit bewust is aangedaan. Echt een nachtmerrie is het," reageert Leysner. Het kabinet heeft gezegd dat ze meer mensen willen compenseren en daarom krijgt ze mogelijk nog wel een bedrag toegeschreven. Tot dusver heeft ze daar echter nog niets over gehoord. "Ik heb nog niet eens nagedacht over wat voor compensatie ik zou willen, dit is allemaal al zo verschrikkelijk." Lees ook: 'Belastingdienst negeerde jarenlang interne meldingen van misstanden'
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.