Terug

Volg Hart van Nederland

Twee jongeren deels verlamd in ziekenhuis Enschede door lachgas

112

23 aug 2019, 07:34

Twee twintigers zijn onlangs in Enschede in het ziekenhuis beland met een gedeeltelijke dwarslaesie nadat ze veel te veel lachgas hebben gebruikt. Dat meldt het Medisch Spectrum Twente (MST). Het is nog maar de vraag of ze er weer helemaal bovenop komen. Het meest recente geval was een paar weken geleden. Een patiënt meldde zich op de spoedeisende hulp met klachten over verdoofde vingertoppen en krachtverlies in de benen. Een neuroloog stelde vast dat de ruggenmerg beschadigd was. Volgens het ziekenhuis door een overmatig gebruik van lachgas. De andere patiënt lag ongeveer anderhalf jaar geleden in het MST. Het zijn de eerste twee patiënten die door te veel lachgas in het ziekenhuis in Enschede belanden, zegt een woordvoerder tegen Hart van Nederland.

'Hoop niet dat rolstoel blijvend is'

In een blog op de website van het ziekenhuis schrijft een verpleegkundige dat de patiënt in kwestie dagelijks honderd ballonnen nam. Hij negeerde zijn klachten totdat hij niet meer kon opstaan uit bed en had geen idee dat de gevolgen zo ernstig waren. "Ik hoop dat de rolstoel niet een vaste plek krijgt in het leven", aldus de verpleegkundige. Door het gebruik van lachgas wordt de werking van vitamine B12 in het lichaam geblokkeerd, waardoor het zenuwstelsel minder goed werkt. De revalidatie kan maanden tot jaren duren.

Vaker dwarslaesie door lachgas

Het komt vaker voor dat mensen gedeeltelijk verlamd raken na overmatig gebruik van lachgas. Uit cijfers die Nieuwsuur in mei opvroeg bij acht revalidatieklinieken bleek dat in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Groningen de afgelopen 2,5 jaar in totaal 13 patiënten behandeld werden voor ernstige klachten door lachgasgebruik. Vooral in Amsterdam was dat het geval, daar waren de afgelopen tijd 7 patiënten. Revalidatieartsen spreken van een zorgelijke ontwikkeling en waarschuwen voor extreem gebruik van lachgas, dat steeds populairder wordt onder jongeren.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.