Politiek
25 mrt 2019, 15:01
“Eén pilletje is niet ok, Brabant lijdt hieronder”, volgens Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg. Ze heeft het over de toegenomen dumpingen van drugsafval in de provincie. De CDA’er spreekt gebruikers van XTC aan. “Het moet afgelopen zijn met het schouderophalen over drugsgebruik.” In 2018 steeg het aantal dumpingen in Nederland met 42 procent naar bijna 300.
Het aantal dumpingen is gestegen sinds er steeds strengere wetten zijn rond de grondstoffen van bijvoorbeeld XTC. “Nieuwe stoffen die bij het productieproces betrokken zijn, worden steeds weer verboden. Daardoor gebruiken producenten nu een proces waar veel meer afval bij vrijkomt,” vertelde onderzoeksjournalist Thijs Roest bij Down To Earth. Ondanks dat het aantal dumpingen in 2018 enorm toenam, bleef het aantal ontmantelde drugslabs gelijk. Toch wil het Kamerlid nog strengere wetten. Ze wil een “verhoging straffen, betere samenwerking tussen verschillende diensten en investeringen in de recherche hopen we het tij te kunnen keren.”
Ook de politie vroeg eerder al om meer geld en investeringen. Dit terwijl dergelijke investeringen de afgelopen decennia geen resultaat hebben gehad, volgens advocaat-generaal en bijzonder hoogleraar Joep Simmelink. Lees ook: Roep om meer rechercheurs en douaniers in strijd tegen drugs, maar heeft het nut? Simmelink zei vorig jaar nog dat maatregelen zoals Van Toorenburg voorstelt, niet veel zin hebben: “Al tientallen jaren legt de bestrijding van de drugshandel een groot beslag op de capaciteit van politie, justitie en het gevangeniswezen. De kosten van die inzet zijn hoog, de baten van die inspanningen zijn niet aanwijsbaar”, schreef hij.
Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg van GroenLinks pleit voor een door de overheid gecontroleerde productie. “De regering hoeft niet zelf de xtc-pillen te draaien, de gemeenten hoeven xtc niet zomaar in de supermarkt te leggen, maar de overheid moet wel de regie willen nemen. Ik zeg het vanwege de volksgezondheid, maar ook omdat we iets moeten doen aan de beangstigend toenemende macht van criminelen.” Lees ook: Politiek zet in op legaliseren xtc: “Het is minder schadelijk dan alcohol” “Wereldwijd zou legalisering van alle drugs honderden miljarden opleveren, de georganiseerde misdaad deels buitenspel zetten en terroristische organisaties zoals de FARC en de Taliban van hun inkomsten beroven”, schrijft het Tijdschrift voor de Politie.
In Nederland is het gebruik van drugs niet verboden. Het in bezit hebben, het maken en het verkopen van middelen die in de Opiumwet staan zijn wel strafbaar. "Alleen zolang gebruikers blijven vragen om drugs zullen mensen het voor ze blijven produceren`, volgens Van Toorenburg. Festivals moeten volgens het CDA-Tweede Kamerlid meer hun verantwoordelijkheid nemen. "Voor een deel doen ze dat, maar ze laten soms nog steeds mensen toe die zijn betrapt met het bezit van drugs." Volgens Van Toorenburg moeten festivals bij een pilletje of meer meteen de toegang ontzeggen en wegsturen bij het feest. "Dat zullen ze voelen. Het feestje is wat ons betreft dan voorbij."
Chemicus Jan van Maarseveen van de Universiteit van Amsterdam snapt überhaupt niet waarom mdma, de werkzame stof in XTC niet uit de illegaliteit gehaald wordt. “Je mag wel twee kratten bier leegdrinken, maar eens in de maand een pilletje en een leuk feest hebben, dat kan niet? Als je het legaliseert, kun je de stof heel zuiver maken en de hoeveelheid in een pilletje controleren”, volgens Van Maarseveen. “Je kunt er ook gewoon een bijsluiter bij leveren.” Als je drugs wil gebruiken, kijk dan op de website van Unity. Daar vind je informatie en tips hoe je het beste en zo veilig mogelijk met middelengebruik om kunt gaan.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.