Terug

Volg Hart van Nederland

Veel schadeclaims voor CBR om lange wachttijden rijbewijs

Weerbericht

10 juli 2019, 18:55

Het CBR heeft tot nu toe honderden schadeclaims ontvangen van gedupeerden van de lange wachttijden voor het verlengen van het rijbewijs. Het gaat dan om 75-plussers en anderen die wachten op een beoordeling van een gezondheidsverklaring. Het aantal schadeclaims is sinds april meer dan verdriedubbeld, zo laat het CBR desgevraagd weten. Door problemen bij het CBR moeten 75-plussers en anderen die een medische beoordeling nodig hebben, vaak maanden wachten op de verlenging en kunnen ze als hun rijbewijs is verlopen niet de weg op. Lees ook: 75-plussers boos over gesteggel rond rijbewijzen Tot nu toe heeft het CBR dit jaar 453 verzoeken om vergoeding gekregen van mensen die extra of dubbele kosten hebben gemaakt door de lange doorlooptijden bij het rijexameninstituut. Het gaat dan bijvoorbeeld om taxikosten, ov-kosten en andere gemaakte kosten. Begin april waren er nog 139 verzoeken tot vergoeding ingediend. Daarnaast zijn er tot begin juli 430 claims ingediend bij het CBR om vergoeding van de kosten van de spoedaanvraag bij gemeenten. Gemeenten rekenen circa 35 euro voor een spoedaanvraag.

Verscherpt toezicht

De problemen bij het CBR zijn ontstaan onder meer door invoering van een nieuw digitaal systeem en doordat steeds meer mensen een gezondheidsverklaring indienen. Het CBR staat nog steeds onder verscherpt toezicht van het ministerie. Door de drukte beginnen mensen eerder met het indienen van hun gezondheidsverklaring, merkt het CBR. Daardoor is het aantal ingediende gezondheidsverklaringen sinds januari explosief gegroeid. Tot en met juni heeft het CBR 426000 gezondheidsverklaringen ontvangen, aldus het instituut (vorig jaar waren er 637.000 in totaal). In de maand juni kwamen er 56.000 binnen, 33.000 moeten daarvan medisch worden beoordeeld. Seniorenvereniging KBO Brabant heeft zich er voor ingezet dat ouderen gemaakte kosten kunnen claimen bij het CBR. De vereniging helpt nu tientallen mensen bij het indienen van de schadeclaim, aldus een woordvoerster.

'Vier maanden niet rijden'

Een van de leden die via KBO Brabant een vergoedingsverzoek heeft ingediend is Toine Jansen (75) uit Tilburg. Door zijn handicap heeft hij 24 uur zuurstoftherapie nodig en is hij afhankelijk van de auto, fietsen of wandelen is geen optie, vertelt hij. Begin juli vorig jaar startte hij de aanvraag voor verlenging van zijn rijbewijs die per november zou verlopen. “Alles bij elkaar heeft het acht maanden geduurd, ik heb vier maanden geen auto kunnen rijden.”

'Compleet gehandicapt'

Hij was aangewezen op het ov en moest de hulp van familie en vrienden inschakelen. “Ik voelde me compleet gehandicapt in die vier maanden, ik was gewend mijn eigen boontjes te doppen, en moest nu anderen vragen me te helpen.” De kosten liepen ongemerkt op richting duizend euro, vertelt hij. “ Een retourtje naar de huisarts kost al 40 euro met de taxi.” Sowieso heb ik in die maanden alleen al een bedrag van 400 euro uitgegeven aan het ov en benzinegeld.” Daar komen nog de kosten van wegenbelasting, de verzekering en de garage bij, geeft hij aan. 20 maart werd zijn rijbewijs verlengd. “Toen was ik de koning te rijk, ik ben echt afhankelijk van mijn autootje van voordeur tot voordeur. Ik heb het met vrienden gevierd met een fles champagne.”

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.