nieuws
16 juli 2019, 19:06
Buitenshuis nodig naar het toilet, maar er nergens een kunnen vinden? Dat is nog steeds een probleem. Een groot probleem zelfs, zegt de Maag Lever Darm Stichting. Er moeten daarom meer openbare toiletten beschikbaar komen, zodat iedereen snel zijn of haar behoefte kan doen. Een woordvoerder van de stichting stelt: "Het is van belang voor buikpatiënten dat er voldoende openbare, toegankelijke toiletten zijn. Maar niet alleen voor die groep mensen. Ouderen, reizigers, kinderen... eigenlijk voor iedereen!" Op een speciaal opgerichte site probeert de stichting dit probleem op de kaart te krijgen. Uit cijfers op die site blijkt dat iedere Nederlander een openbaar toilet moet delen met maar liefst 2500 anderen. Nadruk ligt er natuurlijk wel op de buikpatiënt: daar hebben we er maar liefst twee miljoen van rondlopen in Nederland.
Om het iets makkelijker te maken is er nu de HogeNood-app. Een speciale app die handig is om toegankelijke of openbare toiletten te vinden. Een uitkomst voor iedereen met hoge nood. Er zijn al zesduizend opengestelde en openbare toiletten aangemeld. Maar dit aantal moet natuurlijk nog flink groeien, als het aan de Maag Lever Darm Stichting ligt. Uiteindelijke doelstelling van de stichting, die zich met vele andere goede doelen en instellingen verenigd heeft in de Toiletalliantie? In 2023 moeten er voldoende openbare toiletten in Nederland zijn. Want niet kunnen toiletteren is natuurlijk vervelend, maar het kan ook erger. Een op vier buikpatiënten geeft aan regelmatig thuis te blijven uit angst om geen toilet te vinden, aldus de alliantie.
Nu is het de beurt aan winkeliers, gemeenten en horecaondernemers. Die kunnen zich namelijk aanmelden in de app om de toiletruimte openbaar beschikbaar te maken. Waar de toiletzoekende medemens nu het beste af is? Dat is in de gemeente Hilversum. Zelfs nog voordat de Toiletalliantie vorig jaar begon was de gemeenteraad daar al bezig met een plan. Uiteindelijk is er een brede aanpak van het probleem gekomen en zijn er meer openbare toegankelijke toiletten geplaatst.
Blijkbaar lopen veel Nederlanders dus nog steeds tegen een dichte toiletdeur aan. Tot nu toe deden 1700 mensen mee aan Wat Vindt Nederland en 74 % zegt regelmatig dringend een toilet nodig te hebben tijdens het winkelen in de binnenstad. En die kan lastig te vinden zijn want veel ondernemers stellen hun toilet alleen open voor betalende klanten. 27% zegt wel eens geweigerd te zijn terwijl ze hoge nood had... Dan die HogeNood-app van de Toiletalliantie, 93% hebben daar nog nooit van gehoord. Wel vindt 68% dat met name horeca-ondernemers zich moeten aanmelden bij die app en hun toilet verplicht open moeten stellen.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.