Terug

Volg Hart van Nederland

VVD en CDA willen voorkomen dat mbo'ers van opleiding worden geplukt

VVD en CDA willen voorkomen dat mbo'ers van opleiding worden geplukt

Politiek

6 nov 2019, 08:12

Werkgevers moeten meer doen om ervoor te zorgen dat mbo'ers hun opleiding afmaken voordat ze aan het werk gaan. Die oproep doen regeringspartijen VVD en CDA. Nu kiezen mbo-studenten, vooral in de techniek- en zorgsector, ervoor om al voltijd aan het werk te gaan zonder dat ze een diploma hebben. VVD en CDA willen dat er duidelijkere afspraken gemaakt worden om dit te voorkomen.

Mbo'ers zijn gewild

De coalitiepartijen zeggen dat vooral mbo'ers van hun opleiding worden geplukt om aan de slag te gaan in sectoren waar een personeelstekort is. Op de lange termijn zou dat tot problemen kunnen leiden. Als de jongeren later worden ontslagen, zitten ze namelijk zonder diploma. In veel sectoren staan ze volgens CDA-Kamerlid Anne Kuik te springen om mbo'ers. "Dat onze mbo’ers gewild zijn is mooi, maar het CDA ziet ook de risico's."

'Werken is verleidelijk'

Op het Friesland College herkennen ze deze situatie. "Dat zie je op mbo-opleidingen in heel Nederland, dus ook bij ons", zegt een woordvoerder. "Het kan voor studenten heel verleidelijk zijn om fulltime voor de baas te gaan werken en meer te verdienen, maar op den duur heb je toch dat diploma nodig." Lees ook: Niet-westerse mbo'ers krijgen vaak met racisme te maken bij toewijzing stageplek De afgelopen jaren steeg het aantal mbo'ers dat voortijdig met de opleiding stopte. De precieze oorzaak hiervan is niet duidelijk, maar volgens minister Van Engelshoven van Onderwijs komt het mogelijk doordat deze jongeren hard nodig zijn op de arbeidsmarkt.

'Plukkende' bedrijven aanpakken

CDA en VVD overwegen om bedrijven die jongeren van de opleiding plukken aan te pakken, maar hoe is nog niet duidelijk. Bij werkgeversorganisatie VNO-NCW zouden ze liever zien dat er meer geld wordt gestoken in de praktijkopleiding voor mbo-studenten en minder naar de werkgevers wordt gekeken. Mbo'ers kunnen nu kiezen voor een beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Dan werken ze vier dagen bij een bedrijf en volgen ze een dag in de week lessen op school. Volgens een woordvoerder van VNO-NCW zou de politiek beter kunnen aandringen op meer geld voor dit soort leervormen. Lees ook: 'Geef mensen met mbo-diploma ook een titel' Ook Kamerlid Anne Kuik noemt de BBL een "win-winsituatie voor bedrijf en student". Toch wil ze een stok achter de deur hebben voor bedrijven die mbo'ers van de opleiding plukken. "We willen dat de minister een akkoord sluit met werkgevers zodat een jongere binnen zes jaar alsnog z'n diploma haalt."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2025 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.