Terug

Volg Hart van Nederland

Vrijwillige tuinier mag groen achter flat niet onderhouden: 'Dit is knap asociaal'

nieuws

1 okt 2019, 22:42

Aan de Corellistraat in Leiden begrijpen ze er niets van. De 72-jarige Jan van den Berg mag niet langer vrijwillig het grasveld achter zijn flat onderhouden. Daar legde hij extra perken aan en plantte hij rozenstruiken en bomen. Maar nu de woningbouwvereniging het beheer van het appartementencomplex heeft overgenomen, mag de vrijwillige tuinier alles weer weghalen. Onbegrijpelijk, vinden omwonenden. "Het is elke dag genieten van het uitzicht hier", vertelt een van hen. "Ik zie ook gewoon dat onze buurman hier van geniet om dit mooi te houden", zegt een ander. "Waarom zou je dat iemand ontnemen, als hij zoveel hart voor de buurt heeft?"

Gratis tuinier niet goedkoop genoeg

Al sinds 2004 verzorgt Jan de tuin achter zijn flat. Veel van de bomen, struiken en planten die er nu staan heeft hij zelf aangeschaft. Maar sinds het begin van dit jaar heeft de woningbouwvereniging het beheer van het stuk groen overgenomen van de gemeente. De vereniging huurt een hovenier in om kosten te besparen en heeft liever een grasveld met hier en daar een boom. Lees ook: Wietplanten Jan en Jannie weggeknipt tijdens winkelen: 'Dit is gewoon inbraak' Dat terwijl Jan het dus gratis doet. "Ik heb ze gebeld dat ze knap asociaal zijn", zegt hij er zelf over. "Dit is geen sociale woningbouw, maar asociale woningbouw." Bovendien moet de vrijwillige tuinier al zijn werk weer ongedaan maken, omdat hij de tuin in zijn oorspronkelijke staat moet opleveren.

'Klinkklare kapitaalvernietiging'

De woningbouwvereniging zegt dat een meerderheid van de Vereniging van Eigenaren ervoor heeft gekozen om het groenonderhoud uit te besteden aan een tuinbedrijf. Om kosten te besparen, wordt het groen zo ingericht dat een paar keer onderhoud per jaar volstaat. "Daarom zijn we al enige tijd met meneer Van den Berg in gesprek om hem te helpen een nieuwe plek voor zijn planten te vinden per 1 januari 2020. Ook bespreken we met hem hoe hij in de toekomst een bijdrage kan blijven leveren aan zijn leefomgeving", zegt een woordvoerder van de woningbouwvereniging. Jan snapt niets van de gang van zaken, maar heeft zich er bij neer moeten leggen. "Ik ben al bezig met het in oorspronkelijke staat brengen. Het is klaar. Het is voorbij. Maar het is klinkklare kapitaalvernietiging."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.