Terug

Volg Hart van Nederland

Waarom stijgt de waarde van bitcoin plots weer?

nieuws

28 juni 2019, 15:34

De bitcoin lijkt weer terug van weggeweest. Lijkt, want helemaal weg was de digitale munt nooit. Nadat de munt eind 2017 een waarde van meer dan 19 duizend euro bereikte was de munt een jaar later nog ‘slechts’ 3200 euro waard. Nu gaat de bitcoin alweer over de 10 duizend euro heen.

Waarom stijgt de waarde van de bitcoin nu weer?

Daar is volgens ING-econoom Teunis Brosens geen eenduidige verklaring voor.  ''Over de munt of de technologie is er niet veel nieuws te melden. Ik ben kritisch en raad iedereen aan ook kritisch naar deze ontwikkelingen te kijken.'' Volgens Didi Taihattu, die in 2017 al zijn bezittingen verkocht om te investeren in bitcoin, is dit slechts een begin. Hij gelooft dat de bitcoin over een paar jaar over de 100 duizend dollar gaat. De bitcoinmarkt is klein in vergelijking met andere kapitaalmarkten: ongeveer 200 miljard dollar. ''De markt wordt dus enorm beïnvloed zodra er enkele mensen opeens veel geld in pompen, of speculanten al hun geld eruit halen'', zegt Davy Stevens, oprichter van handelsplatform BTC Direct. ''Vergelijk de bitcoinmarkt met een klein bootje op zee. Die heeft ook meer last van een golf dan een grote olietanker.'' Lees ook: Wat vindt Nederland: risico’s van online beleggen wordt onderschat Brosens vermoed dat er manipulatie in het spel zou kunnen zijn, al zijn daar geen harde bewijzen voor. ''In 2017 zagen we dat er meer gegoogeld werd op ‘bitcoins kopen’, of dat cryptobeurzen meer volgers kregen op sociale media. Nu zijn er weinig signalen dat er een nieuwe toestroom aan kopers is.''

Betalen we binnenkort allemaal met bitcoin?

Zowel Brosens als Stevens zijn van mening dat de waarde van de munt voorlopig nog te veel schommelt om als volwaardig betaalmiddel te dienen. Volgens Stevens kan het nog ‘tien tot twintig jaar’ duren voordat de cryptomunt een volwaardig betaalmiddel is. ''De munt moet wel redelijk waardevast zijn. Dat gebeurt pas als er zoveel geld in de munt geïnvesteerd is dat hij minder onderhevig is aan schommelingen.'' Toch kan het ook nu al. Taihattu leeft al drie jaar alleen met bitcoin. ''Mensen zijn vooral bang door wat er in de media geroepen wordt. Het is niet zo dat je er niet mee kunt betalen. Wij gebruiken een speciale creditcard waar je bitcoin opzet, maar waar je wel overal mee kunt betalen.'' Om de groei van bitcoin te meten is de bodemprijs volgens Stevens veel interessanter dan de pieken. ''Dat de bodemprijs ieder jaar steeds hoger ligt toont aan dat de markt echt groeit. Het geeft aan dat de basis van het aantal mensen die in bitcoin gelooft, jaarlijks toeneemt.''

Wanneer daalt de waarde weer?

Dat is niet te voorspellen. Maar dat hij weer zal zakken, is zo goed als zeker. ''De financiële markten zijn altijd onderhevig aan cycli'', verduidelijkt Stevens. ''Wel zien we dat de bodemprijs van de munt steeds hoger ligt dan het jaar ervoor. Dat wil zeggen dat de markt ieder jaar groeit. De laagste prijs zegt veel meer dan die hoge pieken. Zo zie je dat de basis van het aantal mensen dat in bitcoin gelooft jaarlijks toeneemt. Zo kun je zien dat de markt echt groeit.'' Bovenstaande beelden zijn eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.