Terug

Volg Hart van Nederland

Verzorgster stal van opa Abraham (98) en werkt 'nu gewoon weer in de zorg'

112

18 dec 2019, 21:26

Zorginstellingen zouden moeten worden aangesloten aan een waarschuwingsregister, zodat verzorgers die over de schreef zijn gegaan niet kunnen worden aangenomen bij andere zorgbedrijven. Dat vindt Rhijja Jansen. Haar 98-jarige opa Abraham werd in het verzorgingshuis bestolen door een werknemer. Omdat Rhijja vermoedde dat een verzorger geld stal uit de portemonnee van haar opa, plaatste ze een verborgen camera in het verzorgingshuis en betrapte zo een verzorger op heterdaad.

Op heterdaad betrapt

De 98-jarige opa van Rhijja was zwaar teleurgesteld over de diefstal: "Het is een rotstreek, want je rekent er niet op" zegt hij. "Je begint alle mensen te vertrouwen die aardig zijn. Daar zit dan een enkele rotte appel tussen. En dat valt zo tegen, want dan denk je: Dat had ik van die persoon niet gedacht." De bewoner vond het gebruik van de camera daarom een goed idee. Nadat de familie op beelden van de verborgen camera ziet dat een werknemer geld steelt uit de portemonnee van meneer Jansen, gaat ze naar de directie van het verzorgingshuis. De medewerker werd vervolgens op staande voet ontslagen en is veroordeeld tot een taakstraf. Toch bleek tijdens de rechtszaak twee weken geleden al dat ze weer werkzaam is bij een andere zorginstelling.

Waarschuwingsregister

Rhijja vindt dat niet kunnen. Zij wil dat zorginstellingen verplicht worden zich aan te sluiten bij het waarschuwingsregister zorg en welzijn. Dit register kunnen instellingen raadplegen bij sollicitaties zodat medewerkers die elders over de schreef zijn gegaan weer aan de slag kunnen bij een andere instelling. Toch zijn lang niet alle zorg- en welzijnsorganisaties aangesloten bij het register. Het verzorgingshuis waar meneer Jansen woont, valt onder ViVa! Zorggroep. Dit zorgbedrijf is niet is aangesloten bij het waarschuwingsregister, omdat het register op dit moment nog niet naar behoren werkt. "Tot die tijd vragen we van onze werknemers om een verklaring omtrent gedrag (VOG) in te leveren", vertelt José van Vliet van het raad van bestuur. "Van een VOG weten we zeker dat het werkt. En vooralsnog handhaven we die methode."

Reactie VWS

Het ministerie van Volksgezondheid, welzijn en Sport (VWS) meldt in een schriftelijke reactie dat het kabinet hard werkt aan een waarschuwingsregister waarin deelname verplicht wordt voor zorginstellingen. "Dit vraagt zorgvuldigheid en afstemming. De wet wordt naar verwachting rond mei 2020 in consultatie gebracht." Tot die tijd laat het ministerie van VWS Hart van Nederland weten dat ze werkgevers in de zorg en welzijn stimuleren om zich aan te sluiten bij het register. "Daarnaast zijn werknemers in de zorg verplicht een VOG te overleggen. Het is voor nieuwe werkgevers ook altijd raadzaam bij een vorige werkgever een referentie op te vragen wanneer je iemand aanneemt."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.