Politiek
11 aug 2019, 22:41
Het wordt een spannende week voor bewoners van de Rotterdamse Tweebosbuurt. Ze moeten eind dit jaar vertrekken uit hun huurwoningen. Woningcorporatie Vestia wil de 600 huizen in het buurtje slopen. Komende woensdag dient een eerste rechtszaak van de corporatie tegen een tiental bewoners die weigeren te vertrekken. Bij de meeste bewoners plofte vorig jaar zomer een brief van Vestia op de mat. De woningen in de Tweebosbuurt voldoen volgens de woningcorporatie niet meer aan de eisen en zijn hopeloos verouderd. Dus worden ze gesloopt. De bewoners werd gevraagd een huuropzegging te tekenen en vrijwillig in te stemmen met een verhuizing. Maar zo'n 200 bewoners willen niet verhuizen.
Vestia belooft te helpen zoeken naar vervangende woonruimte. Ook wordt een verhuisvergoeding van zo’n 6000 euro in het vooruitzicht gesteld. Maar veel bewoners betalen nu een erg lage huurprijs omdat ze al tientallen jaren in hun huis wonen. Verhuizen naar een andere woning betekent in sommige gevallen een verdubbeling van de huurlasten. Ook zijn woningen die worden aangeboden vaak kleiner dan hun huidige huis.
De Tweebosbuurt is één van de armste buurten van Rotterdam. Het gemiddelde inkomen per inwoner ligt onder de 15.000 euro per jaar, blijkt uit cijfers van het CBS. Per maand is dat een inkomen van 1250 euro. Ongeveer de helft van de bewoners leeft op of onder de armoedegrens. Lees ook: Deze Tweebosbuurt-bewoners willen niet weg: 'We moeten niks' Uit cijfers van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid blijkt dat in de Afrikaanderwijk, waar de Tweebosbuurt deel van uitmaakt, bijna 80 procent een corporatiewoning. In heel Rotterdam is dat ruim 42 procent. Van de grote steden heeft Rotterdam het hoogste percentage sociale huurwoningen.
In een reactie zegt Vestia begrip te hebben voor de zorgen die de bewoners hebben. “We zetten alles op alles om hen zo goed mogelijk te begeleiden naar een andere woning, bij voorkeur zoveel mogelijk in de buurt.”
De woningcorporatie geeft toe dat niet iedereen kan terugkeren naar het oude vertrouwde buurtje. Er worden nog geen 350 nieuwe woningen gebouwd, nog maar 130 daarvan zijn bedoeld voor sociale huur. “We zorgen dat iedereen weer een passende woning krijgt in de regio Rijnmond. Hiervoor krijgen de bewoners urgentie. Ook bieden we woningen die vrijkomen in omliggende buurten eerst aan deze bewoners aan. Hierbij houden we zoveel mogelijk rekening met hun woonwensen, maar de wettelijke regels van het passend toewijzen zijn hier van kracht.”
Sommige bewoners wonen al in de buurt vanaf hun geboorte. Eén van hen is Grarda Pelger (80). Mevrouw Pelger heeft al verschillende brieven van Vestia gekregen met de dringende vraag of ze wil reageren op het verzoek om vrijwillig te vertrekken. “Maar ik ga hier niet weg. We blijven zitten tot de sloper voor de deur staat”, zegt ze standvastig. En tientallen andere bewoners hebben diezelfde instelling. Daarom spande Vestia een rechtszaak aan die woensdag dient. Ook bewoners die woensdag niet op de rol staan hebben al aangekondigd mee te gaan naar de rechtbank om hun buurtgenoten een hart onder de riem te steken.
Zo ook Edwin Dobber (49). Hij zet zich dagelijks in voor zijn buurtje en haar bewoners. “Ik ben in deze buurt geboren. Mijn moeder woont hier verderop. Als we gaan verhuizen, komen we ver van elkaar te wonen. Ze heeft nu al soms wat hulp nodig, hoe moet ik haar dan straks nog helpen?”, zegt Edwin met stemverheffing. Op 1 januari 2020 moeten alle 600 woningen leeg staan. Maar of de bewoners in de Tweebosbuurt woensdag nou winnen of niet, één ding is duidelijk. “Wij gaan niet weg!”
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.