112
21 sep 2020, 11:51
In het strafproces rond de 'kwartetmoord' in een growshop in Enschede heeft de officier van justitie maandag een celstraf van 8 jaar geëist tegen Zizi W. (30) uit Breda, een van de drie medeverdachten. Tegen vader en zoon Arie en Dennis van D. uit St. Willebrord eiste het Openbaar Ministerie celstraffen van 30 maanden. Zizi W. wordt verdacht van medeplichtigheid aan de viervoudige moord, omdat ze heeft bemiddeld bij de wapenhandel. Ze heeft volgens justitie de hoofdverdachten in contact gebracht met beide wapenhandelaren. Daarmee heeft ze in de visie van het OM een bijdrage geleverd aan de uiteindelijk gepleegde moorden op 13 november 2018 aan de Van Leeuwenhoekstraat in Enschede. Lees ook: Nabestaande tegen moordverdachten: 'Jullie hebben onze zoon vermoord' Arie van D. (73) en zijn zoon Dennis van D. (33) moeten wat het OM betreft worden vrijgesproken van medeplichtigheid, omdat er niet genoeg bewijzen zijn dat zij weet hadden van de moordplannen. De strafeisen van 30 maanden tegen de vermeende wapenhandelaren zijn gebaseerd op wapenhandel.
De mannen uit St. Willebrord zaten sinds 22 januari vorig jaar tot medio april dit jaar vast. "Arie en Dennis hebben vuurwapens verkocht alsof het warme worstenbroodjes waren", zei de officier van justitie in de rechtbank in Almelo. "Ze zitten tot hun nek in de vuurwapenhandel."
Lees ook: Vier doden na gewelddadig incident in bedrijfspand Enschede
Zizi W. (30) uit Breda, een goede vriendin van Dennis, werd op 29 januari 2019 opgepakt. Volgens het OM heeft zij als bemiddelaar en contactpersoon bewust de kans aanvaard dat er mensen zouden worden doodgeschoten, toen een van de hoofverdachten gestrest bij haar aanklopte om wapens. Tegenover undercoveragenten heeft W. verklaard dat ze merkte dat deze Dejan A. zichzelf niet was. Bovendien had ze weet van zijn gokschulden en bleef ze ook na de moorden in Enschede zijn contactpersoon.
Lees ook: Verdachten Enschedese ‘kwartetmoord’ houden lippen stijf op elkaar
W. woont de meerdaagse rechtszaak in Almelo niet bij, omdat ze ziek is en vreest voor haar veiligheid. "Ze zit in een doodenge zaak, waarbij ze liever zwijgt", zei haar advocaat. Het enige bewijs wat justitie tegen W. heeft verzameld is gebaseerd op haar gesprek met undercoveragenten. "Ze is niet op haar rechten gewezen en is feitelijk in een verhoorsituatie terechtgekomen", aldus de advocaat, die vindt dat de rechtbank deze verklaring daarom buiten beschouwing moet laten bij de strafoplegging. Tegen de drie hoofdverdachten eiste justitie vrijdag driemaal een levenslange gevangenisstraf. De rechtbank doet vrijdag 6 november uitspraak. ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.