Terug

Volg Hart van Nederland

'5G-straling lijkt veilig, maar onderzoek blijft nodig'

'5G-straling lijkt veilig, maar onderzoek blijft nodig'

nieuws

21 jan 2020, 10:43

De hoeveelheid straling in de ether door het gebruik van het hele snelle mobiele internet 5G lijkt veilig. Uit de eerste metingen en berekeningen van 5G-straling blijkt dat de blootstelling aan de elektromagnetische velden van losse antennes en gebruikerstoestellen lager is dan de limieten die de Europese Unie aanbeveelt. Dat staat in een onderzoek van het gezondheidsinstituut RIVM en Agentschap Telecom. Lees ook: Honderden mensen protesteren tegen 5G-internet: 'Wij zijn geen proefdieren' Maar vervolgmetingen zullen moeten uitwijzen hoe de blootstelling zich ontwikkelt als de 5G-systemen breder in gebruik worden genomen en hoe die blootstelling gemeten kan worden als meerdere gebruikers tegelijk contact hebben met een zender. Of de bestaande wetenschappelijke inzichten over gezondheidseffecten nog veranderen, zal moeten blijken.

EHS-patiënten maken zich zorgen

Elektrohypersensitiviteit (EHS) is een ziekte waarbij mensen last hebben van de elektromagnetische stralen om hen heen. Met de komst van het 5G-netwerk wordt het voor de groep EHS-patienten in Nederland een angstige tijd, want hun klachten kunnen namelijk verslechteren door de 5G-straling. Lees ook: Angst voor komst 5G onder EHS-patiënten

'5G draagt bij aan economische groei en innovatie'

"5G is de nieuwe generatie mobiele telecommunicatie en draagt bij aan economische groei en innovatie. Ook in deze ontwikkeling staat de veiligheid voorop", zegt Angeline van Dijk, directeur-hoofdinspecteur van Agentschap Telecom. "We hebben het RIVM daarom gevraagd de wetenschappelijke literatuur over blootstelling aan 5G in kaart te brengen." Fabrikanten en operators zijn volgens haar nu en na de introductie van 5G verplicht zich aan de limieten te houden. "Het onderzoek bevestigt dat het belangrijk is dat ze rekening houden met meer apparaten en andere antennetechnieken," aldus Van Dijk. ANP / Redactie

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.