Weerbericht
21 mrt 2020, 12:36
Fruittelers moeten vanaf dit weekend flink aan de bak, want het gaat weer vriezen. Door de bijzonder zachte winter en de snelle start van het voorjaar loopt de natuur zo'n vijf weken als normaal. Fruitbomen hebben nu al grote knoppen en deze kunnen volgens Weer.nl gemakkelijk kapotvriezen. Met een schrale (noord)oostenwind wordt vanaf dit weekend droge en koude lucht aangevoerd en wordt het overdag niet warmer dan 7 tot 10 graden. In de heldere nachten koelt het sterk af en daalt de temperatuur enkele graden onder het vriespunt. Zaterdagochtend lag de temperatuur al in de buurt van het vriespunt en in het (noord)oosten heeft het een graadje gevroren. In het Groningse Nieuw-Beerta werd het zelfs -1,3 graden. Komende nacht verloopt kouder, met uitzondering van de kustgebieden gaat het op grote schaal licht vriezen met in het noordoosten de laagste temperaturen rond -2 graden. Fruittelers zullen de beginnende vruchten van hun fruitbomen moeten beschermen tegen vorst. Als de temperatuur eventjes naar -1 graad daalt valt de schade aan de knoppen nog enigszins mee, maar na het weekend wordt het nog een stuk kouder.
Vanaf de nacht naar maandag neemt de wind af en kan de temperatuur een stuk lager uitkomen met -2 tot -5 graden. In het (noord)oosten zou het dinsdag- tot en met donderdagnacht zelfs een aantal nachten matig kunnen vriezen met -6 graden. Dit zijn temperaturen op de normale waarneemhoogte van 1,5 meter. Richting de bodem is het nog een paar graden kouder. Omdat de natuur met zijn hoofd al in de maand april zit, kan dit grote gevolgen hebben als geen actie wordt ondernomen. De knoppen van fruitbomen staan nu al op het punt van opengaan, zoals de kersen- en perenbomen. Sommige pruimen- en perzikbomen staan zelfs al in bloei. Ook de tulpenbomen en stermagnolia’s hebben op verschillende plaatsen in het binnenland al prachtige bloemblaadjes en deze sterven af bij flinke nachtvorst. Als knoppen of de bloesem afsterven, komt er maar weinig fruit aan de bomen.
Het klinkt tegenstrijdig, maar juist door de vorming van ijs worden de fruitbomen beschermd tegen de vorst. Fruittelers zijn dan ook massaal bezig om hun sproei installaties klaar te maken. https://www.youtube.com/watch?time\_continue=2&v=pwYmHl8E5G8&feature=emb\_logo Als de temperatuur onder het vriespunt zakt, zetten ze de sproeiers aan en vormt zich een laagje ijs om de fruitboom en dus ook op de bloesem en de fruitknoppen. Dit laagje ijs werkt als een ‘warme deken’. Bij het vormen van ijs komt namelijk (stollings)warmte vrij. Daardoor blijft het vruchtbeginsel boven nul. Via Weer.nl
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.