Terug

Volg Hart van Nederland

Actie tegen ‘ontpaarding’ in Noordwijk: 'De helft moet naar de slacht'

Actie tegen ‘ontpaarding’ in Noordwijk: 'De helft moet naar de slacht'

Dieren

7 nov 2020, 22:26

In de gemeente Noordwijk moeten de eigenaren van zo'n vierhonderd paarden op zoek naar een nieuwe verblijfplaats voor hun dieren omdat de gemeente een einde wil maken aan de ‘verpaarding’. De paarden staan op landjes die bedoeld zijn als bollengrond. Tientallen jaren werden de paarden gedoogd. Maar de gemeente wil nu dat de grond alleen nog gebruikt wordt voor bollen. De eerste groep paardeneigenaren heeft inmiddels een brief van de gemeente gekregen. Hierin staat dat ze drie maanden de tijd krijgen om hun land leeg te halen. Lees ook: Woede om doodschieten 150 konikpaarden Oostvaardersplassen: 'Het is een drama'

Ten einde raad

De eigenaren van de landjes zijn ten einde raad en voeren actie. ‘Waarom Weg?’ is er op de actieborden te lezen. Er is een petitie gestart en kinderen voeren een handtekeningenactie. Omdat er op zo’n grote schaal gehandhaafd wordt is er in de wijde omtrek geen andere plek voor hun paarden te vinden. "Het is verschrikkelijk, heel triest", vertelt Inky Dol, een van de paardeneigenaren, aan Hart van Nederland. "Het zijn zoveel paarden die allemaal weg moeten, waarschijnlijk gaat de helft naar de slacht." Lees ook: Paardenopvang slachtoffer van 'hondsbrutale' diefstal: 'Ze deden er meer dan een uur over'

Bollengrond

De gemeente handhaaft sinds 1 januari omdat ze niet willen dat de "landschappelijke en cultuurhistorische kwaliteiten van de bollenstreek verdwijnen". Daarnaast speelt de economische waarde van de bollengrond een rol. "Het zijn inderdaad stukjes die al heel lang in gebruik zijn, maar je ziet een vermeerdering", laat wethouder Sjaak van den Berg weten. "Steeds meer stukjes worden omgezet en krijgen een ander gebruik dan dat wij als gemeente in onze bestemmingsplannen hebben aangegeven."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.