Terug

Volg Hart van Nederland

Vlaggen halfstok en minuut stilte: collega's staan jaar later stil bij moord op Derk Wiersum

Vlaggen halfstok en minuut stilte: collega's staan jaar later stil bij moord op Derk Wiersum

Politiek

18 sep 2020, 15:12

Vrijdag is het precies een jaar geleden dat Nederland werd opgeschrikt door de moord op advocaat Derk Wiersum, vlakbij zijn huis in Amsterdam. Advocaten staan vrijdag stil bij de gewelddadige dood van hun collega. Bevriende collega's Robert Malewicz en Rick van Leusden riepen kantoren in heel Nederland op de vlag halfstok te hangen. Aan de oproep werd veel gehoor gegeven. Sommigen namen om 12.00 uur een minuut stilte in acht, anderen hingen de vlag bij hun kantoor halfstok. Ook de hoofdofficier van justitie in Amsterdam heeft medewerkers van het parket opgeroepen tot een minuut stilte, als eerbetoon aan de overleden raadsman en rechter.

'Aanslag op de rechtsstaat'

Derk Wiersum (44) werd op 18 september vorig jaar bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert doodgeschoten toen hij op weg was naar zijn werk. De moord bracht een grote schok teweeg in justitiële kringen en ver daarbuiten. Onder andere Justitie en Veiligheid-minister Ferd Grapperhaus noemde de moord een aanslag op de rechtsstaat. Lees ook: Advocaten gaan kinderen van vermoorde Derk Wiersum helpen  De nabestaanden van Wiersum namen vorige week de Dekenprijs van de Amsterdamse Orde van Advocaten in ontvangst, die de geliefde advocaat postuum was toegekend.

Beveiliging opgeschaald

Grote processen waarin liquidaties een rol spelen, zijn na de moord omgeven met zware bewaking. Dat geldt met name voor het geruchtmakende Marengo proces. Wiersum was één van de twee advocaten van kroongetuige Nabil B. in dat proces. Lees ook: Advocaat Derk Wiersum werd al weken gevolgd door 'moordcommando'  De (niet criminele) broer van de kroongetuige werd in maart 2018 in Amsterdam-Noord doodgeschoten, een week nadat het Openbaar Ministerie wereldkundig had gemaakt dat B. kroongetuige was geworden.

Ridouan Taghi

Ridouan Taghi is hoofdverdachte in het Marengo proces, dat draait om een reeks liquidaties en plannen en pogingen daartoe. Taghi zou mogelijk de opdrachtgever zijn voor de moord op Wiersum en de broer van B., maar van een formele verdenking is geen sprake. Taghi werd in december vorig jaar aangehouden in Dubai en zit sindsdien vast. Lees ook: Verdachte moord Derk Wiersum voor rechter in extra beveiligde rechtbank  De moordenaar van B.'s broer is inmiddels veroordeeld. Voor de moord op Wiersum heeft justitie drie verdachten aangehouden, onder wie een verre neef van Taghi. Dit drietal staat maandag op Schiphol voor de rechter, op een tussentijdse zitting. ANP/Redactie  https://twitter.com/RobertMalewicz/status/1306862177312272384 https://twitter.com/FicqPartners/status/1306884100851195904 https://twitter.com/sanderja/status/1306873284680708096 https://twitter.com/advocaatsmeets/status/1306885417044783107

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.