Dieren
8 sep 2020, 20:57
Inwoners van het Brabantse Veldhoven worden de laatste jaren gek van de rattenoverlast. Bij meldpunt dat Jelske Vogels vier jaar geleden oprichtte, kwamen de laatste weken zoveel berichten binnen dat ze twee nieuwe beheerders heeft aangetrokken. "Ze komen echt overal", vertelt Jelske aan Hart van Nederland. "Het is zo vies. Ze zijn zelfs gezien in de slaapkamer op de tweede verdieping." Het ongedierte knaagt kozijnen stuk en vernielt kabels. "Het plafond van een schuurtje dreigt in te zakken door hun vernielingen."
Het is niet duidelijk waar de ratten vandaan komen. Stichting Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) informeert en adviseert burgers en gemeentes hoe ze het beste de overlast kunnen beperken. Directeur Bastiaan Meerburg zegt dat het lastig is om plekken met elkaar te vergelijken. Lees ook: Rattenplaag teistert buurt in Assen: 'Als ik ze hoor, trek ik snel door' De overlast hangt af van verschillende factoren en het rattenprobleem fluctueert, legt hij uit. De verhalen uit Veldhoven over de ratten duiken steeds ergens anders op. "Maar ratten in je slaapkamer op de tweede verdieping, dat kan natuurlijk niet", aldus Meerburg. Tekst gaat verder onder tweet
Toch lijkt de gemeente Veldhoven niet te zitten springen om de overlast aan te pakken. "De gemeente zegt dat mensen zelf verantwoordelijk zijn voor de overlast op hun private terrein", weet Jelske van het meldpunt. "Ze bestrijden alleen de overlast op de openbare plekken." Lees ook: Rattenplaag in Haagse wijk houdt maar aan, bewoners na twee jaar terug bij af De lokale partij VSA heeft inmiddels het rattenprobleem aangekaart in de raad en wacht met spanning op de antwoorden. Tot die antwoorden zijn gegeven, wil de gemeente inhoudelijk niet reageren bij Hart van Nederland.
Meerburg van het KAD legt uit dat tot halverwege de jaren negentig de Rijksoverheid verantwoordelijk was voor de bestrijding. "Het werd centraal geregeld, maar nu moeten gemeentes zelf in kaart brengen hoe groot de rattenoverlast is." Dat verklaart volgens hem waarom de aanpak per gemeente kan verschillen. "Er moeten keuzes worden gemaakt: gaan we dit jaar inzetten op de bestrijding van de eikenprocessierups, of focussen we op rattenoverlast?" Lees ook: Hagenaren zijn afval zat en gaan demonstreren: 'Het is hier nu een getto!' Jelske blijft ondertussen druk met haar digitale meldpunt. "Het is extreem druk. De afgelopen 24 uur hebben we 147 nieuwe leden gekregen en vele nieuwe meldingen." Ze hoopt dat de gemeente eindelijk iets gaat doen. "Laat ze met het KAD om tafel gaan en een plan bedenken."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.