Terug

Volg Hart van Nederland

Boze bewoners voeren actie tegen windmolens in hun achtertuin

Politiek

3 feb 2020, 23:04

Het verzet tegen de plannen voor energiewinning door wind en zon op land, neemt steeds serieuzere vormen aan. Tientallen verontruste burgers verzamelden zich maandagmiddag bij het Provinciehuis in Haarlem om hun ongenoegen tegen de komst van windmolens te uiten. In de Provinciale Verordening is er een afstandsnorm van 600 meter opgenomen, wat betekent dat er binnen 600 meter van een woning geen windturbine mag staan. Volgens de provincie Noord-Holland is het voorstelbaar dat er in sommige gebieden mogelijkheden zijn om een kleinere afstand aan te houden, afhankelijk van onder andere de situatie en het draagvlak. De actievoerders zien dat niet zitten en zijn boos.

Organiseren

"Wij zijn voor het feit dat we energiewinning anders gaan organiseren'', verduidelijkt Kor Buitendijk, een van de actievoerders. "We zien hele andere mogelijkheden om turbines te plaatsen en hebben dan ook een alternatief. Je kan het gewoon niet maken om vele honderden windmolens bij mensen in de tuin neer te zetten." Maar wat bedoelt Buitendijk dan precies met dat alternatief? "Veel meer zonnecellen op de daken", klinkt het duidelijk. "We hebben de mogelijkheden onderzocht, en daar kan veel meer mee gebeuren. Tegelijkertijd is het lastig omdat de netbeheerders de capaciteiten nu niet aankunnen." Gedeputeerde Edward Stigter sluit niet uit dat er op een later moment een afstandsmaat afgesproken kan worden, maar "in deze fase kan ik die garantie niet geven, omdat we met elkaar moeten zoeken om ruimte te vinden voor deze belangrijke opgave." Stigter benadrukt wel dat hij de leefbaarheid van het gebied niet uit het oog verliest. De Regionale Energiestrategie NHN benadrukt dat de afstandsnorm van 600 meter niet van tafel is. "Het is aan de gemeenten en/of de provincie hoe ze hiermee willen omgaan."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.