Terug

Volg Hart van Nederland

Bruinvis op strand bij Wijk aan Zee doodgestoken door voorbijganger

Bruinvis op strand bij Wijk aan Zee doodgestoken door voorbijganger

Dieren

11 feb 2020, 14:35

Een bruinvis is begin januari op het strand van Wijk aan Zee doodgestoken door een voorbijganger. De passant wilde naar alle waarschijnlijkheid het zwaargewonde dier uit zijn lijden verlossen. Ondanks de goede intentie benadrukt SOS Dolfijn dat dit absoluut niet de bedoeling is. Toen de bruinvis werd aangetroffen, bleek hij net overleden te zijn. Om de doodsoorzaak vast te kunnen stellen, werd hij naar de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht gebracht. "Direct viel op dat het dier meerdere verwondingen had", schrijft SOS Dolfijn op hun website. "Op de kop en borstvin zat een grote bijtwond." Dit soort verwondingen komen vaker voor bij gestrande dieren. Ze worden veroorzaakt tijdens aanvallen van grijze zeehonden. Soms ontsnapt de bruinvis aan zo'n aanval, maar loopt dan wel grote wonden op. In dit geval waren de wonden gaan ontsteken, waardoor het dier strandde.

Doodgestoken bruinvis

"Opmerkelijker was dat er ook nog meerdere kleinere, scherpe wonden tot diep in de borstholte werden aangetroffen." Tijdens onderzoek blijkt dat deze verwondingen zijn toegebracht terwijl het dier nog in leven was. "De conclusie van het onderzoek luidde dan ook dat deze bruinvis door steekwonden was overleden; een zeldzame doodsoorzaak onder bruinvissen." SOS Dolfijn benadrukt dat het niet de bedoeling is om een aangespoelde bruinvis zelf uit zijn lijden te verlossen. "Een gestrande levende bruinvis heeft professionele hulp nodig", schrijft de organisatie. "Indien hij lijdt en niet meer kan overleven op zee kan het op een pijnloze manier geëuthanaseerd worden door een dierenarts."

Risico voor mensen

Daarnaast schrijft SOS Dolfijn dat contact met een gestrand en ziek dier niet zonder risico's is. Bruinvissen die door zeehonden zijn gebeten kunnen een op-mensen overdraagbare bacterie bij zich dragen. De bacterie Neisseria animaloris,  Deze ziektekiemen werden eerder in verband gebrand met infecties in mensen na hondenbeten. Foto: SOS Dolfijn

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.