Milieu en Gezondheid
22 mrt 2020, 22:42
Personeel aan boord van vliegtuigen maakt zich grote zorgen over de risico's die langer doorvliegen heeft. Bij de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel komen veel bezorgde berichten binnen. "Mensen zijn bang", vertelt bestuurder Chris van Elswijk. "Men maakt zich zorgen om de afstand en de contactmomenten met passagiers." Sinds de overheid de richtlijn heeft ingesteld om minstens anderhalve meter afstand te houden, zoekt cabinepersoneel naar manieren om hieraan te voldoen. "Als je in een vol toestel met 300 passagiers werkt, kun je niet voldoen aan de richtlijnen die worden gesteld", aldus Van Elswijk.
Luchtvaartmaatschappijen zijn druk met het verbeteren van de veiligheid van passagiers en personeel aan boord. KLM zegt de zorgen volkomen te begrijpen en geeft aan bezig te zijn geweest met het aanpassen van beladingen en werkmethoden om het veiligheidsgevoel te vergroten. "Op verzoek van zowel crew als passagiers is vanwege het coronavirus het service-schema aan boord aangepast om het fysieke contact op kleine afstand te verminderen." Dat betekent onder meer dat er minder vaak langs gelopen wordt om te vragen of iemand nog een drankje wil, geeft Van Elswijk aan, die zelf purser is bij KLM. Lees ook: KLM kan personeel behouden dankzij steunmaatregelen kabinet Welke verdere maatregelen moeten worden getroffen weet Van Elswijk niet. "Als iemand in een ziekenhuis iemand met corona behandelt, werkt men met een heel pak aan. Dat gebeurt nog niet aan boord, ik hoop niet dat we daar naartoe gaan."
Als mensen niet willen vliegen, is daar ook ruimte voor. "Ik zou me voor kunnen stellen dat als iemand echt hele grote zorgen heeft en zegt ‘ik wil die vlucht niet doen’, dat er absoluut over te praten valt. Die geluiden komen absoluut bij ons binnen." In het geval van mogelijke ziekteverschijnselen, wordt personeel sowieso al geweigerd om te vliegen. Lees ook: Teruggehaalde Nederlanders komen aan op Schiphol: 'Wij konden gelukkig nog nét mee' Helemaal niet vliegen is vooralsnog geen optie, zegt Van Elswijk. "Er zijn nog veel Nederlanders in het buitenland. Die moeten nog worden opgehaald." Volgens Van Elswijk wil veel personeel die vluchten nog uitvoeren. "Ik denk dat de reacties tweeledig zijn. Er zijn genoeg mensen die even hard slikken maar dan toch kijken wat er gebeurt."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.