Terug

Volg Hart van Nederland

Compensatie voor meer gedupeerden in toeslagenaffaire

Compensatie voor meer gedupeerden in toeslagenaffaire

Politiek

12 mrt 2020, 10:56

Ouders die door handelen van de afdeling Toeslagen van de Belastingdienst in de financiële problemen zijn gekomen, moeten hiervoor worden gecompenseerd. Het gaat mogelijk om veel meer ouders dan in eerste instantie werd verondersteld. Dat concludeert de commissie onder leiding van oud-minister Piet Hein Donner. De commissie onderzocht of er naast de fraudezaak die eerst is onderzocht (CAF-11) ook andere soortgelijke fraudezaken zijn waarvoor ouders gecompenseerd moeten worden. "Dat blijkt inderdaad het geval", aldus Donner. Lees ook: Kristel en René de dupe van kindertoeslagaffaire: 'Alles wat je had, bouw je nooit meer op' Het gaat in ieder geval om 22 soortgelijke zaken met ongeveer 1800 betrokken ouders die "waarschijnlijk of mogelijk vergelijkbaar zijn" met CAF-11. Er moet nog wel verder onderzoek worden gedaan naar deze zaken, maar mogelijk kunnen ze compensatie krijgen. De zaken speelden tussen 2014 en 2016, in een tijd waarin "fraudebestrijding voorop stond". Ook gevallen van ouders die buiten deze dossiers vallen, maar die "onderdeel zijn geweest van een groepsgewijze aanpak", moeten verder worden onderzocht.

Staatssecretaris wil verder gaan

Staatssecretaris Van Huffelen van Financiën wil zoveel mogelijk ouders compenseren die slachtoffer werden van de Belastingdienst. Ze wil meer mensen tegemoetkomen dan de commissie-Donner adviseert, bevestigen Haagse bronnen aan Hart van Nederland. Als het kabinet er morgen mee instemt, wil ze ook ouders compenseren met zaken van voor 2015 en waarbij het om kleinere bedragen gaat. In dit geval zouden tienduizenden ouders in aanmerking komen voor compensatie. SP-Kamerlid Renske Leijten riep gisteren voor de camera van Hart van Nederland al op tot zo'n ruimere regeling.

'Etnisch profileren bij fraudejacht'

Donner en de accountants van het Rijk doken in de toeslagenaffaire die de afgelopen jaren aan het licht is gekomen. Deze affaire kostte voormalig staatssecretaris Menno Snel uiteindelijk de kop. Een van zijn opvolgers, Alexandra van Huffelen (Toeslagen) nam het rapport van de commissie donderdag in ontvangst. Donderdag wordt ook een tweede rapport gepubliceerd, opgesteld door de Auditdienst Rijk (ADR). Volgens platform Follow the Money, dat het rapport inzag, staat daar in dat de Belastingdienst extra kritisch keek naar aanvragen van mensen met een niet-Nederlandse achtergrond. Dat zou in strijd zijn met de regels over discriminatie. De Belastingdienst heeft altijd ontkend dat er sprake was van etnisch profileren.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.