Milieu en Gezondheid
3 apr 2020, 08:25
Ouderen en kwetsbare mensen moeten eerder nadenken over de vraag of ze wel of niet behandeld willen worden als ze erg ziek worden door het coronavirus. De keuzes moeten ze vastleggen in een soort donorcodicil. Dat zegt Marieke Meinardi, internist ouderengeneeskunde van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog. Kwetsbare patiënten moeten volgens de arts op tijd worden geïnformeerd over behandelmogelijkheden en de gevolgen van al dan niet beademen, reanimeren of laten opnemen op de intensive care. Ze schreef er een folder over die vanaf vandaag wordt verspreid.
Meinardi: "Alleen echt vitale mensen maken kans om goed van de intensive care af te komen. Mensen moeten daar beter over worden geïnformeerd, zodat mensen weten wat ze tegemoet gaan." Deze folder kan patiënten en artsen helpen om samen tot behandelafspraken te komen voor het geval iemand ziek wordt. Daarnaast kan er ingevuld worden wat iemands keuzes zijn. "Veel mensen hebben niks vastgelegd. Je moet dit van te voren met mensen bespreken, niet pas op de eerste hulp. Dat is voor iedereen vele malen prettiger. Voor artsen, patiënten en hun familie. Zodat ze niet met het mes op de keel dingen moeten besluiten", vertelt Meinardi. "Het is echt heel naar om op de IC te overlijden of om kansloos op een IC te liggen. Dat proces is zo triest."
Dat is precies de reden waarom de 73-jarige Emilie de Jong heeft vast laten leggen dat ze vanwege haar kwetsbare gezondheid niet beademd wil worden als ze corona krijgt. Ze heeft haar familie geïnformeerd en een brief geschreven aan haar huisarts waarin ze aangeeft wat haar wensen zijn. "Met deze brief wil ik u laten weten dat ik, in geval van een corona besmetting, absoluut niet beademd wil worden. Mijn fysieke situatie is te wankel om beademing in die situatie zelfs maar te overwegen. Ook mentaal zie ik dit absoluut niet zitten", schrijft ze. De Arnhemse heeft dertig jaar als verpleegster op een intensive care gewerkt. Ze vertelt: "Ik heb daar regelmatig afgevraagd: wat doen we deze mensen aan? Dan dacht ik: laat me je in mijn armen nemen en sterf rustig. Je weet nooit hoe je eruit komt. Ik ben eerder bang om naar een IC te gaan, dan om er niet naar toe te gaan."
Volgens Marieke Meinardi is de huisarts in eerste instantie diegene aan wie je je keuzes kenbaar moet maken. "Er is nog geen landelijk informatiesysteem zoals bij het donorcodicil. Het zou wel goed zijn als dat er zou komen." Een landelijke campagne zou ze toejuichen. Net als Emilie de Jong: "Het is belangrijk dat er meer aandacht komt voor de vrije keuze van patiënten. Als er een campagne komt om mensen hierop te wijzen, sta ik klaar met mijn toeter en mijn vlaggetje."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.