Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Het corona-nieuws van 28 maart

LIVEBLOG | Het corona-nieuws van 28 maart

Politiek

28 mrt 2020, 08:02

Nederland zit in een 'intelligente lockdown' om de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. In dit liveblog houden we je op de hoogte van al het nieuws rondom het virus.

  • Het dodental in Nederland door het coronavirus is opgelopen naar 639. In totaal zijn er tot nu toe 9.762 mensen positief getest.

  • Bekijk op deze kaart waar de besmettingen in Nederland zijn

  • Lees hier het liveblog van vrijdag terug

Update 23:30 - Liveblog gesloten

Wij sluiten dit liveblog voor nu. Houd hartvannederland.nl in de gaten voor meer updates.

Update 23:13 - Defensie levert extra beademingsapparatuur aan ziekenhuizen

Het ministerie van Defensie stelt nog eens 25 beademingsapparaten beschikbaar voor ziekenhuizen. Die komen bovenop de veertig die Defensie al eerder aan zeven ziekenhuizen leverde. Het ministerie van Volksgezondheid had om de middelen gevraagd. De apparatuur wordt gebruikt op ic-afdelingen. Er is extra behoefte aan de apparatuur door de coronacrisis. Defensie helpt ziekenhuizen verder met medische planners en verpleegkundigen.

Update 22:10 - Chinese mondmaskers teruggeroepen uit Nederlandse ziekenhuizenOK

Een groot deel van een partij mondmaskers uit China is teruggeroepen uit Nederlandse ziekenhuizen. Ze bleken volgens het ministerie van Volksgezondheid niet aan de veiligheidseisen te voldoen. Nadat de zending vorige week werd afgeleverd kwamen er signalen binnen dat de Chinese mondmaskers niet voldeden aan de gestelde kwaliteitseisen.

Een deel van de mondmaskers was toen al aan zorgverleners gegeven, de rest is direct “on hold” gezet en niet verder verstrekt. Ook bij een tweede test werd duidelijk dat de medische hulpmiddelen niet voldeden aan de kwaliteitsnormen. Daarop werd besloten om de partij helemaal niet meer te gebruiken.

Update 21:18 - Tekort aan ic-bedden dreigt: nog maar een paar plekken vrij voor coronapatiënten

Het aantal coronapatiënten op de intensive cares loopt zo snel op dat er mogelijk de komende dagen al te weinig bedden zullen zijn om iedereen goed op te vangen. Volgens de laatste cijfers zijn er nog maar een paar bedden vrij. Uit de laatste cijfers blijkt dat er nu 914 mensen in Nederland op de intensive care liggen die besmet zijn met het virus of ervan verdacht worden. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn er 925 ic-bedden beschikbaar voor coronapatiënten, een uitbreiding naar 1050 bedden is pas woensdag voltooid. Lees meer.

Update 19.27 - 'Koning belde naar Duitse fabrikant voor beademingsapparatuur'

Een fabrikant van beademingsapparatuur zegt dat koning Willem-Alexander onder de prominenten is die hem de afgelopen dagen hebben gebeld om apparatuur en maskers te bestellen. Hij zegt dat in een gesprek met het Duitse Der Spiegel. Het gaat om het bedrijf Dräger dat volgens topman Stephan Dräger op dit moment wordt platgebeld door functionarissen die apparatuur voor hun land willen kopen. Wat Willem-Alexander precies wilde bestellen is niet duidelijk. De RVD bevestigt dat de koning heeft gebeld, maar noemt het bedrijf niet.

Update 19:23 - Vliegtuig geparkeerd op Aalsmeerlaan op Schiphol

Op de Aalsmeerbaan van Schiphol worden vanaf zondagmiddag vliegtuigen geparkeerd. Daarover hebben Schiphol, Luchtverkeersleiding Nederland en KLM overeenstemming bereikt. Er komen op de baan ongeveer 25 toestellen te staan tot het reguliere vliegverkeer wordt hervat. Omdat het vliegverkeer door het coronavirus grotendeels plat ligt is er behoefte aan extra parkeerruimte voor vliegtuigen. Om beschadiging van de baan te beperken komen er rijplaten te liggen, schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer. Schiphol heft geen parkeergelden.

Update 18:34 - 'Mensen hielden afstand in de natuur'

Door de coronacrisis proberen mensen nieuwe dingen uit om in hun vrije tijd te doen. Dat heeft ook Staatsbosbeheer zaterdag gemerkt. In de bossen en natuur waren flink wat bezoekers te vinden die daar voor het eerst kwamen. "Zij moesten soms nog even wennen aan de regels, zoals op de paden blijven", zegt een woordvoerder. Dat was onder andere te zien op landgoed Elswout bij Haarlem, waar volgens de woordvoerder opvallend meer mensen waren dan normaal. "Dit was een van de plekken die nogal wat nieuwe bezoekers trok. Dat was te merken omdat ze buiten de paden liepen of de hond niet aan de lijn hielden." Boswachters deelden op het landgoed waarschuwingen uit, maar niemand kreeg een boete. Over het algemeen deed iedereen zijn best om zich aan de corona-voorschriften te houden, zag Staatsbosbeheer. "Mensen hielden voldoende afstand."

Update 16:53 - Video over zorgpersoneel dat patiënt toezingt gaat viral

Een video op Facebook van zorgpersoneel dat een patiënt toezingt in het Limburgs gaat viral. Op het filmpje is te zien dat medisch personeel het nummer Limburg mijn Vaderland, het officiële Limburgse volkslied, zingt. De zoon van de patiënt, die de video ook heeft geplaatst, zegt tegen RTL Nieuws dat zijn vader was opgenomen in het Zuyderland Ziekenhuis in Geleen en op sterven lag vanwege het coronavirus. Omdat hij zijn vader niet kon bezoeken, werd het toezingen gefilmd. De video is al ruim 35.000 keer bekeken op Facebook.

Update 15:46 - Ziekenhuizen Noord-Holland en Flevoland breiden aantal ic-bedden uit

Een groep ziekenhuizen in de regio Noord-Holland en Flevoland gaat gezamenlijk het aantal intensivecarebedden uitbreiden. Een woordvoerder van het Amsterdam UMC zegt dat die uitbreiding nodig is om tegemoet te komen aan de voorziene vraag aan ic-capaciteit voor coronapatiënten. Om voldoende medewerkers te hebben voor het extra aantal ic-plaatsen worden zorgmedewerkers vanaf dit weekend bijgeschoold en getraind.

Update 14:32 - Rotterdamse flat houdt heus coronafeest op balkons

In een flat in Rotterdam hebben dj´s vrijdagavond de hele wijk vermaakt door een feestje te geven vanaf hun balkon. Op balkons van diverse andere flats feestten mensen mee met de dames. Beeld: Madame Moet Swing & De Funky Freule

Update 14:26 - Nederlanders houden zich aan corona-regels

Zo druk als het vorig weekend was, zo rustig is het deze zaterdag. Nederlanders lijken daarmee de opgelegde corona-regels beter na te leven. Lees meer.

Update 14:00 - Aantal doden stijgt met 93 patiënten

Het aantal besmettingen met corona is de afgelopen 24 uur met 1159 gestegen naar 9762. Het totale dodental is opgelopen tot 639. Dat meldt gezondheidsorganisatie RIVM op haar website. Lees meer.

Update 13:51 - Markt in Ede leeggeveegd door politie

De politie heeft zaterdag op last van de gemeente een einde gemaakt aan de markt in Ede. De gemeente meldt via Twitter dat het bezoekers niet lukte om anderhalve meter afstand tot elkaar te houden. https://twitter.com/GemeenteEde/status/1243868675213574145

Update 13:29 - Eerste levering beademingsapparaten onderweg vanuit VS

Nederland heeft sinds zaterdag de beschikking over honderd extra beademingsapparaten. Die zijn aangeleverd vanuit de Verenigde Staten. Vrijdag ontving Nederland vanuit Duitsland al honderd patiëntbewakingssystemen. De medische apparatuur wordt in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over de verschillende ziekenhuizen in Nederland verdeeld. Mede dankzij deze apparaten kan het aantal bedden voor coronapatiënten op de intensive care verder worden verhoogd. "Het kabinet zet alles op alles om de ic-capaciteit met beademingsapparatuur zo veel mogelijk te vergroten. Daarom is deze levering van beademingsapparaten en patiëntbewakingssystemen ontzettend belangrijk. Maar we zijn er nog niet, want er is grote behoefte aan meer apparatuur. Ook de vervolgleveringen moeten zo spoedig mogelijk naar Nederland komen. Deze andere bestellingen zijn al geplaatst", aldus minister Martin van Rijn.

Update 13:27 - Echtpaar overlijdt 24 uur na elkaar aan corona

Het Gelderse kerkdorpje Alverna kreeg vrijdag een zware klap te verwerken. Rien (81) en Rina Smits (80) overleden 24 uur na elkaar aan de gevolgen van corona. De twee inwoners van het dorp waren zeer geliefd. Lees meer.

Update 13:11 - Brabantse broers op IC vanwege coronavirus

Twee broers van 29 en 31 jaar uit Beek en Donk liggen beiden in coma op ic met corona, melden Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad en BN DeStem. Volgens de websites treft het coronavirus zelden jonge mensen, maar is het in die Brabantse plaats binnen één gezin twee keer raak.

Update 12:19 - Coronadreiger vast voor bespugen beveiliger

De politie heeft vrijdagavond een 36-jarige Tilburger aangehouden die in een supermarkt in zijn woonplaats meerdere malen naar een beveiliger spuugde. Daarbij riep hij meerdere malen luidkeels "corona". Lees meer.

Update 12:10 - Hulpverleners steken andere hulpverleners hart onder de riem

Bij het LUMC in Leiden hebben medewerkers van de politie, brandweer, handhaving en ambulance een luid eerbetoon gegeven aan de hulpverleners van het ziekenhuis. Met loeiende sirenes en een luid applaus.

Youp van 't Hek zegt sorry voor uitblijven column

De van een corona-infectie herstellende Youp van 't Hek is nog niet in staat geweest om zijn zaterdagcolumn in NRC Handelsblad weer op te pakken. De cabaretier verontschuldigt zich hiervoor op Twitter: "Sorry, nog even geen column", schrijft hij. Youp lag vorige week in het ziekenhuis nadat bij hem het coronavirus was vastgesteld. Maandag werd hij ontslagen en kon hij thuis verder herstellen. "Zijn oprechte dank en grote waardering gaan uit naar de artsen en het verplegend personeel van dit ziekenhuis", staat in een verklaring van zijn agentschap.

Update 11:15 - Proef met wapenstok voor afstand bij politiecontrole

De politie in de noordelijke provincies experimenteert met een houder op een wapenstok bij controles op identiteitsbewijzen. Sinds donderdag wordt daarmee geëxperimenteerd in Leeuwarden, Assen en Groningen, meldt de politie op Twitter. Ook is via YouTube een filmpje verspreid. https://www.youtube.com/watch?v=0wmASpLKA5Y&fbclid=

Update 10:36 - Curaçao ook op slot voor ingezetenen

Curaçaose ingezetenen kunnen na 30 maart voor een periode van in ieder geval twee weken niet meer terug naar huis. Na de sluiting van de grenzen op 14 maart mochten mensen die op Curaçao wonen en een retourticket konden overhandigen nog wel naar huis. Met de nieuwe regels mogen alleen nog mensen die moeten werken in een vitaal beroep en personen die acute medische zorg leveren nog het land in. Op het eiland zijn acht gevallen van corona geregistreerd. Van die acht is één persoon overleden en twee zijn volledig opgeknapt.

Update 10:33 - Politie beëindigt anticoronafeest op Urk

De politie heeft vrijdagavond in het Urkerbos op Urk een anticoronafeest beëindigd. Dat meldt Omroep Flevoland. Jongeren waren na een oproep op Facebook bij elkaar gekomen en maakten een kampvuur. De politie zette een helikopter in. De jongeren gingen er daarop vandoor, maar de politie kon er toch enkele aanhouden, meldt Omroep Flevoland.

Update 09:54 - Uitvaartondernemer uit Vught klaar voor noodscenario

Uitvaartondernemer Bjorn Bijnen heeft op verschillende plekken in de regio gekoelde ruimtes geplaatst. Dit voor het geval dat de mortuaria in de regio overvol raken door het coronavirus. Dat meldt BD. "Naast de ‘gewone’ overlijdens door ziekte of ouderdom zien we wel een toename van het aantal mensen dat overleden is aan het coronavirus", vertelt hij aan de krant. De extra ruimtes bieden plaats voor twaalf tot vijftien overledenen. "Wij willen er graag voor zorgen dat mensen niet uit hoeven te wijken naar een andere stad of dorp."

Update 09:42 - 'Online collectebus' nu collecteren aan de deur even niet meer kan

Omdat collectanten vanwege het coronavirus de straat niet meer op mogen, zien goede doelen zich genoodzaakt om alternatieven te verzinnen. Reumapatiënt Rob Verweij uit Asseldelft startte een online collectebus voor het Reumafonds. Dat schrijft NH Nieuws. De actie - die hij deelde via Facebook - loopt als een trein. Zo haalde hij in één ochtend al twee derde op van wat hij normaal in een dag zou ophalen. Aan NH Nieuws vertelt hij: "Ik denk dat als iemand je kent het makkelijker is om aan die persoon te geven."

Update 09:36 - Extra opvangplekken voor dak- en thuislozen

In Amsterdam komen extra plekken beschikbaar voor dak- en thuislozen. De gemeente opent een sporthal waar honderd mensen terechtkunnen. De locatie is bedoeld voor zowel mensen die al langere tijd dakloos zijn, als mensen die recent hun huis zijn kwijtgeraakt door bijvoorbeeld echtscheiding of verlies van hun baan. Naast de plekken in de sporthal komen, vanwege de grotere vraag nu, nog 150 plaatsen beschikbaar. Het gaat om bestaande plekken die nu worden opengesteld. De gemeente verdeelt de dak- en thuislozen over meerdere locaties om het risico op besmetting met corona zo veel mogelijk te minimaliseren.

Update 09:09 - 24 jongeren krijgen boete vanwege negeren coronamaatregelen

De politie heeft een groep jongeren beboet omdat zij overlast veroorzaakten in een hotel aan de Kruiskade in Rotterdam. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie aan Hart van Nederland. Ze stichtten brandjes, gebruikten drank en drugs en lapten de maatregelen om het coronavirus niet verder te verspreiden aan hun laars. Lees meer.

Update 08:04 - Coronavirus al voor carnaval in Brabant

Al voor carnaval vertoonden enkele medewerkers van twee Brabantse ziekenhuizen symptomen van besmetting van het coronavirus. Zeven van de 86 positief geteste werknemers van ziekenhuizen ETZ in Tilburg en Amphia in Breda hadden klachten voordat de eerste Nederlandse coronapatiënt op 27 februari in het ziekenhuis in Tilburg werd opgenomen. Lees meer.

Update - 05:16 - Zorgverzekeraars delen de lasten van de coronacrisis

Zorgverzekeraars stellen zich tijdelijk niet op als concurrenten, maar werken gezamenlijk aan plannen om oplossingen te vinden voor de coronacrisis, zeggen algemeen directeur Petra van Holst van Zorgverzekeraars Nederland, Joep de Groot, bestuursvoorzitter van CZ en Ton van Houten, bestuursvoorzitter van Zorg en Zekerheid, tegen Trouw. De zorg staat voorop, de financiën moeten maar even wachten. Van Houten: "Continuïteit van zorg vinden we het allerbelangrijkste. Verzekerden moeten kunnen rekenen op zorg en zorgaanbieders moeten overeind blijven." Als zorgorganisaties financieel in de problemen komen, kunnen zij voor steun terecht bij de overheid en bij de zorgverzekeraars, zegt Van Houten.

Update 05:14 - Corona kan ook andere patiënten het leven kosten

Verborgen slachtoffers van de coronapandemie, veel artsen gaan ervan uit dat ze er zijn. Patiënten die op termijn aan een andere aandoening overlijden, zoals kanker, als gevolg van uitgestelde behandelingen. Dat schrijft Trouw. Alle spoedzorg gaat ook nu door. Maar ook iets minder urgente zorg kan levens redden. Frits Rosendaal, hoogleraar klinische epidemiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum, is ervan overtuigd dat er verborgen slachtoffers zullen vallen. "Beenmergtransplantaties worden overal zoveel mogelijk uitgesteld", zegt hij. Die ingreep, onder andere nodig bij leukemie, "krijg je niet als het niet nodig is", stelt Rosendaal.

Update 03:30 - Earth Hour wegens coronavirus zonder extra evenementen

Het Wereld Natuur Fonds WWF vraagt iedereen zaterdagavond tussen 20.30 en 21.30 uur lampen en andere elektrische apparaten uit te schakelen, tijdens het zogenoemde internationale Earth Hour. Het uur is bedoeld om stil te staan bij klimaatverandering. Wegens het coronavirus wordt dit jaar niet, zoals anders, opgeroepen om ook op andere manieren er aandacht aan te besteden; zoals met diners bij kaarslicht of speurtochten met zaklampen.

Update 03:25 - Directeur TweeSteden: rest moet patiënten blijven overnemen

De intensive cares staan voor cruciale dagen. In enkele provincies loopt het aantal coronapatiënten snel op. Daardoor kan het vooral in Brabant gaan knellen. Daar redden ze het alleen als de rest van Nederland patiënten blijft overnemen. Daarvoor waarschuwt Bart Berden, directeur van het Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis in Tilburg, in een interview met het AD. "Als de instroom in Brabantse ziekenhuizen is zoals we verwachten, en als de rest van Nederland patiënten van ons blijft overnemen, dan lukt het. Maar als het aantal patiënten in de rest van Nederland sneller toeneemt, en dat zien we wel gebeuren, dan bestaat de kans dat ze de deur dichtdoen en gaat die prognose onderuit." ANP/Redactie

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.