Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Het corona-nieuws van 30 maart

LIVEBLOG | Het corona-nieuws van 30 maart

Milieu en Gezondheid

30 mrt 2020, 23:30

Nederland zit in een ‘intelligente lockdown’ om de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. In dit liveblog houden we je op de hoogte van al het nieuws rondom het virus.

  • Het dodental in Nederland door het coronavirus is opgelopen naar 864. In totaal zijn er tot nu toe 11.750 mensen positief getest.

  • Bekijk op deze kaart waar de besmettingen in Nederland zijn

  • Lees hier het liveblog van zondag 29 maart terug

Update 23:30  – Liveblog gesloten

Wij sluiten dit liveblog voor nu. Houd hartvannederland.nl in de gaten voor het laatste nieuws.

Update 22:58 - Drone tegen corona vliegt dinsdag over regio Den Bosch

De speciale Hart van Nederland-drone vliegt morgenmiddag over de regio Den Bosch. Tussen 14.00 en 16.00 uur filmt de drone tegen corona jouw steunbetuigingen voor zorgmedewerkers en hulpverleners. Maar ook voor familie, vrienden en andere dierbaren.

Alles is goed: spandoeken, krijttekeningen, figuren van met auto’s of mensen. Gewoon zwaaien mag natuurlijk ook. Geef ons via deze website door waar je staat en wat je actie precies inhoudt. We proberen dan over zoveel mogelijk plekken heen te vliegen.

Bekijk hier de dronebeelden van maandag, toen we over Overijssel vlogen.

Update 22:20 - Crew politieheli spot levensreddende boodschap in grasveld

De bemanning van een politieheli die maandag tijdens surveillance boven Enkhuizen vloog, zag in een veld een 'grasheldere' boodschap die dezer dagen van levensbelang is: https://twitter.com/DePolitieheli/status/1244625268632948737

Update 21:33 - Toeristen niet meer gewenst in Rotterdam en Zuid-Hollandse eilanden

Toeristen zijn ook niet langer welkom in Rotterdam en op de Zuid-Hollandse eilanden. Zeeland nam hetzelfde besluit al eerder. De beslissing wordt genomen om te voorkomen dat toeristen of bezoekers extra druk leggen op zorgfaciliteiten in de regio. Lees ook: Zeeland sluit vakantieparken, toeristen moeten uiterlijk maandag weg zijn Niet alleen mogen mensen niet meer overnachten in recreatieparken, op kampeerterreinen, jachthavens en op het strand in de regio, maar ook de campings zijn dicht. Het verbod van de gemeente Rotterdam geldt ook voor bezitters van tweede woningen, vaste huisjes en vaste standplaatsen. Er zijn slechts twee uitzonderingen: seizoenarbeiders mogen blijven overnachten en tijdelijke bewoning mag ook als iemand geen andere woning heeft

Update 21:13 - 90-jarige zuster Adelaide overwint coronavirus

Ook in het klooster de Zusters van Liefde in Tilburg maakt het coronavirus slachtoffers. Zeven zusters stierven aan het virus, maar er is hoop: de 90-jarige Ria van den Berkmortel, zuster Adelaide in het klooster, heeft het virus overwonnen. En, "zuster Adelaide is niet de enige. Dit weekend is ook een 86-jarige zuster die besmet was met het coronavirus genezen. Voor ons allen is dit een teken van hoop”, vertelt Judith de Raat, bestuurssecretaris van het klooster, tegen Hart van Nederland.

Update 20: 29 - Ambulance-bus met coronapatienten strandt langs snelweg

Een ambulance-bus waarin meerdere coronapatiënten werden vervoerd staat met pech stil langs de snelweg A73 bij Vierlingsbeek. Hulpdiensten zijn massaal uitgerukt om de patiënten zo snel mogelijk weer verder te vervoeren. Lees het verhaal hier.

Update 20:16 - 'Overbrenging coronabesmetting van straat naar gezin verplaatst'

Het gevaar op een coronabesmetting is door alle maatregelen nu groter binnen de familie dan op straat, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het risico van een besmetting loert nu in de eigen vier wanden. In de meeste delen van de wereld vinden daar nu de meeste infecties plaats, stelt de noodhulpcoördinator van de WHO in Genève. Als iemand ziek lijkt, moet hij of zij meteen worden afgezonderd en als ze het virus inderdaad blijken te hebben, moeten ze meteen in quarantaine worden gezet. Pas als deze werkwijze altijd en overal wordt nageleefd, kan er over versoepeling van maatregelen worden nagedacht.

Update 19:45 - Nederlandse Gennaro door lockdown vast in India

Heel India is in lockdown, wat betekent dat 1.3 miljard Indiërs, een zesde van de wereldbevolking, binnen moeten blijven. Gennaro Zimmerman (34) zit vast in de stad Udaipur, op ongeveer 650 kilometer afstand van New Delhi. “Er hangt een hele rare sfeer hier. Niemand durft de straat op, mensen zijn heel bang voor de politie.”

Lees Gennaro's verhaal hier.

Update 19:07 - 'Dierenzorg ook vitaal beroep'

Dierenartsen, dierverzorgers en medewerkers van de dierenambulance moeten alsnog worden toegevoegd aan de lijst van vitale beroepen, vinden organisaties als de Dierenbescherming, Stichting AAP en de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD). Zij roepen de overheid op daar iets aan te doen. Doordat hun werk nu niet als cruciaal wordt omschreven, is er voor hen geen kinderopvang beschikbaar en komt de zorg voor dieren in de knel. "Met het RIVM en de betrokken ministeries hebben we eerder al overleg gevoerd", zegt een woordvoerder. "In alle ons omringende landen zijn dierverzorgers en dierenartsen wel erkend als cruciale beroepen. Zelfs in de noodverordening van New York worden deze beroepen ‘van essentieel belang’ genoemd."

Update 17:41 - Afgekeurde mondkapjes tóch gebruikt in Tilburgs ziekenhuis

In het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg zijn de afgekeurde mondkapjes afkomstig uit China tóch gebruikt. Nog voor bekend werd dat de geleverde maskers niet aan eisen voldeden, waren ze al uitgedeeld aan schoonmaakpersoneel. De maskers zijn niet gebruikt in de zorg. Dat bevestigt Wim Pleunis, woordvoerder van het ziekenhuis, tegenover Hart van Nederland.

Update 17: 35 - 21.000 reizigers willen hulp bij terugkeer naar Nederland

Zo'n 2000 Nederlandse reizigers hebben zich sinds vorige week bij het ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld voor hulp om terug te komen naar Nederland. Daarmee komt de teller voorlopig op zo'n 21.000 aanmeldingen, zegt een woordvoerder van het ministerie. Maandag vertrekken of vertrokken in totaal drie toestellen uit Alicante, Kaapverdië en Peru. Sommige toestellen zijn al onderweg. Het is niet bekend wanneer deze toestellen in Nederland aankomen, aldus de zegsman. Hij zei dat Nederland ook andere EU-burgers meeneemt als er plaats is in de toestellen. Vorige week zijn al drie repatriërinsgvluchten aangekomen vanuit Spanje. Dit weekend arriveerden twee toestellen uit het Portugese Faro en uit Gambia.

Update 17:20 -  Compensatie vouchers voor vliegtickets tijdelijk toegestaan

Luchtvaartmaatschappijen mogen hun klanten tijdelijk vouchers geven als compensatie voor geannuleerde vluchten. Dat is in strijd met Europese regels, maar minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) wil dat tijdelijk gedogen in verband met de coronacrisis. Bij annulering worden reizigers normaal gesproken omgeboekt of krijgen ze binnen een zeven dagen hun geld terug, maar omdat er bijna niet gevlogen wordt en luchtvaartmaatschappijen het geld niet hebben om honderdduizenden tickets terug te betalen, is dat niet haalbaar. Het toestaan van vouchers moet voorkomen dat luchtvaartmaatschappijen dieper in de financiële problemen raken. Voorwaarde is wel dat de vouchers niet langer dan twaalf maanden geldig zijn. Na het verstrijken van die periode moeten klanten het niet gebruikte deel alsnog vergoed krijgen en het is aan de maatschappijen zelf om daartoe het initiatief te nemen en daarover helder te communiceren met hun klanten.

Update 17: 23 - Coronabesmettingen op onderzeeboot marine

Een deel van de 58 bemanningsleden van onderzeeboot Zr. Ms. Dolfijn is besmet met het coronavirus. Daarom zal de boot twee weken eerder dan gepland terugkeren naar Den Helder. De onderzeeboot voer nabij Schotland. Vijftien bemanningsleden toonden lichte griepverschijnselen en uit een test bleek dat acht van die vijftien het coronavirus hebben, of hebben gehad, meldt een woordvoerder van de marine. De bemanning gaat bij terugkomst meteen in quarantaine.

Update 17: 10 Huisartsen en apothekers uiten zorg om tekort geneesmiddelen

Huisartsen en apothekers zijn bezorgd over een groeiend tekort aan de beschikbaarheid van medicijnen, vooral op het gebied van sedatie en voor chronische aandoeningen, schrijven ze in een brandbrief aan minister Martin van Rijn (medische zorg). Volgens de huisartsen en apothekers zijn er signalen dat er een tekort of dreigt te komen aan onder meer amoxicilline, orale antibiotica, luchtwegverwijders en geneesmiddelen bij palliatieve sedatie zoals morfine en midazolam. Een tekort aan dat soort geneesmiddelen maakt het lastig om (corona)patiënten buiten het ziekenhuis te behandelen. Overigens laat de ziekenhuisapotheek van het Martini Ziekenhuis in Groningen weten de productie van medicijnen voor coronapatiënten bijna te hebben verdubbeld. Ook in de avonden en weekends wordt daar hard aan gewerkt. Deze apotheek is naar eigen zeggen één van de zes grootbereiders van medicijnen in Nederland.

Update 17:06 - Kinderherdenking bij Madurodam gaat toch niet door

De Nationale Kinderherdenking bij Madurodam in Den Haag op 4 mei gaat niet door. Eerder besloten de organisatoren dat er geen publiek bij de herdenking zou zijn, maar dat er wel een rechtstreeks tv-programma voor RTL5 zou worden gemaakt. Dat programma is nu alsnog van de baan. De organisatoren werken nu aan een ander eerbetoon door kinderen. "De uiteindelijke uitvoering hiervan is mede afhankelijk van een mogelijke aanscherping van overheidsrichtlijnen de komende periode."  

Update 16:45 - Online bloemisten bloeien op door coronacrisis

Bij veel bedrijven staat het water aan de lippen door de coronacrisis, maar dat geldt bepaald niet voor online bloemisten. Sterker nog, die bloemisten hebben inmiddels moeite te voldoen aan alle vraag naar boeketten. Zo is bij Topbloemen.nl het aantal order verviervoudigd. "Vooral veldboeketten doen het nu goed, boeketten met veel verschillende kleuren", vertelt Jaimy Daniluk van Greetz. "Ook een toenemende vraag naar ballonnen is zichtbaar. Omdat het vieren van verjaardagen ook even niet gaat en ballonnen toch lang blijven 'hangen'." Maar, door de enorme drukte kunnen bloemisten hun klanten niet garanderen dat hun bestelling op het gewenste moment wordt bezorgd.

Update 16:13 - Groot onderzoek naar risicofactoren corona

Waarom wordt de ene persoon ernstig ziek van het coronavirus en heeft de ander slechts milde klachten? En welke erfelijke factoren en omgevingsfactoren spelen daar een rol in? Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMC) willen met gegevens van 135.000 mensen uit Noord-Nederland, die al meededen aan bestaande onderzoeksprogramma's, antwoorden vinden op dat soort vragen over het virus. "Met dit onderzoek willen we zien of er verschillen in het DNA te vinden zijn tussen mensen die ernstig ziek zijn geworden door het coronavirus en mensen die milde symptomen hebben gehad", legt hoogleraar genetica Lude Franke uit.

Update 15:49 - Huisarts krijgen vergoeding van 10 euro per patiënt

Huisartsen krijgen eenmalig 10 euro per patiënt erbij, een tegemoetkoming vanwege de coronacrisis. Dat meldt de landelijke huisartsenvereniging (LHV). "De gemaakte afspraken zorgen voor voldoende financiële armslag voor huisartsenpraktijken en huisartsenposten om met het hele team door deze crisis te komen", aldus de doktersclub, na overleg met onder meer de Nederlandse Zorgautoriteit en Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Update 15:35 - Netflix ziet aantal abonnees flink stijgen door coronapandemie

Streamingdienst Netflix profiteert van de groei in zijn abonnementen door de coronapandemie. Dat stellen kenners bij zakenbank Raymond James. Netflix verkoopt meer abonnementen aan mensen die niet eerder in een streamingdienst waren geïnteresseerd, stellen de analisten. Zij zien veel nieuwe leeftijdsgroepen tussen de nieuwe abonnees. De zakenbank denkt dat de pandemie het kijkgedrag van consumenten voor altijd kan veranderen. Als de pandemie voorbij is, zullen de nieuwe Netflix-kijkers niet zomaar weglopen van de streamingdienst, is het idee.

Update 15:28 - 'Binnen een week moeten 2400 ic-bedden beschikbaar zijn'

Het is de bedoeling dat binnen een week 2400 bedden op de intensive care beschikbaar zijn. Dat zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, tegen de NOS. Volgens Gommers is "iedereen daar keihard mee bezig". Nu is er op de ic's in het land plek voor ongeveer 1100 coronapatiënten en circa 500 mensen met andere aandoeningen. Het is volgens Gommers wel zaak dat er ook voldoende personeel beschikbaar is.

Update  14:48 - Veiligheidsregio Zeeland verbiedt toeristen de provincie te bezoeken

De Veiligheidsregio Zeeland roept in de strijd tegen het coronavirus toeristen op weg te blijven en de provincie niet te bezoeken, omdat het zorgsysteem dat niet aan kan. Sinds 12.00 uur maandagmiddag geldt er een verbod en zijn toeristen niet welkom. "We doen echt een beroep op de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de mensen", zegt een woordvoerster. Om 12.00 uur moesten ook alle vakantiehuisjes leeg zijn. De woordvoerster kon maandag aan het begin van de middag nog niet zeggen of alle mensen inmiddels zijn vertrokken.

Update 14:25 - EasyJet staakt per direct alle vluchten

In navolging van Transavia staakt ook de Britse prijsvechter easyJet per direct al zijn vluchten. De luchtvaartonderneming noemt als reden de ongekende reisbeperkingen die door landen zijn opgelegd in reactie op het coronavirus en de invoering van lockdowns in veel Europese landen. EasyJet blijft naar eigen zeggen samenwerken met overheden om op hun verzoek reddingsvluchten uit te voeren.

Update 14:24 - Beademingsapparatuur gestolen bij auto-inbraak Breda

Bij een auto-inbraak in de wijk Boeimeer in Breda is in de nacht van zondag op maandag onder meer beademingsapparatuur gestolen. De politie spreekt van zes sets met beademingsapparatuur, verder bestond de buit uit sportkleding en een bankpas. De gestolen medische apparatuur is maandag teruggevonden in twee tassen bij een voetbalveldje. De politie heeft twee verdachten aangehouden, van 41 en 49 jaar.

Update 14:18 - Uitgestelde Olympische Spelen beginnen op 23 juli 2021

De Olympische Spelen van Tokio beginnen volgend jaar op 23 juli. Daarmee houden het Internationaal Olympisch Comité en de Japanse organisatoren dezelfde periode aan die dit jaar was voorzien. De Spelen moesten worden uitgesteld vanwege de wereldwijde coronacrisis.

Update 14:08  - RIVM: sinds gisteren 93 mensen overleden aan coronavirus

Het dodental door het nieuwe coronavirus in Nederland is sinds gisteren met 93 gestegen tot 864. Dat blijkt uit cijfers die het RIVM maandag bekend heeft gemaakt. In totaal zijn nu 3990 patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat zijn er 507 meer dan gisteren. In totaal zijn nu 11.750 Nederlanders positief getest op het virus, 884 meer dan gisteren. https://twitter.com/rivm/status/1244600057309077510

Update 13:28 - Vier besmette Nederlandse militairen geëvacueerd uit Litouwen

Vier Nederlandse militairen die zijn besmet met het coronavirus zijn zondag geëvacueerd uit Litouwen. Vorige week werd ook al een met corona besmette militair teruggehaald uit het Oost-Europese land. Een van de vier is opgenomen in een ziekenhuis, de andere drie zitten thuis in isolatie, laat Defensie weten.

Update 13:25 - 'Huidige maatregelen ook na 6 april van kracht'

De huidige maatregelen tegen het coronavirus blijven ook na 6 april gelden, melden bronnen in Den Haag. Zo blijven de scholen en de horeca langer dicht, bevestigen ingewijden na berichtgeving van De Telegraaf. Ze verwachten voorlopig geen extra maatregelen. Hoeveel langer de maatregelen van kracht blijven, is nog onbekend. De crisiscommissie van het kabinet praat daar dinsdag over.

Update 13:11 - Rumag zet punt achter verkoop omstreden corona-collectie

Het platform Rumag is gestopt met de verkoop van 'coronakleren' voor het Rode Kruis, een dag na een kritisch item in het programma Zondag Met Lubach. Daarin werd het Amsterdamse bedrijf ervan beschuldigd winst te maken op de benefietactie. Ook zou het citaten van anderen hebben overgenomen, zonder toestemming. Rumag stelt op zijn blog: "In totaal hebben wij met onze acties voor Het Rode Kruis ruim 100.000 euro opgehaald. In 2018 hebben we iets meer dan 149.000 euro opgehaald voor het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie. Dit doen wij door onze jonge achterban te activeren en te laten doneren. Met groot succes en waar we trots op zijn. We verdienen hier NIETS aan."

Update 12:52 - Basisscholen vangen meer leerlingen op dan vorige week

De meerderheid van de basisscholen vangt deze week meer leerlingen op dan vorige week. In een peiling van de PO-Raad, de sectororganisatie voor het basisonderwijs, geeft 58 procent aan dat er nu meer kinderen naar school komen. Het gaat dan om kinderen van ouders die maatschappelijk belangrijk werk doen, bijvoorbeeld in de zorg of de voedselvoorziening, maar ook om kwetsbare kinderen.

Update 12:35  - Transavia schrapt tot en met 6 mei alle vluchten

Luchtvaartmaatschappij Transavia houdt al haar toestellen langer aan de grond. De prijsvechter maakte bekend zeker tot en met 6 mei geen enkele vlucht meer uit te voeren, tenzij het gaat om vluchten in opdracht van Buitenlandse Zaken om gestrande reizigers op te halen. Een woordvoerster van Transavia legt uit dat het bedrijf zijn klanten zekerheid wil bieden, gelet ook op de opgelegde beperkingen, restricties en maatregelen vanuit de Nederlandse overheid en autoriteiten in andere landen. Transavia had vluchten tot en met 15 april al opgeschort.

Update 12:28 - Landelijke telefoonstoring bij KPN, Ziggo en Vodafone

Een landelijke storing bij KPN, Ziggo en Vodafone heeft het telefoonverkeer platgelegd. Meerdere ziekenhuizen melden niet of nauwelijks telefonisch bereikbaar te zijn. https://twitter.com/DeventerZiekenh/status/1244568621457846273

Update 12:13 - Aantal krantenabonnementen fors gestegen sinds coronacrisis

Het aantal verkochte krantenabonnementen is sinds het aankondigen van de maatregelen in ons land, twee weken geleden, verdriedubbeld. Dat meldt Krantaanbiedingen.nl, een website die nieuwe abonnees werft voor vrijwel alle landelijke en regionale kranten. "De sterkste stijging zagen we in de dagen na de persconferentie op 23 maart", vertelt oprichter Paul Jansen. "Dat is het moment dat er aanvullende maatregelen werden afgekondigd." De toename geldt voor zowel landelijke als regionale dagbladen.

Update 12:08 - Eurohotel moet stoppen met dinerarrangement op kamers

Het Eurohotel in Leeuwarden moet stoppen met het aanbieden van diners op kamers in het hotel. Dat zegt een woordvoerder van de gemeente tegen de Leeuwarder Courant. Het hotel had vijf hotelkamers omgebouwd tot een plek waar gasten een diner geserveerd konden krijgen via de roomservice zonder contact te hoeven hebben met de bediening. Maar volgens de gemeente is het tegen de regels om de maatregelen van het kabinet in de strijd tegen het coronavirus op deze manier te omzeilen. Handhavers van de gemeente zijn daarom bij het hotel langsgegaan en hebben de actie stopgezet.

Update 11:41 - Steeds stiller in de Nederlandse winkelstraten

Het is steeds stiller in de Nederlandse winkelstraten door alle overheidsmaatregelen tegen het nieuwe coronavirus. Volgens onderzoeksbureau RMC was het er afgelopen week gemiddeld 79 procent rustiger dan vorig jaar rond deze tijd en ook rustiger dan in de voorgaande week. De onderzoekers baseren zich op tellingen van shoppers via speciale sensoren.

Update 11:18 - Red Bull Racing wilde coureurs opzettelijk besmetten met coronavirus

Het bestuur van Red Bull Racing heeft een plan besproken om haar coureurs, onder wie Max Verstappen, opzettelijk besmet te laten raken met het coronavirus. De gedachte erachter was dat de coureurs na hun herstel immuun zouden zijn voor het virus tijdens het raceseizoen. Dat vertelt Helmut Marko, technisch adviseur van Red Bull, in een interview met de Oostenrijkse zender ORF. Volgens Marko is het idee in besloten kring besproken, maar werd het niet positief ontvangen. Het plan is daarmee inmiddels van de baan.

Update 11:06 - Al duizenden aanvragen bij noodloket voor door corona getroffen bedrijven

Enkele duizenden ondernemers hebben sinds vrijdag een aanvraag ingediend bij het noodloket voor bedrijven die direct getroffen worden door de coronamaatregelen van het kabinet. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken. Ondernemers die hun zaak door overheidsmaatregelen tegen het coronavirus hebben moeten stilleggen, kunnen via het loket een eenmalige vergoeding van 4000 euro aanvragen. De regeling is bedoeld om de meest acute financiële nood te verlichten.

Update 10:53 - Medisch personeel Defensie ingezet in ziekenhuis Ede

Defensie heeft zes artsen en twaalf verpleegkundigen naar Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede gestuurd. Gelderse Vallei is het eerste ziekenhuis in Nederland waar militair medisch personeel wordt ingezet. Later deze week krijgen meer ziekenhuizen hulp van Defensie.

Update 10:47 - Aangepaste editie 'The Passion' zonder livemuziek en publiek

Hoewel The Passion dit jaar niet in de gebruikelijke vorm kan doorgaan, komt er toch een speciale, aangepaste editie op tv. De EO, KRO-NCRV en producent Mediawater zenden live een vertelling uit, die wordt afgewisseld met scènes en liedjes uit de afgelopen negen edities. Het bekende verlichte Passion-kruis vormt het decor van de uitzending. De speciale jubileumeditie is te zien op donderdag 9 april, Witte Donderdag, om 20.30 uur op NPO 1.

Update 10:22 - Vakantieparken verhuren tijdelijke 'thuiswerkplekken'

Nederlanders die in alle rust willen 'thuiswerken', kunnen dat vanaf nu ook doen in leegstaande vakantiehuisjes. Ze kunnen online een 'privékantoortje' reserveren, als ze bijvoorbeeld de drukte van thuiszittende kinderen even willen ontlopen. Op de site privekantoortje.nl, opgericht door Marijn Ruijl en Jan Lowin IJzerman, kunnen geïnteresseerden kijken waar in de buurt een plek beschikbaar is en een reservering plaatsen. Als die is goedgekeurd, kan de thuiswerkende tegen een vergoeding van 25 euro per dagdeel het vakantiehuisje in.

Update 10:14 - Giro 999 opengesteld voor corona-hulp aan vluchtelingen

In overvolle vluchtelingenkampen kan het coronavirus zich snel verspreiden, en daarom begint Stichting Vluchteling een inzameling. Mensen kunnen geld doneren op Giro 999, dat wordt opengesteld. Bekende Nederlanders als Art Rooijakkers en Waldemar Torenstra roepen het publiek op om geld te geven.

Update 09:33 - Ahoy wordt tijdelijke zorglocatie met mogelijk honderden bedden

Rotterdam Ahoy wordt een extra voorziening voor patiënten die wel zorg nodig hebben maar niet naar het ziekenhuis hoeven. Dat meldt de evenementenlocatie op de website. Er kunnen volgens Ahoy patiënten met corona terecht, maar ook andere patiënten. Op de plek waar aanvankelijk het door de coronacrisis afgelaste songfestival zou worden gehouden, wordt maandag gestart met het gereedmaken van 88 bedden. Als het nodig is er kan er worden uitgebreid naar 680 bedden

Update 08:43 - Autoband van verpleegkundige gejat

De vrouw van Joost van de Graaf is verpleegkundige in het Bravis Ziekenhuis in Roosendaal. Normaal gesproken gaat ze met de auto naar haar werk, waar ze vanwege de coronacrisis nu extra hard nodig is. Maar afgelopen weekend sloeg een dief toe op de auto van het stel en werd een van de wielen ontvreemd. Daardoor wordt de verpleegkundige nu belet om op haar werk te komen. Op Instagram deelt Joost een foto van de diefstal. Onder de post schrijft hij een kort briefje, gericht aan de dader: Beste dief, Jouw besluit om vannacht in Halsteren een wiel van onze C1 te stelen en bij onze buren te proberen hetzelfde te doen is best teleurstellend. Dat betekent namelijk ook dat je een verpleegkundige belet om op het werk te komen. Mocht je binnenkort de zorg van het Bravis ziekenhuis nodig hebben, dan hoop ik dat je er nog eens over nadenkt... Let een beetje op elkaar. P.S. bedankt voor de krik. https://www.instagram.com/p/B-UKDXpHBR6/?utm\_source=ig\_web\_copy\_link

Update 08:33 - Meer dan duizend mensen op de intensive care

In heel Nederland liggen op dit moment 1014 mensen op intensive care-afdelingen. Dat meldt Stichting NICE, de Nationale Intensive Care Evaluatie op haar website. Eerder meldde het ministerie van Volksgezondheid dat er op dit moment slechts 925 IC-bedden beschikbaar zouden zijn voor coronapatienten. Vanaf 1 april zouden 1050 IC-bedden beschikbaar moeten zijn.

Update 08:19 - EasyJet staakt per direct alle vluchten

Prijsvechter easyJet staakt per direct al zijn vluchten. De luchtvaartonderneming noemt als reden de ongekende reisbeperkingen die door landen zijn opgelegd in reactie op het nieuwe coronavirus en de invoering van lockdowns in veel Europese landen. EasyJet blijft naar eigen zeggen samenwerken met overheden om op hun verzoek reddingsvluchten uit te voeren.

Update 08:12 - Gemeente Amsterdam stelt laptops en wifi beschikbaar voor leerlingen

De gemeente Amsterdam stelt laptops en wifi-hotspots beschikbaar aan leerlingen die thuis niet beschikken over de juiste middelen om onderwijs op afstand te volgen. Met deze noodmaatregel wil Amsterdam "kansenongelijkheid tegengaan en voorkomen dat kinderen extra achterstanden oplopen nu de scholen tijdelijk gesloten zijn". De gemeente heeft in totaal 3250 chromebooks en 450 wifi-hotspots aangekocht die vanaf maandag via de scholen naar de kinderen gaan. Aanvankelijk dacht de gemeente dat tussen de 2500 en 3000 gezinnen niet over de juiste middelen voor thuisonderwijs beschikten. Maar uit een inventarisatie blijkt het om ongeveer 5500 gezinnen te gaan.

Update 07:35 - Meldpunt geopend voor zorgmedewerkers om tekort aan beschermingsmiddelen

De beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden NU'91 heeft een meldpunt gelanceerd voor zorgmedewerkers om het tekort aan beschermende middelen in kaart te brengen. Vanuit het hele land komen signalen binnen dat er bijvoorbeeld onvoldoende mondmaskers zijn ter bescherming tegen het coronavirus, aldus NU'91. Verpleegkundigen en verzorgenden kunnen online een enquête invullen die "inzichtelijk moet maken waar de problemen zitten".

Update 07:11 - 'Nederland vroeg twee weken geleden pas om extra beademingsapparaten'

Volgens Philips-topman Frans van Houten klopte de Nederlandse overheid pas twee weken geleden aan bij Philips met de vraag om extra beademingsapparaten. In televisieprogramma Op1 wilde de topman niet ingaan op de vraag of dat aan de late kant was. Wel zei hij: "Heel de wereld heeft niet scherp genoeg naar China gekeken."

Update 07:00 - Informatielijn voor álle ouderen geopend

Vanaf vandaag kunnen ook ouderen met een migratie-achtergrond terecht bij de Ouderen-Infolijn van KBO-PCOB. Zo veel mogelijk ouderen de kans bieden om vragen te stellen over de coronacrisis of een luisterend oor te bieden, is het gezamenlijke doel van seniorenorganisaties KBO-PCOB en het Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten (NOOM) met een gezamenlijke achterban van meer dan een half miljoen senioren.

Update 06:22 - Defensie houdt cruciale beademingsapparatuur achter

Defensie beschikt over cruciale beademingsapparatuur die nodig is om extra mobiele intensive care units (MICU’s) mee uit te rusten, en houdt deze achter. De MICU’s zijn nodig om ernstig zieke patiënten over de nog beschikbare IC-bedden te verdelen. Dit blijkt uit onderzoek van Follow the Money. Defensie beschikt over minimaal 19 beademingsapparaten die niet aan ziekenhuizen ter beschikking worden gesteld, hoewel de vraag naar beademingsapparatuur voor mobiel IC-gebruik groter is dan ooit. De MICU wordt onder meer gebruikt om een patiënt met intensieve zorgbehoeften van het ene naar het andere ziekenhuis te vervoeren. Zulk patiëntenvervoer is van essentieel belang, omdat de herverdeling van de beschikbare IC-ruimte in Nederland afhangt van deze MICU’s.

Update 06:04 - Arts raadt streng dieet af uit angst voor coronavirus

Hoewel de meeste coronapatiënten op de intensive care aan overgewicht lijden, is het voor mensen met obesitas zinloos én onverstandig om uit angst voor besmetting nu ineens op een streng dieet te gaan. Hiervoor waarschuwt hoogleraar obesitas Liesbeth van Rossum, internist bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam in De Telegraaf. De professor wijst erop dat veel zogenoemde crashdiëten zijn gericht op een drastische reductie van calorieën. "Daarbij ligt het gevaar op de loer dat een tekort aan voedingsstoffen ontstaat en dat moet juist worden voorkomen teneinde een goede weerstand te behouden", zegt Van Rossum. "Daarbij is het ook de vaak daarmee samenhangende ongezonde levensstijl die mensen kwetsbaar maakt na coronabesmetting." Volgens de internist werd afgelopen weken duidelijk dat een buitenproportioneel groot deel van de coronapatiënten op de ic's overgewicht heeft. „We zien tevens dat deze groep ernstiger ziek wordt dan mensen met een gezond gewicht. Er wordt veel nadruk gelegd op kwetsbare ouderen, maar obesitas is ook een belangrijke risicofactor om ernstig ziek te worden bij een corona-infectie."

Update 06:00 - Curaçao in lockdown vanwege coronavirus

De zaterdag ingestelde avondklok op Curaçao is een dag later omgezet in een permanente lockdown van het eiland. Per direct mogen mensen alleen nog naar buiten in noodgevallen of om boodschappen te doen. Alle bedrijven moeten dicht blijven, op supermarkten, bouwmaterialenwinkels, toko's, apotheken en pompstations na. Dat meldt het Antilliaans Dagblad.

Update 05:05 - Er komen 500 extra beademingsmachines aan

Het ministerie van Economische Zaken (EZ) heeft een akkoord bereikt met het bedrijf Demcon voor de productie van 500 beademingsmachines. Dat meldt het FD. Ook is het departement druk bezig met het opzetten van een bedrijvenconsortium om de productie te vergroten, zo heeft een woordvoerder van het ministerie gezegd. De coronapandemie veroorzaakt een toestroom van patiënten op de intensivecareafdelingen van ziekenhuizen, waardoor er een tekort aan beademingsmachines dreigt. "De offerte van Demcon is geaccepteerd",meldt de woordvoerder van EZ. "Het bedrijf heeft aangegeven te hopen binnen twee weken 500 beademingsapparaten te kunnen leveren." Demcon, dat is gevestigd in Best, heeft aangegeven dat "indien nodig" verdere opschaling mogelijk is. ANP/Redactie

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.