Milieu en Gezondheid
1 okt 2020, 17:12
Het coronavirus is bezig met een comeback. Het aantal besmettingen loopt in rap tempo op, er komen steeds meer patiënten op de ic's te liggen en ziekenhuizen zijn weer begonnen met het verspreiden van patiënten. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland van donderdag 1 oktober. - Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen woensdag: 3.294 - Aantal mensen dat sinds de coronacrisis positief getest is op virus: 120.845 - Huidig aantal coronapatiënten in het ziekenhuis: 701 - Aantal coronapatiënten dat sinds de coronacrisis opgenomen geweest in ziekenhuis: 12.664 - Huidig aantal coronapatiënten op de intensive care: 150 - Aantal gemelde sterfgevallen tot nu toe: 6.406 in totaal - Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente
Een groep Nederlandse vakantiegangers zit vast op het vliegveld in Sicilië. Volgens de nieuwe coronaregels op het Italiaanse eiland, die donderdag zijn ingegaan, moeten mensen bij aankomst een sneltest afleggen. Drie mensen op de vlucht bleken een positieve test te hebben afgelegd. De Italiaanse autoriteiten hebben beslist dat deze mensen en nog 36 medereizigers, die een negatieve test hadden, maar bij hen in de buurt zaten, de luchthaven niet af mogen. Volgens reisorganisatie Corendon wilden de autoriteiten de groep reizigers eerst naar een quarantainehotel brengen, waar ze allemaal een echte coronatest zouden moeten afleggen en daar de uitslag konden afwachten. "Maar de Italianen zijn toch weer van dit idee teruggekomen", aldus een woordvoerster van Corendon naar aanleiding van berichtgeving hierover in De Telegraaf. De mensen mogen het vliegveld niet af. Samen met de burgemeester en de Nederlandse ambassade wordt nu geprobeerd om deze mensen zo snel mogelijk naar Nederland terug te brengen. ''We kunnen er als Corendon helaas weinig invloed op uitoefenen. De Italiaanse autoriteiten zijn hierbij leidend."
Afgelopen week zijn meerdere werknemers van het Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn besmet geraakt met het coronavirus. Het gaat om drie longverpleegkundigen, drie longartsen en een arts-assistent. De medewerkers verblijven momenteel in thuisisolatie. Ze hebben allen gewerkt op de afdeling Longgeneeskunde in Apeldoorn. Die afdeling wordt gebruikt als een COVID-verpleegafdeling. Naar aanleiding van de besmettingen heeft bron- en contactonderzoek plaatsgevonden en worden testen uitgevoerd. Patiënten die in contact geweest zijn met de besmette medewerkers hebben een brief gekregen met instructies en voorzorgsmaatregelen.
Het Haagse ziekenhuis HMC huurt sinds het weekend extra beveiligers in om het personeel te beschermen tegen agressie op en rond de corona-afdeling. Dat schrijft NRC. Het grote stadsziekenhuis, dat drie locaties heeft, loopt vol en heeft alweer drie aparte corona-afdelingen. Aanleiding voor de extra beveiliging waren twee incidenten in het weekeinde bij de overplaatsing van coronapatiënten naar ziekenhuizen buiten de regio. "Een familie was zo boos dat een familielid zou worden verplaatst, dat ze de verpleegkundigen bedreigden. Bij een andere coronapatiënt stond opeens een advocaat op de afdeling. Om te eisen dat de patiënt niet zou worden verplaatst", vertelt Ingrid Wolf, voorzitter van de raad van bestuur.
Het gaat nooit lukken om alle scholen in Nederland voor de winter van een goed ventilatiesysteem te voorzien. Volgens voorzitter Wouter Wijma van de Vereniging Leveranciers Luchttechnische Apparaten (VLA) komt de installatiebranche daarvoor capaciteit tekort. Hij denkt dat voor veel scholen thuisonderwijs de enige manier is om op een verantwoorde manier door de komende periode te komen. Vanwege de corona-uitbraak is er opeens veel aandacht voor goede ventilatiesystemen. Maar in veel schoolgebouwen voldoet de ventilatie niet of slechts gedeeltelijk aan de eisen, kwam eerder op donderdag aan het licht. "Als ik de cijfers zo bekijk gaat het nog om ongeveer 2000 scholen. Dan heb je het al gauw over 20.000 tot 40.000 lokalen. Dat gaan we niet redden", zegt Wijma tegen het ANP.
Vlogger Famke Louise (21) en Diederik Gommers, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, nemen maandag samen een campagne op waarin experts, specialisten, influencers en jonge mensen het gesprek met elkaar aangaan over het coronavirus. Dat onthulde de zangeres in RTL Boulevard. Daarnaast brengen Louise en Gommers samen mondkapjes op de markt, waarvan de opbrengst naar mensen gaat die zijn getroffen door het virus. "Ik ben wel meer te weten gekomen over het virus, wat het virus doet en wat het effect op het lichaam is van het virus", vertelt Famke Louise. "Dus ik begrijp Gommers daarin ook wel. Daarin liggen we wel op een lijn." Woensdag gingen de twee met elkaar in gesprek, naar aanleiding van een pittige discussie bij Jinek over de coronamaatregelen. Louise verdedigde daar toen haar deelname aan #Ikdoenietmeermee.
Het gaat nooit lukken om alle scholen in Nederland voor de winter van een goed ventilatiesysteem te voorzien. Volgens voorzitter Wouter Wijma van de Vereniging Leveranciers Luchttechnische Apparaten (VLA) komt de installatiebranche daarvoor capaciteit tekort. Hij denkt dat voor veel scholen thuisonderwijs de enige manier is om op een verantwoorde manier door de komende periode te komen. Vanwege de corona-uitbraak is er opeens veel aandacht voor goede ventilatiesystemen. Maar in veel schoolgebouwen voldoet de ventilatie niet of slechts gedeeltelijk aan de eisen, kwam eerder op donderdag aan het licht. "Als ik de cijfers zo bekijk gaat het nog om ongeveer 2000 scholen. Dan heb je het al gauw over 20.000 tot 40.000 lokalen. Dat gaan we niet redden", zegt Wijma tegen het ANP. Lees hier meer.
De coalitie en oppositiepartijen PvdA, GroenLinks, 50PLUS en SGP hebben donderdag een akkoord bereikt over de coronaspoedwet, zeggen ingewijden. De wet gaat voor drie maanden gelden in plaats van zes, de coronaboete gaat omlaag van 390 naar 95 euro en de Tweede Kamer krijgt voortaan een week de tijd om bezwaar te maken tegen een nieuwe coronamaatregel. Naar verwachting wordt de wet komende week behandeld in de Tweede Kamer. Met steun van deze partijen is er ook steun in de Eerste Kamer. De spoedwet moet een juridische basis geven aan alle coronamaatregelen. Er was veel kritiek op het wetsvoorstel, waar de afgelopen weken veel aan is gesleuteld.
Middelbare scholieren krijgen het dringende advies om buiten de les een mondkapje dragen. Dat meldt het ministerie van Onderwijs, na overleg met onder andere de VO-raad. Het advies geldt vanaf 5 oktober. Schoolbesturen beslissen zelf of een mondkapje verplicht wordt op hun scholen. Dat moet altijd in overleg met de medezeggenschapsraad, waarin onder andere ouders en personeelsleden zitten. Leerlingen mogen het mondkapje weer afdoen zodra ze in de klas zitten. Het advies geldt niet voor kinderen op basisscholen.
Ook de gemeente Rotterdam gaat mondkapjes uitdelen bij het gemeentehuis en stadsloketten. Woensdag maakte Amsterdam bekend het dragen van mondkapjes actief te gaan stimuleren op gemeentelocaties. De gemeenten geven hiermee invulling aan het "dringende advies" van het kabinet om een mondkapje te dragen in de openbare ruimte. De mondkapjes liggen per direct klaar. Rotterdammers vanaf dertien jaar wordt gevraagd een kapje te dragen als zij een gemeentelocatie binnenlopen en als ze in de wachtruimte zitten. Als er voor de balie een plexiglas afscheiding hangt, mag daar het kapje af. Ook voor identificatie tijdens de afspraak mag het mondkapje even naar beneden. Mensen met een kwetsbare gezondheid kunnen bellen met een speciaal nummer, waarna de gemeente aan huis langs kan komen, voor een gesprek aan de voordeur of voor een wandelafspraak. Ook komt er een speciaal dagelijks uur waarop deze groep de locaties van de gemeente kan bezoeken. "Ook Rotterdammers die binnen de risicogroep vallen moeten veilig hun zaken met de gemeente kunnen blijven regelen", aldus een woordvoerder.
Meer dan 50.000 Nederlanders zijn in september positief getest op het coronavirus. Het aantal bevestigde besmettingen steeg van 71.129 op de ochtend van 1 september naar 124.097 op de ochtend van 1 oktober. Dat is een toename van 52.968. Het is verreweg de grootste toename in een maand sinds het begin van de uitbraak. In april, op het hoogtepunt van de eerste golf, werd het virus bij ruim 26.000 mensen vastgesteld. In augustus, bij het begin van de huidige golf, kwamen er meer dan 16.000 gevallen bij. Het is wel zo dat in de eerste periode van de uitbraak veel minder mensen werden getest. Het werkelijke aantal besmettingen zal veel hoger zijn geweest dan het aantal meldingen toen.
Bloedbank Sanquin heeft de eerste medicijnen die tijdelijk antistoffen moeten aanmaken tegen het coronavirus klaarliggen. Dit laat Sanquin weten tegenover Hart van Nederland. Het coronamedicijn is bedoeld voor mensen met een zwakke gezondheid.
Het doel is om eind oktober te gaan testen, maar de precieze procedure wordt nog besproken met het ministerie van Volksgezondheid. De afgelopen maanden verzamelde Sanquin plasma van donoren die eerder besmet waren met het coronavirus. In dit plasma zitten antistoffen die je tijdelijk immuun maken voor het virus.
Het totale aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is in 24 uur iets gedaald, van 701 tot 691. Van de patiënten liggen er 152 op de intensive cares, twee meer dan woensdag. Op verpleegafdelingen liggen 539 mensen met Covid-19, 12 minder. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maakte de nieuwe cijfers woensdag bekend. Voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers voorziet ondanks de lichte daling dat het aantal coronapatiënten nog iets verder zal toenemen. De daling valt volgens hem niet toe te schrijven aan de aangescherpte coronamaatregelen, zo snel kunnen die geen effect hebben. Om de druk op ziekenhuizen met relatief veel coronapatiënten te verlichten, worden sinds vorige week weer patiënten verplaatst naar andere delen van het land, zoals ook gebeurde tijdens de eerste golf van besmettingen die het land overspoelde. Het afgelopen etmaal zijn 11 patiënten overgebracht naar een ander ziekenhuis. Dat waren er een dag eerder 12.
Supermarkten zien kort na de nieuwe coronamaatregelen al een toenemende vraag naar mondkapjes, maar zijn daar goed op voorbereid, zo zegt de brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Sinds woensdag geldt voor heel Nederland een dringend advies voor het dragen van een mondkapje in de publieke ruimte. "Supermarkten hebben voldoende mondkapjes op voorraad. We zien nu al een verhoogde vraag ernaar: er wordt meer verkocht, maar er is genoeg", zo zegt een woordvoerder van CBL. "Hamsteren is dus echt niet nodig", concludeert ze. Ook webwinkel Bol.com ziet een stijgende verkoop. "We zien dat er in de categorie mondkapjes de afgelopen twee dagen 45 procent meer is verkocht dan in de hele vorige week", laat een woordvoerder weten. Opvallend is dat de week ervoor de vraag ook al steeg: in week 39 groeide de verkoop met 85 procent ten opzichte van de week daarvoor. Lees ook: Dringend advies voor mondkapjes op middelbare scholen Ook de Zeeman ziet sinds de verscherpte maatregelen een toename in de onlineverkoop. HEMA geeft geen specifieke verkoopcijfers, maar stelt dat er genoeg maskers op voorraad zijn.
In Tilburg hebben elf mensen die overlast veroorzaakten een coronaboete gekregen van de politie. Dat gebeurde in de Piusstraat in de nacht van woensdag op donderdag. Bij de politie kwamen omstreeks 02.50 uur meldingen binnen van overlast door harde muziek in een horecapand in de straat. De politie ging ter plaatse en hoorde inderdaad luide muziek uit het pand komen. Toen agenten het gebouw binnengingen, troffen ze daar een elftal aanwezigen aan. Meerderen gebruikten lachgas en de coronaregels werden niet in acht genomen. Alle bezoekers hebben een coronaboete gekregen. De gemeente bleek de vergunning op het horecapand recent al te hebben ingetrokken.
Famke Louise en Diederik Gommers zitten maandagavond weer samen om de tafel bij de talkshow Jinek. De zangeres en de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care ontmoetten elkaar woensdag op de werkplek van Gommers om te praten over het coronavirus. Dat gesprek vond plaats naar aanleiding van een eerdere ontmoeting tussen de twee bij Jinek. Daar verdedigde Famke Louise haar deelname aan #ikdoenietmeermee. Met die actie werd stelling genomen tegen het coronabeleid. Niet lang na haar optreden bij Jinek nam de zangeres haar woorden terug en werd ze op gesprek uitgenodigd bij Gommers. Komende maandag doen de twee uitgebreid verslag van die ontmoeting in de talkshow, meldt de redactie van Jinek.
Het dragen van mondkapjes wordt vanaf vrijdag ook 'dringend geadviseerd' in alle gerechtsgebouwen. In de zittingszalen hoeft het mondkapje niet op vanaf het moment dat men zit. De Raad voor de rechtspraak volgt hiermee de lijn van de overheid om niet-medische mondkapjes te dragen in alle publieke binnenruimtes, zoals winkels of overheidsgebouwen. Lees ook: In welke instellingen geldt nu al een mondkapjesplicht of -advies? De sinds deze week verscherpte coronamaatregelen hebben vooralsnog geen invloed op de rechtbanken, werd eerder al duidelijk. Pers en belangstellenden blijven op beperkte schaal welkom bij fysieke zittingen omdat de gerechtsgebouwen inmiddels coronabestendig en volgens de anderhalve meternorm zijn ingericht.
De Bijenkorf gaat vanaf donderdag ook klanten in zijn overige warenhuizen in Amstelveen, Utrecht en Maastricht verplichten een mondkapje te dragen. Eerder waren de mondkapjes alleen verplicht in de filialen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven. Lees hier meer.
De coronamaatregelen worden in Nederland dusdanig bediscussieerd, dat die daardoor minder goed worden nageleefd. Dat zegt hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss, die zitting heeft in het Outbreak Management Team (OMT) dat het kabinet adviseert, in het AD. "Hier discussiëren we maar door", zegt Voss over het Nederlandse maatschappelijke coronadebat. "Ik denk dat we het draagvlak voor het coronabeleid in Nederland daardoor echt kapot kunnen praten. We moeten stoppen met twijfel zaaien." Voss, die geboren werd in Duitsland, wordt in het interview gevraagd naar zijn kijk op de verschillen tussen de Duitse en Nederlandse coronacijfers. In zijn geboorteland zijn er sinds de recente heropleving van het virus vergeleken met Nederland relatief minder besmettingen en doden. Lees ook: Premier Rutte: mondkapje in alle publieke ruimtes vanaf nu dringend advies In Duitsland zijn burgers volgens de hoogleraar gezagsgetrouwer en volgen zij daardoor de coronaregels beter op, maar wordt ook het debat op minder extreme wijze gevoerd, aldus Voss. Hij merkt op dat Nederland vele opiniemakers kent, die volgens hem gemakkelijk in talkshows en de media belanden. Hetzelfde geldt voor het Red Team, stelt Voss, een onafhankelijke expertgroep gericht op preventie en bestrijding van het virus.
Werkgevers in de zorg kunnen vanaf donderdag een door de overheid aangeboden bonus aanvragen voor personeel dat een extraatje verdient vanwege de inzet in de coronacrisis. Het gaat om een bedrag van 1000 euro netto. De bonusregeling geldt voor alle medewerkers in de zorg, zoals verpleegkundigen en schoonmakers, die tussen 1 maart en 1 september een uitzonderlijke prestatie hebben moeten leveren. De zorgmedewerkers die in aanmerking komen moeten zich hebben ingezet voor patiënten met corona. Bijvoorbeeld door te verzorgen, verplegen, behandelen en begeleiden. Ook zorgprofessionals die hebben bijgedragen aan de strijd tegen de ziekte komen in aanmerking. Daarbij gaat het om mensen die bijvoorbeeld extra uren hebben gedraaid, collega’s moesten vervangen of preventieve taken hebben uitgevoerd om het risico op verspreiding te verkleinen. Werkgevers kunnen de bonus aanvragen tot en met 29 oktober.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.