Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Op ic's liggen nog 154 coronapatiënten

LIVEBLOG | Op ic's liggen nog 154 coronapatiënten

Milieu en Gezondheid

2 juni 2020, 06:19

Nederland komt langzaam maar zeker uit de gedeeltelijke lockdown. Verschillende maatregelen worden langzaam versoepeld, maar er blijven maatregelen gelden om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus in Nederland tegen te gaan. Volg in dit liveblog de belangrijkste ontwikkelingen rond de coronacrisis.

  • Het aantal corona-doden in Nederland is opgelopen tot 5.967

  • In totaal zijn er tot nu toe 46.647 mensen in ons land positief getest op het virus.

  • De toestroom in de ziekenhuizen lijkt af te vlakken: 11.750 coronapatiënten zijn tot nu opgenomen (geweest).

  • Er liggen op dit moment in totaal 154 coronapatiënten op de intensive care.

Update 23:18 – Liveblog gesloten

Wij sluiten dit liveblog voor vandaag. Hou Hartvannederland.nl in de gaten voor de laatste updates.

Update 22:53 - Scholen willen duidelijkheid over vervolg coronamaatregelen

Scholen in het voortgezet onderwijs willen meer duidelijkheid van het kabinet over de coronamaatregelen op scholen na de zomervakantie. Dat laat de VO-raad dinsdag weten. Scholen in het voortgezet gingen dinsdag voor het eerst weer open. Leerlingen en docenten moet 1,5 meter afstand bewaren, maar onduidelijk is nog of die regel ook na de zomervakantie van kracht blijft. Het aangepaste programma heeft voor leerlingen en leerkrachten consequenties. Onderwijsorganisaties kijken dinsdag tevreden terug op de eerste dag waarop veel middelbarescholieren weer naar school mochten komen, na een wekenlange sluiting. "Wij hebben de indruk dat het goed en volgens plan is verlopen", zei een woordvoerder van de VO-Raad eerder. Ook de Algemene Onderwijsbond (AOb) heeft geen wanklanken gehoord.

Update 21:38 -  Onwennige Tweede Kamer na maanden weer bijna voltallig

Voor het eerst in maanden hebben bijna alle Tweede Kamerleden weer hun opwachting gemaakt aan het Binnenhof. Door de nieuwe werkwijze belandden linkse Kamerleden soms ineens op de rechterflank, leden van de regeringspartijen in oppositiebankjes en backbenchers vooraan. Ze werden in drie opeenvolgende groepen over de plenaire zaal verspreid, om om beurten te stemmen. Dat leverde de nodige opgetrokken wenkbrauwen en knipogen op. Een VVD-Kamerlid en een PVV'er bleken over het hoofd gezien. De Kamerleden moesten hoognodig weer eens voltallig stemmen. Sinds maart viel over een aantal voorstellen geen beslissing, omdat de regeringspartijen niet langer een meerderheid hebben. De stemmen staakten. Dat de regeringscoalitie toch vaak aan het langste eind trekt omdat zij doorgaans meer leden op de been weet te brengen, kwam pas aan het licht toen de Kamer dinsdag weer eens koppen telde in plaats van fracties. De 69 coalitie-Kamerleden stemden alle plannen van de 67-koppige oppositie weg.

Update 21:31 - Eredivisieclubs willen half september weer gaan voetballen

Als het aan de clubs in de eredivisie start de competitie 2020/2021 half september. Het plan van de eredivisieploegen is om de bal voor het eerst te laten rollen in augustus. Oefenwedstrijden tussen de teams moeten spelers weer klaar krijgen voor het nieuwe seizoen. Begin september wordt een korte pauze ingelast om interlandvoetbal mogelijk te maken. Daarna moet de competitie van start gaan. Lees hier het hele verhaal.

Update 17:22 - Kabinet versoepelt vanaf 15 juni reisadvies voor Europese landen

Het kabinet gaat het reisadvies voor de meeste Europese landen versoepelen vanaf 15 juni. Het kabinet wil dat woensdag aankondigen, melden "bronnen" aan de politieke redactie van RTL. Met die datum loopt Nederland in de pas met een aantal Europese landen, die ook van plan zijn om vanaf die datum reisbeperkingen op te heffen. Lees hier het hele verhaal.

Update 17:05 - 'Reële kans op nieuwe coronabesmettingen door demonstratie Dam'

Artsen hebben "met afgrijzen" gekeken naar de demonstratie maandag op de Dam in Amsterdam. Dat zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "Het ging om 5000 mensen vanuit het hele land die langdurig dicht bij elkaar stonden en de meeste omstanders niet direct kennen. De kans is zeer reëel dat er mensen met corona waren. En de kans dat zij dat hebben overgedragen is ook zeer reëel", aldus Kuipers. Lees hier het hele verhaal.

Update 16:37 - Gesloten slachthuis Helmond twee weken langer dicht

Het slachthuis van het bedrijf Van Rooi Meat in Helmond blijft twee weken langer dicht, tot 17 juni. Dat is besloten door John Jorritsma, voorzitter van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost. Hij heeft dit gedaan na overleg met het RIVM. Het slachthuis werd in de nacht van donderdag op vrijdag gesloten nadat er opnieuw medewerkers positief getest waren op het coronavirus. Zondag en maandag zijn, bij een steekproef, ongeveer tweehonderd medewerkers getest. 17 procent van die medewerkers testte positief. "Dat percentage is zodanig hoog dat we kunnen spreken van een besmettingshaard. Om ervoor te zorgen dat het virus zich niet verder verspreidt gaan alle medewerkers van Van Rooi Meat in Helmond vanaf dinsdag voor veertien dagen in quarantaine. De medewerkers krijgen een beroepsverbod, wat betekent dat ze doorbetaald krijgen en niet ergens anders mogen gaan werken", aldus de Veiligheidsregio.

Update 16:31 - Corona bij 18 medewerkers van Vion in Boxtel

18 van de 105 medewerkers van vleesverwerkingsbedrijf Vion in Boxtel hebben het coronavirus. Dat is gebleken na een steekproef van de GGD. Vion zegt nu, op advies van de GGD, de naleving van alle coronamaatregelen binnen de productielocatie in Boxtel aan te scherpen. Een van de nieuwe maatregelen is de invoering van een dagelijkse gezondheidscontrole. De positief geteste medewerkers werken vooral in koude ruimtes, meldt Vion. Op overige bedrijfsonderdelen, zoals de slachthal, zijn geen besmettingen aangetroffen. Het merendeel heeft lichte tot matige gezondheidsklachten. Een van de nieuwe maatregelen is de invoering van een dagelijkse gezondheidscontrole. Ruim een week geleden werd het slachthuis in Groenlo van Vion gesloten vanwege een uitbraak van het coronavirus. Woensdag ging een slachterij van het bedrijf in Apeldoorn dicht omdat daar de coronaregels waren overtreden.

Update 16:15 - GGD test medewerkers fruitbedrijven op corona

GGD Gelderland-Zuid gaat deze week 240 medewerkers van twee fruitbedrijven in de Betuwe preventief testen op verschijnselen van corona. Dat gebeurt nadat vorige week bekend werd dat zeker dertien mensen een besmetting hebben opgelopen na onderlinge contacten. In totaal worden 160 medewerkers van fruitveiling Fruitmasters in Geldermalsen getest en tachtig personeelsleden van fruitverpakkingsbedrijf Vogelaar-Vredehof in Enspijk. Een deel van de te testen personen is arbeidsmigrant volgens de GGD. Nadat vorige week enkele besmettingen aan het licht kwamen, zijn 31 naaste contacten van de besmette medewerkers getest. Daarvan bleken er dertien corona te hebben opgelopen. Vermoedelijk ligt de bron van de besmetting in een kantoorruimte die bij beide bedrijven is bezocht.

Update 16:05 - Ic's 'naderen grens van 150 patiënten'

Op de intensive cares liggen nog 154 coronapatiënten. Dat zijn er vier minder dan op maandag. "We naderen de grens van 150 patiënten op de intensive cares, waarbij de verdere afname momenteel langzaam gaat", aldus Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Een patiënt wordt behandeld in Duitsland, de anderen liggen op ic-afdelingen in Nederlandse ziekenhuizen. Nederlandse ic's behandelen verder 476 mensen met andere aandoeningen, twaalf minder dan op maandag, aldus het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de verpleegafdelingen van ziekenhuizen liggen 516 mensen met het coronavirus. Dat zijn er 26 minder dan op maandag.

Update 14:30 - KLM breidt aantal bestemmingen uit

Luchtvaartmaatschappij KLM breidt het aantal bestemmingen weer verder uit. Het concern gaat daarbij vooral meer vluchten naar Zuid-Europa aanbieden, meldt het in een update. In juli wil KLM naar 73 bestemmingen vliegen. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van de dertig bestemmingen waar in mei naar werd gevlogen en ook een flinke toename met betrekking tot het schema van juni waar 45 bestemmingen staan gepland. Onder meer Alicante, Bilbao, Bologna, Ibiza, Istanbul, Nice, Porto, Catania en Split worden toegevoegd aan het vluchtschema. Qua verre bestemmingen komen daar per juli Jakarta, Denpasar, Washington, San Francisco, Vancouver en Calgary bij. In juni is het intercontinentale vluchtschema van KLM uitgebreid met Aruba, Bonaire, Sint Maarten, Paramaribo en Quito. Verder wordt op bepaalde bestemmingen vaker gevolgen.

Update 14:00 - Dodental coronavirus stijgt met 5 naar 5967

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5967. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vijf nieuwe meldingen van sterfgevallen binnengekregen. Het werkelijke aantal doden ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest. Bovendien worden sterfgevallen soms pas na enkele dagen doorgegeven. In Nederlandse ziekenhuizen zijn zes nieuwe patiënten opgenomen vanwege het coronavirus, waarmee dat aantal stijgt naar 11.750. Ook die gegevens komen soms wat later binnen. Het totaal aantal vastgestelde besmettingen steeg met 102 naar 46.647.

Update 12:40 - Reisverzekeraars veranderen dekking: tweede coronagolf voor eigen rekening

Verzekeraars hebben de annuleringsdekking van hun reisverzekeringen zodanig aangepast dat een nieuwe corona-uitbraak niet langer gedekt is. Kosten voor annuleringen bij een gevreesde tweede golf van het virus worden daarom niet zomaar vergoed, waarschuwt onderzoeksbureau MoneyView na een vergelijking van polissen bij grote verzekeraars in Nederland. Wordt een reis geannuleerd door de reisorganisatie zelf, dan heeft de consument volgens de onderzoekers nog wel recht op compensatie. Dat kan teruggave van de reissom zijn of een voucher. En als een verzekerde zelf besmet raakt met het coronavirus blijft de annuleringsdekking eveneens van toepassing. Meestal moet hiervoor een doktersverklaring kunnen worden overlegd. Volgens MoneyView is in quarantaine moeten op zichzelf geen verzekerde gebeurtenis. Lees meer

Update 12:13 - Mogelijk nieuwe golf coronabesmettingen door demonstratie in Amsterdam

Hoogleraar virologie Marion Koopmans houdt "serieus rekening" met de mogelijkheid dat de grote demonstratie tegen racistisch politiegeweld in Amsterdam kan leiden tot een nieuwe golf van coronabesmettingen. "Met zo’n grote groep is duidelijk dat die kans bestaat", reageert Koopmans, die geldt als autoriteit op haar vakgebied, op de betoging. Over de demonstratie op de Dam zelf wil Koopmans geen oordeel vellen. "Maar uit virusoptiek is dit een gebeurtenis die je liever niet ziet. Als het meevalt, is dat mooi, maar als het tegenvalt is het zuur", zegt de hoogleraar. Ze benadrukt nog eens het belang om versoepelingen van het coronabeleid stap voor stap door te voeren. Door grote samenkomsten, zoals de demonstratie, blijft mogelijk minder ruimte over voor andere versoepelingen, zegt Koopmans. "Het is ook een kwestie van solidariteit."

Update 11:19 - Easyjet gaat weer vliegen vanaf Schiphol

De Britse prijsvechter easyJet wil vanaf 1 juli zijn vluchten vanaf Schiphol opstarten. De onderneming hield vanwege de coronacrisis vliegtuigen wekenlang aan de grond. EasyJet hervat deze zomer 35 routes vanaf Amsterdam naar Europese bestemmingen. De vluchtfrequentie zal lager liggen dan gebruikelijk. Dat is volgens de prijsvechter ook in lijn met de klantvraag. Eerder kondigde easyJet al aan vanaf 15 juni beperkt te gaan vliegen binnen het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië. De onderneming is van plan om 50 procent en 75 procent van zijn ruim duizend routes in respectievelijk juli en augustus te vliegen. De totale capaciteit tussen juli en september is 30 procent, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Update 11:13 - Nummer voor coronatest op eerste dag 323.000 keer gebeld

Het telefoonnummer van de GGD voor het laten uitvoeren van een coronatest is op de eerste dag liefst 323.000 keer gebeld. Die toestroom was zo groot dat de systemen overbelast raakten en gedurende de dag minder mensen een afspraak konden maken dan gepland, meldt de GGD. Lees ook: Telefoonlijn voor coronatest staat roodgloeiend De gratis afsprakenlijn (0800-1202) ging maandag om 08.00 uur open. Het telefoonnummer is bedoeld voor mensen die klachten hebben die aan het coronavirus doen denken. Het kabinet wil mensen die besmet zijn met het virus sneller opsporen. Dan kan het zo nodig gerichte maatregelen nemen en hoeft niet weer de hele samenleving te worden stilgelegd.

Update 11:07 - Vlaamse bussen steken grens weer over

Vlaamse bussen steken vanaf deze week weer de grens over. Plaatsen als Maastricht, Hulst en Breskens zijn dan weer bereikbaar met het openbaar vervoer vanuit België, en omgekeerd. De Vlaamse minister van Mobiliteit Lydia Peeters zegt op haar website erg tevreden te zijn dat openbaarvervoerbedrijf De Lijn weer grensoverschrijdende ritten gaat maken. "Wonend in de Limburgse grensregio weet ik zelf hoe belangrijk deze ritten zijn voor veel grensarbeiders, scholieren maar ook voor personen die rekenen op een bus voor een familiebezoek." Voor reizigers vanaf 12 jaar zijn mondkapjes verplicht.

Update 08:38 - Coronameldpunt voor klachten over coronamaatregelen in het ov

Reizigersvereniging Rover opent een meldpunt voor klachten over de coronamaatregelen in het openbaar vervoer. Via de webpagina www.meldpunt-corona.nl wil Rover zicht krijgen op het gebruik van en toezicht op mondkapjes, het beschikbare aantal zitplaatsen en andere regulerende maatregelen ter beteugeling van de verspreiding van het coronavirus. Dinsdag is de eerste werkdag waarop het openbaar vervoer weer volgens een normale dienstregeling rijdt. Rover wijst erop dat de capaciteit voor passagiers nog beperkt is tot 40 procent. Verder rijden er geen buurtbussen en wordt in diverse regio’s een vakantiedienstregeling gereden. Volgens de vereniging maken reizigers zich zorgen over het langdurig dragen van mondkapjes, over een mogelijk tekort aan zitplaatsen en over de mogelijkheid een boete te krijgen wanneer de regels niet goed worden gevolgd. Rover zegt met het meldpunt te voldoen aan de oproep vanuit de Tweede Kamer.

Update 08:37 - Rustige ochtendspits op Utrecht Centraal

Het is behoorlijk rustig op station Utrecht Centraal in de eerste reguliere ochtendspits. Mocht het toch nog druk worden op het station, dan zijn de nodige maatregelen getroffen. Kaartautomaten zijn uitgeschakeld en overal hangen stickers. Zo is het per 1 juni verplicht om een mondkapje te dragen in de trein, ook voor conducteurs die op de trein werken. Op verschillende plekken op het station zijn stickers geplakt met instructies, waaronder "houd rechts" en "houd afstand". Bij de roltrappen naar de perrons zijn gele NS-stickers te zien met daarop "mondkapje" en "houd vier treden afstand". Lees meer

Update 07:41 - Politie pakt vijftien voortvluchtige veroordeelden door coronacrisis

Door minder bewegingsvrijheid in de coronacrisis heeft de politie in de afgelopen tijd vijftien voortvluchtige veroordeelden kunnen oppakken. Zij moesten wegens diverse delicten nog 22 jaar aan gevangenisstraf uitzitten. Drie mensen zijn aangehouden voor nog openstaande vorderingen ter waarde van ruim 2,1 miljoen euro. "Door corona is een voortvluchtige veroordeelde ook beperkt in zijn of haar bewegingsvrijheid", zegt de teamleider van de speciale politie-eenheid belast met die opsporing, het Fugitive Active Search Team (FASTNL). "Dit heeft in veel gevallen geleid tot het achterhalen van de verblijfplaats van onze doelgroep, met als gevolg dat nu vijftien mensen hun door de rechter opgelegde straf uitzitten of hun openstaande vordering moeten betalen."

Update 07:28 - Oproep tot vrijwillige quarantaine voor demonstranten op de Dam

Demonstranten die maandag op de Dam aanwezig waren bij de drukbezochte manifestatie tegen politiegeweld in de VS, zouden vrijwillig twee weken in quarantaine moeten gaan. Die oproep doet de burgemeester van Haarlemmermeer, Marianne Schuurmans, op Twitter. "Ik maak me ongerust over het grote aantal mensen maandagmiddag op de Dam tijdens de demonstratie", twittert Schuurmans. "Wanneer u daarbij aanwezig was, blijf 2 weken thuis!" Zij sluit haar bericht af met de boodschap: "Neem uw verantwoordelijkheid". Haar collega Femke Halsema in Amsterdam kreeg veel kritiek van politici en burgers omdat ze niet ingreep toen de drukte bij het protest op de Dam veel groter was dan waarop van tevoren was gerekend. De afstandsregels op basis van de coronamaatregelen werden niet nageleefd. Lees meer

Update 04:40 - Links: noodsteun cultuur verhogen naar 1 miljard euro

De PvdA, GroenLinks en SP willen dat het kabinet veel royaler de beurs trekt voor cultuur dan de huidige 300 miljoen euro aan steun. Dat meldt het AD. De partijen vragen om nog eens 700 miljoen euro van het kabinet voor kunst en cultuur, waardoor het totale bedrag op 1 miljard komt. PvdA-leider Lodewijk Asscher spreekt van een aanname op basis van een inventarisatie en gesprekken met betrokkenen. "Van de directeur van het Frans Halsmuseum tot acteur Gijs Scholten van Aschat en rapper Ali B." Asscher noemt het eerste noodpakket een veelbelovende start, maar volstrekt onvoldoende. Hij spreekt van een morele verplichting aan een sector die de samenleving kleurt en economisch van groot belang is. Met name de niet-gesubsidieerde kunst komt er bekaaid af, stelt Asscher "Veel cabaret- en theatervoorstellingen komen van vrije producenten. Zij hebben hoge kosten en kunnen in tegenstelling tot wat de minister zegt geen beroep doen op de NOW, waarmee ondernemers de lonen van hun werknemers kunnen doorbetalen."

Update 03:30 - Burgemeesters weer bij elkaar voor overleg coronamaatregelen

De burgemeesters van de 25 Veiligheidsregio's komen dinsdagavond bij elkaar voor het wekelijks beraad van de Veiligheidsregio's. Ze blikken onder meer terug op het afgelopen Pinksterweekeinde. Vanaf maandag, Eerste Pinksterdag, mogen terrassen weer open en ook musea, bioscopen en theaters ontvangen weer publiek ontvangen. De voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hubert Bruls, zei maandag "vooral gezelligheid terug te krijgen uit de 25 veiligheidsregio's" bij de heropening van de horeca en de terrassen. Volgens hem is de horeca dan ook rustig van start gegaan.

Update 03:30 - Middelbare scholen weer open na wekenlange sluiting

Middelbare scholen openen dinsdag weer hun deuren voor grotere groepen leerlingen. De scholen waren sinds half maart gesloten voor veruit de meeste scholieren. De laatste weken voor de zomervakantie mogen de leerlingen weer hun schoolgebouw in, maar niet met zijn allen tegelijk. En ze moeten uit voorzorg anderhalve meter afstand houden van elkaar. Ook het personeel is daartoe verplicht. Het kabinet zag de schoolsluiting aanvankelijk niet zitten, maar ging overstag na druk vanuit de maatschappij. Onder anderen medisch specialisten pleitten in maart voor de sluiting. Dat vonden ze nodig om de verspreiding van het coronavirus te verminderen. In de tussentijd is het aantal besmettingen sterk verminderd. Ook blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat jongeren veel minder vatbaar zijn voor het coronavirus dan ouderen.

Update 03:30 - Openbaar vervoer hervat normale dienstregeling met mondkapjes

Het openbaar vervoer rijdt vanaf dinsdag weer grotendeels volgens de reguliere dienstregeling. Wel kunnen er nog flink minder reizigers mee dan normaal, om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daarom geldt nog altijd de regel dat mensen alleen het ov nemen als dit noodzakelijk is. In de bus, trein, tram, metro en op de pont is een mondkapje verplicht. Wie dat niet doet, riskeert een boete van 95 euro. "NS rijdt het maximale aantal treinen dat voor haar medewerkers onder corona-omstandigheden mogelijk is en dat nodig is om Nederland bereikbaar te houden", aldus het vervoersbedrijf. Alleen de stoelen aan de raamzijden, voorzien van een groene sticker, zijn beschikbaar voor reizigers. Daardoor is ongeveer de helft van de stoelen in de trein te gebruiken.

Update 03:05 - Tweede kans voor afgekeurde mondkapjes

Van miljoenen afgekeurde medische mondmaskers wordt bekeken of ze alsnog kunnen worden ingezet in de zorg of daarbuiten. Dat laat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weten aan De Telegraaf. "Een deel van de afgekeurde maskers staat op dit moment nog in opslag bij het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH)", zegt een woordvoerder van het departement. "Het betreft mondmaskers FFP-2 die wel voldoen aan de eisen op het gebied van filtrage, maar niet geheel passend zijn op het gelaat. Deze maskers kunnen mogelijk met een gebruikersinstructie voor het passend maken van het masker op het gelaat alsnog worden ingezet in de zorg."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.